• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

22.01.2022

22:32

DUG OD 20 MILIONA EVRA Kako su Grci oterali sprske firme u bankrot

Reuters

Društvo

DUG OD 20 MILIONA EVRA Kako su Grci oterali sprske firme u bankrot

Podeli vest

Više srpskih turističkih agencija je bankrotiralo jer grčki partneri odbijaju da vrate novac od uplaćenih a nerealizovanih turističkih aranžmana!

"Kompas" iz Novog Sada još jedna je turistička agencija iz Srbije koja je bankrotirala jer grčki partneri odbijaju da vrate novac od uplaćenih a nerealizovanih turističkih aranžmana!

I mada nadležni kažu da bi novac za uplaćene aranžmane trebalo da bude vraćen od osiguranja, neizvesno je koliko će trajati procedura, kao i kada će oko 1.000 putnika ove agencije biti obeštećeno. Da sve bude gore, još desetak agencija je u sličnoj situaciji i pred stečajem.

Turistička agencija "Kompas" krajem prošle godine otišla je u stečaj, a u toku je postupak oduzimanja licence. Kako za Informer kaže direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija "Juta" Aleksandar Seničić, agencija je imala polisu osiguranja, pa bi trebalo da putnici budu namireni. Ipak, neizvesno je kada.
- Polisa je u momentu kada su prestali da rade bila u vrednosti od 300.000 evra. Procenjuje se da odštetni zahtevi putnika iznose do 150.000 evra, tako da ne bi trebalo da bude problema da ljudi dobiju novac koji su uplatili. Verovatno će se ići na naplatu od polise osiguranja, a onda će osiguravajuća kuća potraživati novac iz Grčke. Ipak, to je procedura koja može da potraje - objašnjava Seničić.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Aleksandar Seničić

Zarobljen novac

Direktor "Jute" dodaje i da je nekim velikim agencijama, poput "Kon Tikija" i "Sabre", novac ostao zarobljen u Grčkoj zbog propadanja tamošnjeg partnera, ali da su one to mogle da iznesu jer imaju i druga tržišta i programe.
On ipak dodaje da novosadska turistička agencija, nažalost nije jedina koja je platila ceh zbog pandemije, jer se prema rečima našeg sagovornika, još desetak agencija nalazi u sličnom položaju, u stečaju, pred stečajem ili u pokušaju likvidacije.
- Situacija, nažalost, ne ide na dobro i možda će se to dešavati i drugim agencijama, sigurno će se to dešavati i u budućnosti. Sada imamo oko četiri ili pet agencija koje su ušle u proces stečaja, tu su, na primer, "Alma holidejs" i "Faros turs", pa imamo agenciju iz Čačka. "Kompas" je najveća od njih koja je otišla u stečaj, a oko 1.000 putnika ostalo je bez aranžmana - kaže Seničić.

Neizvesni odmori

Ovde nije kraj problemima, s obzirom na to da turistički radnici navode da će još i ove godine vladati neizvesnost oko putovanja. Prema podacima Asocijacije turističkih agencija, do sada je iskorišćeno 53 odsto zamenskih putovanja, što je daleko manje nego što se očekivalo da će biti realizovano, i to je dovelo do problema egzistencije velikog broja turističkih agencija. Prema grubim procenama, one duguju putnicima oko 20 miliona evra za nerealizovana putovanja i treba da ih vrate do februara naredne godine.

Ogromni problemi sa Italijom


Aleksandar Seničić navodi da će agencije, a samim tim i putnici tek imati probleme sa novcem koji je zarobljen u Italiji.
- Poznato je da Italija ne radi već dve godine, tamo se hoteli zatvaraju, tamo su zarobljene velike pare, to treba da se vrati, a nema posla - napominje Seničić.


Zatvorene agencije
"MM Gold", Čačak
"Aleksandrija travel", Beograd
"Diskaveri holidej Tedi", Beograd
"Kompas", Novi Sad
"Alma holidejs", Beograd
"Faros turs", Beograd


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija