• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

23.02.2022

07:00

KOD NAS KRIZE NEMA! Imamo hrane i gasa dovoljno za narednih...

printscreen

Društvo

KOD NAS KRIZE NEMA! Imamo hrane i gasa dovoljno za narednih...

Podeli vest

Naš narod svakako nema potrebu da gomila bilo kakve zalihe jer smo kao ozbiljna država sve na vreme obezbedili. Proći ćemo i kroz ovu međunarodnu krizu, ne lako, ali mnogo lakše nego mnoge druge zemlje, kaže predsednik Vučić

Sad se jasno vidi koliko je mudra i dalekovida naša državna politika.

Građani Srbije ne treba da brinu zbog krize u Ukrajini jer smo mudrom i odgovornom državnom politikom već obezbedili dovoljno hrane i gasa za najmanje šest meseci, ocenjuju domaći ekonomisti!
Prema njihovim rečima, sada se najbolje vidi koliko Srbija ima snažnu ekonomiju.
- Na vreme smo reagovali, svega imamo dovoljno. Naš narod svakako nema potrebu da gomila bilo kakve zalihe, jer smo mi kao ozbiljna država sve na vreme obezbedili. Proći ćemo i kroz ovu međunarodnu krizu, ne lako, ali mnogo lakše nego mnoge druge zemlje. Imamo dovoljno lekova i medicinskih uređaja, a nabavljaju se sada i milioni konzervi ribe, a mleko u prahu, so i mnogi drugi proizvodi već su stigli u skladišta - izjavio je juče predsednik Aleksandar Vučić reagujući na potrese na svetskim tržištima izazvanim dešavanjima u Ukrajini.

 

Svega imamo

Građani ne moraju ništa posebno da nabavljaju jer će svega biti dovoljno u prodavnicama
Jelica Putniković

Nema zime

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović napominje da Srbija neće biti ugrožena ukrajinskom krizom i da će cena gasa ostati ista!
- Naša zemlja ne bi trebalo da bude ugrožena po pitanju uvezenih količina gasa iz Rusije. Država preduzima sve mere da ne dođe ni do kakvih problema sa gasom. Ne kuburimo s novcem, ali ne možemo baš ni da se razbacujemo - kaže Bajatović i dodaje:
- Pola Evrope će da se smrzne. Jer nije samo novac u pitanju, već i količina gasa koju možete da kupite. Ulozi u ovoj priči uopšte nisu mali! Imamo 115 miliona kubika svog gasa uskladištenog u Banatskom Dvoru i 165 miliona ruskog, a imamo i bezbednosne rezerve. U ovakvim okolnostima se vidi i značaj Balkanskog toka!
Bajatović je podsetio i da su se predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin dogovorili o 60 odsto gasa po ceni od 270 dolara za hiljadu kubnih metara. Ostatak se kupuje od Rusa po berzanskoj ceni, a od trgovaca po ceni većoj za proviziju.
- Početkom aprila počeće pregovori s Rusima o novom gasnom ugovoru. Nadam se će biti zaključen na najmanje 10 godina, tako da bi cena u tom ugovoru mogla da bude barem 30 odsto niža od sadašnje tržišne cene gasa, koja nešto viša od 800 dolara za hiljadu kubika, odnosno oko 600 dolara - napominje direktor "Srbijagasa".
Jelica Putniković, urednica portala "Energija Balkana", ocenjuje da građani Srbije ne treba da brinu jer je očigledno da svega ima dovoljno i da je država napravila zalihe na vreme.
- Predsednik Vučić je postigao dogovor da se cena gasa za Srbiju ne menja i da ostane 270 dolara za 1.000 kubnih metara! Pokazalo se sada da je to odličan ekonomski potez, a koliko vidimo, građani ne moraju ništa posebno da nabavljaju jer će svega biti dovoljno u prodavnicama zbog dobrih zaliha. Što se energenata tiče, u Banatskom Dvoru imamo i ne male količine nafte, a važno je reći i da smo na sigurnom tranzitu, tako da nema bojazni da će nam biti "zavrnut" gas - kaže ona.

Tek je početak 

S druge strane, ekonomista Ljubodrag Savić navodi da ne bismo smeli da se opuštamo, jer niko ne može da predvidi šta će se dešavati u svetu posle krize u Ukrajini i kako će se to odraziti na svetsku ekonomiju.
- Jasno se vidi da u ovom trenutku nema značajnih uticaja krize u Ukrajini na Srbiju. Međutim, ako potraje, kao i u celom svetu, moglo bi da dođe do značajnih udaraca na privredu. Svakako problemi u Srbiji se sigurno neće osetiti u narednih nekoliko meseci - ocenjuje on.
 

Srbija može dobiti gas i iz Irana

Da nema opasnosti za Srbiju po snabdevanje gasom, smatra i Vojislav Vuletić, predsednik Skupštine Udruženja za gas.
- Srbija gas dobija Balkanskim tokom i zbog oružanih sukoba u Ukrajini nema opasnosti niti razloga da naša zemlja ne dobije gas preko Balkanskog toka. I Evropa će imati dovoljno gasa samo ako to bude želela i ne bude pod uticajem SAD, jer Rusija ima dovoljno tog energenta i može da ga isporuči. Ovde je problem što je energetika postala političko oružje i što Evropa "igra kako SAD svira". Zato nije prošle godine napunila skladišta gasom iz Rusije jer joj je obećan američki tečni gas - objašnjava Vuletić i dodaje:
- Srbiji je najbliže nalazište gasa Južni Pars u Iranu gde se dnevno proizvede 750 miliona kubnih metara. Naša zemlja godišnje troši 2,2 milijarde kubnih metara i Južni Pars bi mogao da je obezbedi za samo tri dana.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17