• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.04.2022

12:02

PRIRODA SE BUDI, POLEN NAPADA! Alergolog upozorava: Ovu grešku prave mnogi, a ona samo izaziva JAČU ALERGIJSKU REAKCIJU

printscreen

Društvo

PRIRODA SE BUDI, POLEN NAPADA! Alergolog upozorava: Ovu grešku prave mnogi, a ona samo izaziva JAČU ALERGIJSKU REAKCIJU

Podeli vest

Priroda se budi, a lepo vreme donosi muke svima koji pate od alergija. Dr Zorica Plavšić otkriva kako se izboriti sa tegobama i pravilno koristiti terapiju

Iako je proleće tek počelo, građani koji pate od alergija već imaju probleme, a obzirom na cvetanje breze može se reći da prava sezona kijanja uskoro počinje.

April je mesec karakterističan po istovremenom prisustvu gotovo svih vrsta polena kod nas. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine u narednoj sedmici biće pojačana koncentracija alergena hrasta, breze, vrbe, platana...

Za Informer.rs dr Zorica Plavšić poznati alergolog i pulmolog objašnjava koji su simptomi alergije, kako se zaštititi, ali i kako razlikovati grip od alergije.

Foto: Pixabay

Grupe polena

Po zastupljenosti alergija na polene je druga po učestalosti posle alergije na grinje iz kućne prašine.  Praktično,  polen bilo koje biljke može da izazove alergijsku reakciju. Međutim poleni se razlikuju po svojoj alergogenoj sposobnosti. Neki su “agresivniji” dok drugi ređe izazivaju alergiju. 

Pre svega razlikujemo tri grupe polena: polene drveća, trava i korova. U okviru svake grupe postoji nekoliko karakterističnih polena koji najčešće izazivaju alergijske reakcije kako kod ljudi tako i kod kućnih ljubimaca.

Poleni u sebi sadrže hemijska jedinjenja koja se u kontaktu sa sluzokožom disajnih puteva ili kožom aktiviraju i na tom mestu započinju alergijsku reakciju kod osobe koja je preosetljiva na taj polen. Kod osobe koja nije preosetljiva neće doći do alergijske reakcije.

Alergija na polene najčešće se ispoljava na sluzokoži nosa, oka, disajnih puteva ili na koži. 

- Karakteristični i najčešći simptom je učestalo kijanje, svrab u nosu, pojačana sekrecija iz nosa ili pak zapušen nos zbog otoka sluzokože ili veoma suva sluzokoža nosa koja je jako osetljiva I bolna. Zbog zapušenog nosa, otežana je drenaža sinusa pa se često javlja glavobolja, U isto vreme može da se javi i alergija na sluzokoži oka. Oko je crveno, izražen je svrab, peckanje kao da je prisutno zrnce prašine u oku, i pojačana je sekrecija suza. Ukoliko dođe do alergijske reakcije u disajnim putevima, javlja se suv uporan kašalj, otežano disanje sa otežanim iskašljavanjem gustog lepljivog sekreta. - objašnjava dr Plavšić.

Takođe osim problema sa nosem, očima i disanjem, alergija se može ispoljiti na koži u vidu koprivnjače, tj. pojave otoka na pojedinim delovima tela ili sitne ospe koja je praćena svrabom.

Foto: printskrin/sepa.gov.rs

Kako razlikovati alergiju, grip i prehladu

Proleće pored alergija donosi i velike promene u temperaturi koje su često uzrok prehlada, a u ovom periodu godine prisutan je i grip.

Dr Plavšić napominje da nije uvek lako razlikovati prehladu ili grip od alergije.

- Nije uvek lako razlikovati prehladu ili grip od alergijske reakcije. Međutim prehlada ili grip u proleće traju 7 – 10 dana. Često je prisutna i povišena temperatura tela. Kijanje se javlja veoma retko. Polenska kijavica traje duže, praktično dokle god ima polena u vazduhu. Kijanje je veoma često i u vidu "rafala" odnosno nekoliko puta za redom

Kod virusne prehlade često je javljaju bolovi u mišićima, malaksalost, umor.

Foto: Shutterstock

Dr Plavšić savetuje izbegavanje odlaska u prirodu kada je koncentracija polena povećana

Najbolja zaštita od alergije

Alergolog savetuje da je najbolja zaštita od alergije pobeći od onoga na šta je osoba alergična, ali da to naravno nije uvek moguće.

Količina polena u vazduhu je najviša kada je toplo i suvo vreme sa slabim vetrom, a dr Plavšić savetuje da se tim danima izbegava šetnja. 

Takođe, ne bi trebalo provetravati stan ujutru jer je koncentracija polena u to doba najveća. Tokom dana, sa porastom dnevne temperature, koncentracija polena se smanjuje. Stan, naročito prostoriju u kojoj se spava provetravati samo noću u periodu od 23 do 5 sati ujutro.

Ona naglašava i da je važno izbegavati boravak u prirodi gde ima puno alergena i savetuje praćenje Instituta za zaštitu životne sredine koji svakodnevno daje izveštaj o koncenraciji i vrsti polena u vazduhu kao i prognoze o kretanju koncentracije polena za period od nekoliko dana unapred.

Po povratku kući iščetkati kosu pre ulaska u stan, takođe istresti jaknu, košulju ili bluzu kako bi odstranili polen koji se zadržao u kosi ili na odeći. Dobro obrisati i skinuti obuću pre ulaska u stan.

- Ako ste šetali kućnog ljubimca i njega iščetkajte pre ulaska u stan, a ukoliko ste u prilici veš ne sušite napolju - savetuje alergolog.

Foto: Privatna arhiva

Kako zagađenost vazduha i klimatske promene utiču na alergiju

Iz Nacionalnog udruženja "Alergija i ja" objasnili su za naš portal kako klimatske promene i zagađenost vazduha utiču na alergije. 

Po istraživanjima Udruženja Allergy UK iz Velike Britanije, alergije mogu da budu okidači 90% astma napada kod dece i 60% napada kod odraslih. Kada uz sve to dodamo zagađenost vazduha – ti procenti su mnogo veći.

Zagađenost vazduha utiče i na zdrave osobe, a naročito na hronične bolesnike, kao što su alergije. Kada uzmemo u obzir da je jedan od najtežih simptoma alergija – otežano disanje, svakako da zagađenost vazduha u velikoj meri utiče na intenzitet simptoma alergija.

Zagađivače vazduha poput čestica PM2.5 i azot dioksida NO2 igraju uzročnu ulogu u nastanku astme, alergijskog rinitisa i ekcema, pokazuju istaživanja u proteklih 15 godina.

Iz udruženja napominju i da postoji dovoljno dokaza koji pokazuju da zagađivači vazduha mogu uticati na pogoršanje alergijskih bolesti, pre svega astme, alergijskog rinitisa, alergija i atopijskog dermatitisa. Pored direktnog napada na imunitet i slabljenje zaštitnih mehanizama u telu čoveka, zagađenje vazduha zajedno sa klimatskim promenama jako utiče na modifikaciju i rast polena i drugih biljaka povećavajući nivo kodiranih alergijskih transkripata i proteina polena, što povratno dodatno utiče na zagađenje vazduha i nivo i uticaj alergena na ljude.

Oni navode i da je jedna studija otkrila da deca koja su nekoliko meseci po rođenju bila izložena polenu trave imaju oslabljenu fukciju pluća kasnije u detinjstvu.

- Zbog toga se naše Udruženje “Alergija i ja” zalaže za smanjivanje koncentracije zagađenja u vazduhu, a u vezi sa tim i smanjivanje polenizacije onih biljaka koje uzrokuju simptome alergijskih oboljenja. Udruženje je od 2019. godine pokrenulo projekat “Prepoznaj i prijavi ambroziju” kojim smo uticali na edukaciju stanovništva, pacijenata da prepoznaju ambroziju i motivisali donosioce odluka i izvršioce da na Prijave građana reaguju uništavanjem korena ove alergene bljke na konkretnim lokacijama - rekli su za Informer.rs iz udruženja.

Redovna terapija drži alergiju pod kontrolom

Dr Plavšić objašnjava da se alergija može držati pod kontrolom samo ukoliko pacijenti na preporuku lekara koriste određenu terapiju.

- Što se tiče lekova na našem tržištu imamo sve neophodne lekove. Primenom ovih lekova alergija može da se drži pod kontrolom i da osoba bude bez simptoma.

Prema njenim rečima pacijenti često prave grešku kada je reč o izbegavanju terapije.

- Pacijenti često smatraju da ne treba da koriste lekove i da će se organizam sam izboriti. To nije dobro jer sa svakom alergijskom reakcijom organizam se da tako kažem iscrpljuje, i svaki sledeći kontakt sa polenima može da izazove jaču reakciju - ističe alregolog i dodaje:

- Postoji nekoliko grupa lekova. Pre svega lekovi koji brzo deluju i smanjuju tegobe su lekovi pod zajedničkim imenom antihistaminici. Postoji starija generacija ovih lekova koji kod nekih osoba izazivaju pospanost. Novija generacija ovih lekova deluje brže i kod većine pacijenata ne izaziva pospanost. Ovi lekovi mogu biti u obliku tableta i sirupa za decu. 

Foto: printscreen instagram/momciloantonijevic

Prirodni lek za alergiju travara Antonijevića

Momčilo Antonijević naš novinar i najpoznatiji travar u Srbiji otkrio je za Informer.rs prirodni lek koji pomaže kod alergije.

- Ukoliko vas muče alergije idealno bi bilo da pre pojave alergene počente da pijete čaj od neke biljke sa imunomodulatornim dejstvom. Moj favorit je čaj od lista crne ribizle. Pokazalo se da list ove biljke deluje odlično na sve tegobe koje nastaju od preterane, nekontrolisane i neadekvatne reakcije imunog sistema, pa se čaj, tinktura i ekstrakt ove biljke preporučuju i kod alergijskih tegoba (posebno alergijskog rinitisa) - kazao je tarvar Antonijević.

Druga grupa lekova deluje sporije i treba ih duže uzimati. Istovremeno oni deluju preventivno.

Treća grupa lekova sadrži hormon nadbubrežne žlezde-kortikosteroidi. Ovih lekova se pacijenti najviše plaše i odbijaju da ih koriste. U većini slučajeva strah je bezrazložan. Ako se ovi lekovi koriste samo po preporuci lekara specijaliste i samo onako kako lekar predloži neće doći do neželjenih reakcija. Mnogo je bezbednije koristiti ove lekove kontinuirano kada je to potrebno nego primiti veće doze ovih lekova kada dođe do pogoršanja.

Foto: Shutterstock

Alergijska kijavica se uglavnom javlja uzastopno

Alergijske vakcine ublažavaju tegobe

Kod problema sa alergijom posebno su značajne alergijske vakcine naglašava dr Plavšić i dodaje da je kod ovog vida terapije važno da pacijent bude istrajan.

- Posebno su efikasne "alergijske vakcine". One deluju i kao lek i kao prevencija pogoršanja alergije. Alergijske vakcije proizvodi Institut Torlak u Beogradu. Koriste se u toku kasne jeseni i zime do početka cvetanja biljke na koju je osoba alergična. Vakcine su u obliku kapi koje se stavljaju pod jezik. Samo lekar specijalista alergolog može da preporuči vakcine i dozu sa kojom će pacijent započeti terapiju. Važno je da pacijent bude istrajan, jer vakcine treba koristiti 5 godina za redom. Imamo jako dobre rezultate sa primenom alergijskih vakcina. Već posle prve sezone pacijenti nemaju tegoba, ili samo u dane kada je velika koncetracija polena u vazduhu imaju blaže tegobe. Nakon pet godina pacijenti su bez tegoba više decenija ili više nikada nemaju problema sa alergijom na polene - kaže dr Zorica Plavšić.

Ona savetuje osobama koje pate od alergija ispiranje sluzokože nosa i grla sterilnom morskom vodom nakon svakog boravka napolju.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17