• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.04.2022

18:25

OVO JE PRVI PUT DA SE U DRAJZEROVOJ OD ALKOHOLIZMA LEČI VIŠE ŽENA NEGO MUŠKARACA! Zbog ovoga se najčešće odaju piću

printscreen

Društvo

OVO JE PRVI PUT DA SE U DRAJZEROVOJ OD ALKOHOLIZMA LEČI VIŠE ŽENA NEGO MUŠKARACA! Zbog ovoga se najčešće odaju piću

Podeli vest

Žene koje se leče od alkoholizma su starosti od 35 do 50 godina, visoko obrazovane, zaposlene, razvedene i imaju decu Prvi put se u Drajzerovoj od alkoholizma leči više žena nego muškaraca: Preživele zlostavljanje, odaju se piću

Alkoholizam u svetu, ali i u Srbiji, nije novost, te ima mnogo ljudi koji se obraćaju institucijama kako bi zatražili pomoć, ali je verovatno velik broj i onih koji to ne urade. I dok na spominjanje alkoholizma, kao po inerciji, pomislimo na muškarce, sve je veći broj žena koje se bore sa tom vrstom zavisnosti.

- Naša ustanova poslednjih meseci beleži značajan porast broja žena koje traže pomoć, a zavisne su od alkohola. Pre pandemije virusa korona, odnos žena koje su zavisne od alkohola prema muškarcima koji imaju istu vrstu zavisnosti je bio 1:4, a taj odnos je sada gotovo izjednačen. Trenutno je u Dnevnoj bolnici koja se bavi lečenjem zavisnosti od alkohola više žena nego muškaraca, što je prvi put zabeleženo od osnivanja ustanove - kaže za Telegraf.rs Diana Raketić, psihijatar Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj.

Foto: Pixabay

Starost

Kako objašnjava, žene koje se leče od alkoholizma su starosti od 35 do 50 godina, visoko obrazovane, zaposlene, razvedene i imaju decu. Razlozi za razvijanje sklonosti ka alkoholu su višestruki, a veliku ulogu igra genetska predispozicija.

- Žene zavisne od alkohola se u mnogo stvari razlikuju od muškaraca. Jedan od značajnih faktora rizika za razvoj zavisnosti kod žena je seksualno i fizičko zlostavljanje u detinjstvu ili adolescenciji, gde supstance omogućavaju "hemijsku disocijaciju" kao odbranu od traumatizujućih iskustava. Žene zavisne od supstanci u visokom procentu imaju iskustvo zlostavljanja, neretko istovremeno fizičkog i seksualnog, kao i pojavljivanje drugih komorbidnih poremećaja kao što su afektivni poremećaji, diskontrola impulsa, posttraumatski stresni poremećaj, poremećaji ishrane, što mora da se ima na umu u posledičnim potrebama lečenja - dodaje.

Tako ranjive, u stanjima kao što je pandemija virusa korona, koja dodatno iscrpljuje mehanizme odbrane, mehanizme za podnošenje stresa, alkohol i lekovi za umirenje se lako nađu kao "terapija samolečenja" prisutnog straha, napetosti, strepnje, neraspoloženja, depresivnosti…

- Da bi žene razvile zavisnost od alkohola, zbog specifične građe - i hormonski i metabolički - period konzumiranja alkoholnih pića, kao i količina popijenog alkohola je znatno manja nego kod muškaraca. Smatra se da je dovoljno dve do tri godine konzumiranja alkohola da se razvije bolest, dok je taj period kod muškaraca duplo duži - objašnjava psiholog.

Foto: Pixabay

Povod za javljanje

Neposredan povod ženama da se jave na lečenje uglavnom predstavlja spoljašnji pritisak koji dolazi iz nekoliko pravaca. Uglavnom su to značajno narušeni porodični odnosi - kada suprug napusti porodicu, zahtev za razvod braka, zlostavljanje ili nasilje od strane bračnog partnera, zanemarivanje i zapostavljanje dece, deca izvrše pritisak da majke odu na lečenje. Faktor su i problemi na poslu, radna organizacija, uslovi lečenja ili narušavanje zdravlja.

- Uglavnom na lečenje dolaze same, u pratnji dece, prijateljica ili kolega s posla. Retko dolaze u pratnji partnera na početku lečenja. Sa njima eventualno dođu kada proces lečenja malo odmakne - ističe Raketić.

Objašnjava da je najvažnije da se prestane sa lažnim obećanjima, kako sebi, tako i onima koji vas vole.

- Početak lečenja nije lak, ali je sigurno mnogo lakši nego stalno održavanje zavisnosti u porodici i na taj način druge osobe činiti nesrećnim, nemoćnim i onima koji pate. Uvek na jednu osobu koja je zavisnik dolazi najmanje četiri osobe koje zbog toga pate - kaže psihijatar.

Foto: Shutterstock

 
 

Proces lečenja

Proces lečenja traje oko dve godine. Tokom prvih meseci je u pitanju intenzivno lečenje u bolnici ili dnevnoj bolnici, a kasnije se nastavlja jednom nedeljno u rehabilitacionim grupama. Obavezno je da u lečenje budu uključeni članovi porodice.

- Potrebno je da se vodi računa o konzumiranju alkohola. Zna se šta je umereno, dozvoljeno, niskorizično konzumiranje alkohola za žene. Provod ne podrazumeva stanje pripitosti. To je bolesno stanje, kada nemate dovoljnu kontrolu nad svojim ponašanjem. U takvim stanjima možete da učinite mnogo loših stvari, kako sebi, tako i onima koji vas vole. Naša ustanova je uvek otvorena, svako može da dođe na razgovor, da dobije savet. Potreban je samo jedan mali korak, a i osoba koja ima problem, ali i njena porodica, dobijaju mnogo - kaže dr Raketić.

Kako dodaje, lečenje omogućava održavanje stabilne apstinencije, poboljšanje psihofizičkog zdravlja, razvijanje zdravih stilova života. Ono pomaže pri unapređenju rasta, razvoja, sazrevanja i jačanja ličnosti, sa ciljem poboljšanja funkcionisanja na svim poljima života, jer savremeno doba od žene zahteva da dobro izgleda, da bude dobra majka, supruga, profesionalna, uspešna, prenosi Telegraf.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija