• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Zdravaiprava

20.05.2022

21:13

ZNATE LI ŠTA JE SLANI PASULJ? Ova biljka ima afrodizijačka svojstva! Evo, nekoliko recepata...

Društvo

ZNATE LI ŠTA JE SLANI PASULJ? Ova biljka ima afrodizijačka svojstva! Evo, nekoliko recepata...

Podeli vest

Vegeterijanci leblebiju često koriste u ishrani, jer predstavlja odličnu zamenu za meso

Leblebija je na našim prostorima poznata pod nazivima slanutak, slani pasulj ili naut. Radi se o mahunastoj belančevinastoj biljci koja je izuzetno bogata nutrijentima vrednim za naše zdravlje i zato, ako već do sada niste, obavezno treba da je uvrstite u ishranu.

Sastavni je deo mediteranske i blistoistočne kuhinje. Čest je sastojak specijaliteta iz Grčke, Indije, Španije ili Portugala.

Leblebija može da bude u raznim bojama, kao što su crna, bež, braon ili crvena. Osim jedinstvenog ukusa i arome, nutricionisti je, između ostalog, preporučuju u ishrani dijabetičara, ali i za održavanje zdravlja srca, snižavanje visokog krvnog pritiska i holesterola, bolju probavu i jačanje kostiju.

Foto: Shutterstock

Leblebija je super hrana

 

Preporuka lekara

Lekari preporučuju leblebiju pacijentima koji pate od iritativnog sindroma debelog creva zbog velike količine biljnih vlakana.

Super hrana

U arapskom svetu leblebiji su pripisivana i afrodizijačka svojstva. O tome svedoči recept arapske kuhinje u kome se savetuje da se tokom zime, pre spavanja, koristi napitak od vode, meda, luka u prahu i mlevene leblebije. Zbog svojih osobina možemo slobodno reći da je leblebija – super hrana.

Leblebija je dostupna cele godine, a uglavnom se može naći u sušenom obliku ili u konzervi. Ima pomalo orašast ukus i puterastu teksturu i možete je kombinovati u raznim jelima.

Ako pripremate leblebiju u sušenom obliku, važno je da je pre kuvanja namačete u vodi 8-10 sati, baš kao kad pripremate pasulj. Pazite samo da je ne namačete duže od 12 sati, jer bi se vrlo brzo mogla raspasti tokom kuvanja.

Recept za hrskave leblebije

Sve što vam je potrebno su dve šolje kuvanih leblebija i kombinacija začina koje svaka domaćica ima u ostavi. Leblebije prethodno veče natopite u vodi, potom ih kuvajte 1-2 sata dok ne smekšaju.

 Potrebno je

* 2 šolje kuvanih leblebija

* 2 kašike maslinovog ulja

* 3 kašičice sušene mirođije

* 2 kašičice belog luka u prahu

* 2 kašičice crnog luka u prahu

* 2 kašičice sušenog peršuna

* 1 kašičica morske soli

Priprema

Leblebije ohladite, dobro properite i poređajte na sloj papirnih ubrusa. Ostavite ih da se suše bar sat vremena na vazduhu. Što ih više osušite, to će biti hrskavije nakon pečenja. Rernu zagrejte na 220°C i postavite papir za pečenje na pleh.

U zasebnoj činiji pomešajte leblebije sa uljem i mešavinom začina. Prebacite na pleh i pecite ih od 40-45 minuta. Negde na polovini pečenja, izvucite pleh i blago pretresite leblebije. Kada poprime zlatnu boju, tada znači da su spremne! Pečene leblebije možete čuvati u vakumskoj posudi ili kesici do sledeće žudnje za grickanjem.

Foto: Shutterstock

Obrok od leblebija se lako sprema

Humus od leblebije

Leblebije, maslinovo ulje, beli luk, limun osnovni su sastojci ovog namaza, iako će Libanonci reći da dobrog humusa nema bez tahinija, paste od susama.

Potrebno je:

450 g leblebije iz konzerve
60 ml svežeg limunovog soka
60 ml tahini paste
pola čena belog luka
kašičica soli
½ kašičice mlevenog kumina
2-3 kašike vode
2 kašike maslinovog ulja
mlevena paprika

U multipraktik prvo stavite limunov sok i tahini pastu, stavite poklopac i miksajte dok ne dobijete željenu kremastu teksturu. Nakon toga dodajte maslinovo ulje, beli luk, kumin, so, pa ponovo miksajte 30 sekundi.

Leblebiju iscedite i operite ispod mlaza hladne vode. U multipraktik prvo stavite polovinu leblebije, miksajte jedan minut, pa dodajte i drugu polovinu. Postoji velika mogućnost da u namazu ostanu komadići leblebije, a da biste to sprečili dodajte nekoliko kašika vode da bi se sve lepo sjedinilo.

Humus sipajte u činijicu, prelijete maslinovim uljem i pospete mlevenom crvnom paprikom. Možete ukrasiti humus crnim maslinama i peršunom.

 

Bonus video:

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija