• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Alo.rs

17.03.2022

23:00

PAŽNJA! IZBEGNITE DA BRONHITIS PRERASTE U UPALU PLUĆA! Saveti lekara...

Društvo

PAŽNJA! IZBEGNITE DA BRONHITIS PRERASTE U UPALU PLUĆA! Saveti lekara...

Podeli vest

Do bronhitisa dolazi usled infekcije virusima i bakterijama, a najčešće su to virusi koji su odgovorni za sezonski grip, samo se kod bronhitisa infekcija pomera niže i dublje u respiratorni trakt

Ova infekcija izaziva zapaljenske procese na bronhijama i trahejama, dovodi do produkcije i nagomilavanja sekreta u plućima, što prati uglavnom jak, nadražajni kašalj.  Ako infekcija preraste u hronični bronhitis, disanje postaje otežano, javljaju se malaksalost i zviždanje u grudima, kašalj se pogoršava, a komplikacije mogu da budu veoma ozbiljne.

Kašalj je u početku suv, ali se ubrzo pojavljuju sve veće količine gustog šlajma, a iskašljavanje postaje sve teže.

- Upaljene bronhije provociraju stvaranje velike količine sluzi koja se penje kada kašljete. Kašalj neretko može biti vrlo naporan, pa neki pacijenti osećaju i žareći bol iza grudne kosti koji se pojačava tokom kašljanja - kaže za Alo.rs dr Milan Ljubinković, menadžer prodaje iz ''Hemofarma''.

 

Simptomi

 

Bol u grlu, kašalj, povišena telesna temperatura, ali i bol u grudima i mišićima najčešći su simptomi bronhitisa. Pušači, ljudi skloni alergijama, zatim oboleli od astme, dijabetesa, srčanih bolesti, ali i gorušice, podložniji su obolevanju od bronhitisa

 

 

 

 

Foto: Shutterstock

Posledica nelečenog bronhitisa je upala pluća

 

Akutnom infektivnom bronhitisu često prethodi prehlada ili neka druga upala gornjih disajnih puteva. Ako se adekvatno leči, akutni bronhitis prolazi u roku od nedelju do dve dana, iako kašalj može biti prisutan tri nedelje, pa i duže.

Ukoliko infekcija preraste u hronični bronhitis, disanje postaje otežano, javljaju se malaksalost i zviždanje u grudima, kašalj se pogoršava, a komplikacije mogu da budu veoma ozbiljne.

 

Terapija

 

Sa terapijom je  važno početi, već od pojave prvih simptoma, jer je jedna od najčešćih posledica i komplikacija nelečenog bronhitisa upala pluća. Tokom lečenja od bronhitisa treba izbegavati pušenje, boravak u zadimljenim prostorijama, smanjiti fizičku aktivnost i zamaranje. Osnovni cilj terapije je očuvanje optimalne funkcije disajnih puteva i njihovo vraćanje u pređašnje, zdravo stanje. Usled nelečenog ili nedovoljno lečenog akutnog bronhitisa, gotovo sigurno se može očekivati da će infekcija preći u hronični, teži oblik bronhitisa, upozorava doktor Ljubinković

 

 

Foto: Shutterstock

Sa terapijom treba početi na vreme

 

Lekovi za razgradnju sekreta

Pritom, važno je  da u okviru terapije pacijent obavezno dobije i lekove koji deluju na razgradnju sekreta u disajnim putevima, kako bi se olakšalo i ubrzalo izbacivanje nagomilane sluzi, koja u upaljenim bronhijama stvara pogodnu sredinu za razmnožavanje bakterija da ne bi došlo do sekundarne bakterijske infekcije i drugih komplikacija.

-Veoma je opasno ukoliko se ovaj gnojni, lepljivi sekret duže zadržava jer može biti pogodno tlo za razvoj veoma ozbiljnih infekcija, pa čak i sepse. Zato je jako važno da se bronhitis odmah leči i na taj način spreče sve komplikacije - upozorava dr Milan Ljubinković iz Hemofarma.

 

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija