• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.04.2022

11:47

TURISTI, BUDITE OPREZNI! Društvene mreže pune lažnih oglasa smeštaja u Grčkoj, evo kako da se zaštitite od prevare!

Društvo

TURISTI, BUDITE OPREZNI! Društvene mreže pune lažnih oglasa smeštaja u Grčkoj, evo kako da se zaštitite od prevare!

Podeli vest

Društvene mreže pune lažnih oglasa smeštaja u Grčkoj, prevaratni nude smeštaj koji praktično ne postoji uz dokaz lažnih fotografija koje su preuzeli sa interneta, a kada im se uplati depozit nestaju bez traga

Na Fejsbuk grupi "Grčka info" pojavilo se upozorenje za sve naše turiste koji planiraju odmor tamo.

Prevaranti nude smeštaj u Grčkoj na raznim grupama na društvenim mrežama. Oni najčešće nude smeštaj koji i ne postoji, a da bi lakše prevarili narod kao dokaz toga što izdaju postavljaju slike koje su preuzeli sa interneta. Uzmu depozit i ugase stranicu. 

- Nemojte vršiti rezervacije smeštaja u Grčkoj putem raznoraznih Instagram profila, Facebook grupa ili novoosnovanih stranica koje su se poslednjih godina namnožile u velikom broju, u kojima pojedinci nude svoje apartmane u Grčkoj, putem raznoraznih oglasa ili preko ljudi koji oglašavaju svoj smeštaj u raznim grupama, a koje lično ne poznajete - upozoravaju iz grupe Grčka info.

Foto: pexels.com

Na internetu se pojavili lažni oglasi za smeštaj u Grčkoj

Uzeli novac i nestali

- U maju 2021. prevarena je L.O. koja je putem mesendžera uplatila letovanje osobi koja je imala Facebook stranicu sa lažnim fotografijama nepostojećeg smeštaja. Smeštaj je reklamiran kao "Kuća sa bazenom u mirnom okruženju na plaži". Nakon što su žrtvi uzeli novac za letovanje prestali su da joj se javljaju. Samo mesec dana kasnije osobe pod ženskim imenima nudile su nepostojeće apartmane bez fotografija u jednoj od Facebook grupa za smeštaj. Fotografije lažnih apartmana slali su zainteresovanim gostima putem Whatsapp-a i Vibera. Apartmani su se navodno izdavali u Grčkoj i Crnoj Gori, 15 metara od plaže po ceni od 23 evra za 5 osoba. Nažalost na ovu prevaru pojedinci su naseli i novčano su oštećeni - navodi Grčka info.

Kako se zaštititi od prevare?

Vrlo jednostavno. Nemojte vršiti rezervaciju smeštaja u Grčkoj putem Facebook grupa ili Instagram profila.

Nemojte praviti dogovore i uplaćivati novac za letovanje na ovakav način.

Stranice i profili na društvenim mrežama mogu se napraviti bukvalno za par minuta i jednim klikom isto tako i ugasiti. Nikada se pouzdano ne može znati ko stoji iza Facebook profila jednog smeštaja u Grčkoj pa su tako društvene mreže postale mamac za mnoge prevarante.

Problem nisu vlasnici apartmana iz Srbije već prevaranti koji se lažno predstavljaju da su vlasnici nepostojećeg apartmana čije slike su skinuli negde sa interneta, a turisti nisu vični da prepoznaju razliku kome mogu da veruju.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17