• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Le Figaro sante/J.V.

08.05.2022

16:24

ŽENE HRČU GLASNO KAO I MUŠKARCI! Ovo može biti fatalno za zdravlje!

Pixabay

Društvo

ŽENE HRČU GLASNO KAO I MUŠKARCI! Ovo može biti fatalno za zdravlje!

Podeli vest

Studija objavljena u časopisu ''Journal of Clinical Sleep Medicine'', analizirala je hrkanje 2.000 muškaraca i žena, u proseku starosti 49. godina

Nimrod Maimon, pulmolog na Univerzitetu Ben Gurion u Negevu (Izrael) i šef studije, ukazuje da žene i muškarci hrču podjednako pri ekvivalentnom intenzitetu: oko 50 decibela. Malo manje od fena za kosu.

Ali, na pitanje "da li mislite da hrčete?", učesnice su češće odgovorile negativno od svojih muških kolega. Od 28 odsto žena koje su rekle da ne hrču, skoro polovina je zaista jako hrkala!
 

Foto: Informer

Žene ne prijavljuju svoje hrkanje


Ova pojava je takođe fiziološka: povremeno hrkanje nastaje zbog normalnog opuštanja mišića tokom noći.

S druge strane, hrkanje kada je često i jako, može biti znak potencijalno opasnog sindroma po zdravlje: apnee u snu. Ovaj sindrom se manifestuje ponovljenim prekidima disanja, u trajanju od nekoliko desetina sekundi, tokom spavanja.

Da budemo precizni, govorimo o apnei u snu kada se po satu spavanja dogodi više od pet respiratornih zastoja, dužih od 10 sekundi. U praksi je uzrokovano opuštanjem mišića zidova respiratornog sistema u horizontalnom položaju, što uglavnom dovodi do hrkanja i otežava prolaz vazduha.

Rizik od moždanog udara

Pošto izaziva „mikro-buđenja” – refleksni i nesvesni mehanizam, koji vraća normalno disanje ponovnim otvaranjem disajnih puteva – sindrom apnea (poremećaj disanja) u snu drastično smanjuje kvalitet sna. Ali to nije sve. Ometajući disanje, utiče na srce i na kraju može povećati rizik od srčanog zastoja i moždanog udara. Zbog toga je problematično ne znati da hrčete dok spavate ili odbijati da to prihvatite.


Do nedavno, sindrom apnee se smatrao muškim. Međutim, prema procenama, svaka četvrta žena je pogođena.

Izraelski istraživači kažu da je manje verovatno da će žene tražiti medicinsku pomoć zbog simptoma apnee zato što ne prijavljuju svoje hrkanje. Za Nimroda Maimona, ovo bi bila jedna od barijera koja sprečava žene da idu u kliniku za spavanje.

Ipak, za ovaj poremećaj postoje tretmani: davanje vazduha mašinom, zubni aparat koji pomera vilicu i sprečava opuštanje disajnih puteva. U ekstremnijim slučajevima, kao što je kada je kost vilice premala, operacija se može koristiti kao poslednje sredstvo.

Prema autorima studije, dijagnoza apnee u snu mora biti zasnovana na simptomima koji nisu hrkanje. Povećan umor tokom dana, poteškoće sa koncentracijom ili pad libida bi, na primer, trebalo da budu upozorenje. I iznad svega, nemojte se stideti da kažete da hrčete!

 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija