• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

05.02.2022

07:00

DRŽAVA DAJE JOŠ 1.050 EVRA Evo ko će imati pravo pomoć i koji su uslovi

Društvo

DRŽAVA DAJE JOŠ 1.050 EVRA Evo ko će imati pravo pomoć i koji su uslovi

Podeli vest

Država će na proleće novčano pomoći najugroženije porodice u Srbiji koje se budu prijavile na konkurs za nabavku nove stolarije, zamenu ložišta ili postavljanje nove fasade.

Prema novoj odluci, država će pokriti čak 70 odsto troškova. Kako je za stan ili kuću od 60 kvadrata, na primer, potrebno oko 1.500 evra za zamenu prozora i vrata, država će platiti 1.050 evra, a ostalo vlasnik nekretnine.


- Novitet ove godine je da će država, umesto sa 50 odsto, učestvovati sa 70 odsto u najnerazvijenijim opštinama. Razgovaramo i sa centrima za socijalni rad i naći ćemo način da pomognemo socijalno ugroženim domaćinstvima da mogu da učestvuju u projektu - kaže ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.


Ona je dodala da je u sredu objavljen novi javni poziv lokalnim samoupravama za subvencije za unapređenje energetske efikasnosti, a kad se taj konkurs završi, za zamenu stolarije moći će da se jave i sami građani. Očekuje se da će to biti do proleća.

Foto: printscreen RTS

 

Poziv opštinama

Javni poziv na koji mogu da se prijave sve jedinice lokalne samouprave trajaće 15 dana.
- Objavili smo javni poziv za opštine i gradove sa kojima ćemo zajedno sprovoditi projekat zamene stolarije. Posle toga će sve opštine raspisivati pozive ka kompanijama i građanima. Bitno je da ima dovoljno novca, obezbedili smo za ovu godinu 250 miliona evra za subvencije za zamenu stolarije, odnosno postavljanje spoljne izolacije i zamenu kotlova, kao i za postavljanje solarnih panela - izjavila je Mihajlovićeva.


Kako kaže, prvi projekat pokazao je da su građani zainteresovani za ovaj vid pomoći.

Ko ima prednost

Kao i u prethodnom konkursu, kvalitet postojeće stolarije biće presudan faktor na osnovu kog građani mogu da dobiju novčanu pomoć. Prednost će imati oni koji imaju lošiju stolariju i jednostruke prozore. Drugi važan kriterijum biće i broj ukućana koji žive u domaćinstvu, tako da će prednost imati domaćinstva sa većim brojem ukućana na istoj stambenoj površini. Građani će lokalnim samoupravama dostaviti formular sa predračunom firme sa liste izvođača radova u kom će se videti koliko će koštati izvođenje radova. Uz formular se prilaže i kopija lične karte, kao i kopija rešenja o plaćenom porezu, struji i rešenje o legalizaciji. Nakon predaje formulara, komisije će izaći na teren i napraviti procenu radova. Ako sve bude u redu, pravi se rang-lista, a najbolje rangirani dobiće novac.
 


PRIMER POMOĆI za ugrožene porodice za stan ili kuću od 60 kvadrata
* 1.500 evra su ukupni troškovi zamene stolarije
* 450 evra pokriva vlasnik nekretnine
* 525 evra pokriva opština na čijoj je teritoriji nekretnina
* 525 evra pokriva Ministarstvo energetike


Potrebna dokumenta za prijavu
* formular koji se dobija u opštini
* kopija lične karte svih članova domaćinstva
* kopija rešenja o plaćenom porezu na imovinu
* kopija rešenja o legalizaciji, građevinskoj dozvoli ili potvrda da je u procesu ozakonjenja
* kopija poslednjeg računa za struju
* predračun izvođača radova


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

NA JOŠ 300.000 RAČUNA LEGLO 100 EVRA! Nova pomoć već od 10. februara!
Društvo

NA JOŠ 300.000 RAČUNA LEGLO 100 EVRA! Nova pomoć već od 10. februara!

Uplata pomoći od 100 evra je završena. Jutros su pare legle za još oko 300.000 građana koji imaju između 16 i 29 godina i oni, ako već nisu primili uplatu, onda u narednim satima treba da očekuju novac na svojim računima. Reč je o tačno 11.758 dinara, koliko je isplaćeno za 1.019.000 građana koji su se i prijavili za ovu vrstu pomoći

03.02.2022

11:45

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija