• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/K. M.

18.02.2022

07:00

VELIKO INTERESOVANJE ZA POSAO U UPRAVI CARINA! Za 86 mesta prijavilo se čak 2.000 kandidata

upravacarina.rs

Društvo

VELIKO INTERESOVANJE ZA POSAO U UPRAVI CARINA! Za 86 mesta prijavilo se čak 2.000 kandidata

Podeli vest

Veliki broj mladih u Srbiji želi da se zaposli kao carinik! Kolika je potražnja za ovim poslom najbolje govori to što se na dva konkursa raspisana tokom 2021. godine za samo 86 slobodnih mesta, za posao u Upravi carina prijavilo više od 2.000 kandidata

Kako navode u ovoj instituciji, pored sigurnog zaposlenja i plata koje konstantno rastu, mlade ovo zanimanje najviše privlači zbog raznolikosti koje sa sobom nosi, navode u Upravi.


- Posao carinika nije lak, jer se putnici na različite načine dovijaju da preko granice prenesu ono što žele a nije dozvoljeno. Švercuje se svašta, od deviza, zlata, pa sve do zaštićenih vrsta ptica, tako da je potrebno biti veoma obazriv, pored ostalih znanja neophodnih za ovaj posao. Ovo nije tipičan službenički posao niti rad u kancelariji. Posao je dinamičan i zato privlačan mladim ljudima - kažu nadležni.


Lepa vest je da su carinici u ovu godinu ušli sa većim platama, a prosečna isplaćena zarada za decembar 2021. godine iznosila je 61.635 dinara. Zakonom o budžetu za 2022. godinu predviđeno je povećanje zarada od januara 2022. godine za 7 odsto, pa se prva isplata uvećane zarade očekuje u februaru ove godine, odnosno ovog meseca.


- Da se stvari kreću nabolje govori i podatak da je tokom 2021. godine 1.449 carinskih službenika nagrađeno napredovanjem u viši platni razred, čime su obuhvaćeni svi službenici koji su za to ispunili uslove Zakona o platama državnih službenika i nameštenika - kažu u Upravi carina.

Prihodi carine veći za 21 odsto

Uprava carine je i prošle godine napunila veliki deo državnog budžeta, a njeni prihodi su u 2021. godini bili veći za 1,1 milijardu evra ili 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu.
Toliki rast je postignut, pre svega, odlučnim insistiranjem na doslednoj primeni zakona i carinskih propisa, uz pomoć carinskih službenika.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija