• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.05.2022

12:32

Mnogo smo sličniji nego što mislimo! Za Kineze i Srbe ovi simboli imaju neprocenjiv značaj!

Printscreen You Tube

Društvo

Mnogo smo sličniji nego što mislimo! Za Kineze i Srbe ovi simboli imaju neprocenjiv značaj!

Podeli vest

Kinu i Srbiju vežu, ne samo veliko prijateljstvo i sve snažnija ekonomska i vojna saradnja, već i simboli ukorenjeni u tradiciji oba naroda, a reč je o jednom čudnom cvetu i jednom mitološkom biću

Pre nekoliko godina u Kini je sprovedena anketa da li božur treba da bude nacionalni cvet. Tada se našao u konkurenciji od 10 cvetova pored hrizanteme, orhideje, ruže, narcisa...

Božur je višegodišnja biljka koja se istakla kroz razne kulture kao metafora carske vladavine. Potiče iz Kine,a u Evropu je stigao polovinom 12.veka.

Simbol carstva - nebeskog i zemaljskog

Kosovski božur u Srbiji dobija simboliku posle boja na Kosovu 1389. godine. U mnogim pesmama spominje se beli božur koji je pocrveneo od prolivene krvi kosovskih junaka. Zbog ovakvog verovanja, kosovski božur za nas predstavlja više od obične biljke, jer je u uskoj vezi sa "nebeskim carstvom" koje su svojom žrtvom zadobili srpski junaci.

Kineski božur ima malo dužu tradiciju obožavanja. Pripada grupi cveća poznatije kao “Cveće četiri doba” koje se često pominje u kineskim mitovima i deo je njihove dekorativne umetnosti. Svaki cvet je povezan sa jednim godišnjim dobom – kamelija sa zimom, božur sa prolećem, lotus sa letom i hrizantema sa jeseni. Božur je u Kini simbol bogatstva, lepote i časti, verovatno zbog njegove crvene boje. 

Foto: Printscreen You Tube

Crveni božur

Ova biljka potiče iz kineskog grada Luojang u kojem je počela da se uzgaja još pre 1.500 godina. U tom gradu raste više od 700 sorti božura različitih boja. U Kini ga zovu „kralj cveća”,a ima i svoj festival koji se od 1982. godine održava svakog aprila. Božur je i simbol srećnog braka, pa ne čudi što je jedan od glavnih događaja tokom festivala svečanost venčanja pod motom božur-svedok sreće.

Zmaj kao pozitivna ličnost

Za razliku od mnogih kultura, u srpskoj tradiciji i legendama, kao i u kineskoj, zmaj se spominje kao pozitivna pojava i čuvar polja, doma i ljudi (Što god ima Srbina junaka, svakoga su odgajile vile, mnogoga su zmajevi rodili).

U Srbiji je u srednjem veku postojao viteški Red zmaja, a njihovi članovi bili su istaknuti pojedinci poznatih plemićkih porodica. Kod nas je najpoznatiji bio despot Stefan Lazarević, a narodno predanje, kao sinove zmaja, zabeležilo je i Miloša Obilića, Zmaja Ognjenog Vuka, ali i junaka iz Prvog srpskog ustanka, Stojana Čupića, poznatijeg kao Zmaj od Noćaja...

Foto: printscreen

Miloš Obilić u bici sa simbolom zmaja na glavi

Mada se svi Kinezi smatraju potomcima zmaja, jedino je car dugo vremena bio smatran samim otelotvorenjem zmaja na Zemlji. Kroz istoriju, samo je car imao tu privilegiju da na sebi nosi božansku zmajevu odeždu – šareni plašt sa devet izvezenih zmajeva na površini.

Danas se zmaj smatra centralnim simbolom Kineske nove godine, uličnih vašara i uopšte bilo koje proslave koja je deo kineskog kulturnog nasleđa. 

https://tvin.informer.rs/tv-in/magazin/560032/ovo-najcudnija-stala-srbiji-kada-cuva-stado-ovcama-nista-nije-dogodilo



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija