• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.01.2022

18:40

BATUT IZDAO SAOPŠTENJE! Evo čega učenici i zaposleni treba da se pridržavaju u školama!

Društvo

BATUT IZDAO SAOPŠTENJE! Evo čega učenici i zaposleni treba da se pridržavaju u školama!

Podeli vest

U periodu od 20. do 26. januara bilo je 5.480 zaražene dece školskog uzrasta, a s obzirom na to i na činjenicu da se omikron varijanta virusa brzo širi iz Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" poručuju da učenici i zaposleni u školama moraju da se pridržavaju opštih mera prevencije u borbi protiv kovida-19

U saopštenju postavljenom na sajtu Instituta navedeno je da te mere podrazumevaju pravilno korišćenje zaštitnih maski, održavanje fizičke distance, redovnu i pravilnu higijenu ruku, kao i redovno čišćenje i dezinfekciju prostora škole uz dobro provetravanje školskih prostorija.

Prostorije je neophodno provetravati na svakom školskom odmoru, kao i između smena, a kada vremenski uslovi dozvole, preporučuje se održavanje nastave uz otvorene prozore.

Takođe, veliki značaj imaju i izolacija potvrđenih slučajeva infekcije, testiranje, praćenje kontakata i karantin.

Iz Batuta upozoravaju da učenici ne treba da dolaze u škole ukoliko imaju bliske kontakte sa zaraženim članovima porodice, već treba da ostanu u kućnoj izolaciji pet dana od momenta kontakta.

Ukoliko se u tom periodu ne pojave simptomi bolesti karantin se prekida bez testiranja.

Kao jedan od specifičnih oblika prevencije izdvojena je vakcinacija.

Prema trenutno raspoloživim podacima dostupne vakcine obezbeđuju visok nivo zaštite, a posebno od razvoja težih oblika bolesti i smrtnog ishoda, navedeno je u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

KARANTIN ZA POZITIVNE NA KORONU SKRAĆEN NA 10 DANA!
Politika

KARANTIN ZA POZITIVNE NA KORONU SKRAĆEN NA 10 DANA!

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" usvojio je izmene mera koje se odnose na skraćenje trajanja karantina u kućnim uslovima za bliske kontakte kovid pozitivnih sa 14 na 10 dana, kao i izmene kriterijuma za izuzeće od mera karantina nakon bliskog kontakta

06.01.2022

14:54

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija