• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

31.01.2022

07:00

ZDRAVSTVENI RADNICI U KOVID-BOLNICAMA NA IZMAKU SNAGE! Čak 3.000 lekara i sestara na bolovanju zbog korone

Informer

Društvo

ZDRAVSTVENI RADNICI U KOVID-BOLNICAMA NA IZMAKU SNAGE! Čak 3.000 lekara i sestara na bolovanju zbog korone

Podeli vest

Više od 3.000 lekara, sestara i tehničara zaraženo je koronavirusom i nalazi se na bolovanju, a broj teških pacijenata u kovid-bolnicama iz dana u dan raste

Samo u Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu više od 240 zaposlenih je van stroja, jer su zaraženi koronom i nalaze se na kovid bolovanju.

Načelnik intenzivne nege u crvenoj zoni anesteziolog dr Nebojša Stevanović iz ove ustanove kaže za Informer da je situacija krajnje ozbiljna i da to pokazuje i ogroman broj zaraženih lekara i medicinskih tehničara.

Foto: Privatna arhiva

Dr Nebojša Stevanović


- Epidemija predugo traje, a mi smo na ivici snage. Skoro dve godine se borimo sa opasnom bolešću, spasavamo ljudske živote, borimo se za svaki dah. Radimo u neprirodnim uslovima, imamo dežurstva, duple smene, odmaramo se samo koliko moramo, jer je borba za ljudski život mnogo važnija. Od tolikog rada i umora, i psihičkog, i fizičkog, došli smo do toga da smo u ovom talasu sada mi na udaru. Ljudi misle da smo od kamena, da smo besmrtni i da ovako možemo doveka. Ali vidite da nismo. Snaga posustaje, imunitet pada i, nažalost, plaćamo danak epidemije - ističe dr Stevanović i dodaje:


- Sreća je što je najveći procenat zdravstvenih radnika vakcinisan i što i kada se zaraze, kolege imaju blažu kliničku sliku i brzo se vraćaju na posao. Ali dok se ne vrate, povlače se lekari i tehničari iz drugih ustanova, pa onda trpe non kovid pacijenti. I tako ukrug. Zato moramo da shvatimo da korona nije šala, da je stvarna, veoma opasna i podmukla, što pokazuje rast zaraženih i umrlih. Moramo da se vakcinišemo, da nosimo maske, da budemo odgovorni i prema sebi, ali i prema drugima!


Ništa bolja situacija nije ni u KBC "Dragiša Mišović"! Zamenik direktora ove ustanove prof. dr Predrag Savić napominje da veliki broj zaraženih kolega umnogome otežava rad bolnice.


- Nažalost, evo posle pet nedelja ponovo se vraćamo u kovid režim zbog nedostatka kapaciteta u Batajnici i u ostalim kovid-bolnicama. Zbog porasta broja obolelih strahujem da će i ostali delovi bolnice morati da se vrate u kovid režim, a mi ne raspolažemo svim kapacitetima zaposlenih. Ozbiljan problem predstavlja i veliki broj zaraženih sestara i lekara. Skoro 200 zaposlenih kod nas je trenutno na bolovanju. Na sreću, to su lakše kliničke slike i niko nije na bolničkom lečenju - otkriva prof. Savić.

Foto: Informer DN

 


Da virus sada kosi i medicinske radnike, upozorava i direktorka kovid-bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević.


- Bolnica je puna. Po kliničkim slikama pacijenata vidi se da je u pitanju delta soj. Svi imaju masovne upale pluća. I sada zamislite kada u takvoj situaciji imate desetkovanu radnu snagu?! Imamo 27 zaraženih lekara i 17 medicinskih sestara. Došle su kolege da pomognu iz "Mišovića", "Zvezdare", "Zemuna", ali moram da tražim još 60 sestara. Situacija uopšte nije naivna - ističe dr Adžić Vukičević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija