• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

23.02.2022

09:45

DECA NIKAKO NE SMEJU DA PRESKAČU DORUČAK! Doktorka objasnila šta se dešava u organizmu ako mališani dan započnu bez najvažnijeg obroka

Pexels

Društvo

DECA NIKAKO NE SMEJU DA PRESKAČU DORUČAK! Doktorka objasnila šta se dešava u organizmu ako mališani dan započnu bez najvažnijeg obroka

Podeli vest

Za dobar početak školskog dana, veoma je važno osigurati dovoljno energije, što znači nikako ne treba preskočiti doručak

Preskakanje doručka jedna je od najlošijih navika, posebno kod dece školskog uzrasta. Odlaganje doručka može dovesti do hipoglikemije, odnosno pada šećera, kaže doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći.

Za dobar početak školskog dana, veoma je važno osigurati dovoljno energije, što znači nikako ne treba preskočiti doručak. 

Doručak je najvažniji obrok, jer doprinosi boljem pamćenju, a samim tim i razumevanju gradiva u školi.  

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći ukazala je da se kod dece školskog uzrasta, kao posledica izostanka doručka, često dešavaju hipoglikemije.  

Foto: Printskrin/ RTS

Dr Ivana Stefanović

Prema njenim rečima, devojčice žele da izgube kilograme, pa preskaču najvažniji obrok, međutim, to nikako nije način da se reši problem. 

Kada deca ne doručkuju, nemaju dovoljno šećera u krvi, nema pažnje na časovima, kaže doktorka.

- Svaki put kad preskočite doručak vi usporite metbolizam i sve što želite dobro da uradite na kraju ne bude. Veoma je važno da svi doručkujemo, a posebno deca koja rastu i razvijaju se - istakla je doktorka Stefanović.

Kvalitetan doručak

Mnoga istraživanja su pokazala da deca koja preskoče prvi jutarnji obrok imaju lošije rezultate na testovima nego oni koji su ujutro doručkovali.  

Za kvalitetan doručak odaberite žitarice sa mlekom, voće, jogurt i integralno pecivo. 

Doktorka je rekla da je Hitna pomoć noćas imala i neuobičajen broj pedijatrijskih poziva.   

Najviše su zvali 17-godišnjaci koji su imali isprovociran epi-napad.

- Jedan od razloga napada može biti dugo sedenje ispred komjputera, temperatura, ne uzimanje lekova, stariji adolescenti su skloni takvom ponašanju i treba obratiti pažnju - rekla je doktorka Stefanović.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija