• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic.rs

27.05.2022

22:45

Pazite da vas ne vrate sa granice kada krenete na odmor... Evo kako da proverite da li ste dužni državi!

Marko Đoković

Društvo

Pazite da vas ne vrate sa granice kada krenete na odmor... Evo kako da proverite da li ste dužni državi!

Podeli vest

Ukoliko niste platili kaznu saobraćajne ili komunalne policije, Parking servisa ili zbog isteka ličnih dokumenata mogu da vas vrate sa granice

Ukoliko niste izmirili svoja dugovanja u navedenim slučajevima, može vam se dogoditi da ako krenete na put budete vraćeni sa granice, isto kao i osobe koje se nalaze na poternici zbog krivične prijave.  

Predsednica Prekršajnog suda Olivera Ristanović ističe za Blic da bilo koja neplaćena novčana kazna, po prekršajnom nalogu Ili po neplaćenoj novčanoj kazni koja je izrečena presudom Prekršajnog suda, može biti osnov za izdavanje poternice.

Foto: pixabay

Sve kazne moraju da se plate

Uvid u Registar

Ristanović dodaje da poternicu sud može da izda i za neplaćenu polovinu prekršajnog naloga, ako prva polovina nije plaćena u roku od osam dana, već istekom ovog roka.

Ali, da ne biste došli u ovu neugodnu situaciju i sebi pokvarili odmor, možete sve neplaćene kazne da proverite uvidom u Registar neplaćenih novčanih kazni.

-Osim za neplaćene kazne, građani mogu biti onemogućeni da napuste Srbiju, ukoliko se protiv njih vodi prekršajni postupak, pa je od strane sudije izdata opšta naredba za dovođenje. Ova okolnost je smetnja i ako se vodi krivični postupak - podvlači Ristanović.

Ristanović objašnjava da nadležne službe na dva načina informišu građane o prekršajnim nalozima.

-Ako saobraćajna policija, komunalna milicija ili “Parking servis” ne mogu lično da uruče prekršajni nalog prekršiocu onda to čine na kućnu adresu. To rade tako što njihove službe odštampaju prekršajni nalog sa sve fotografijama prekršaja i šalju ih u kovertama preko pošte na kućnu adresu prekršioca – podvlači Ristanović.

Na poleđini prekršajnog naloga su sve informacije o postupanju jasno naznačene, tako da se građani čitanjem poleđine prekršajnog naloga mogu informisati o posledicama, koje proizilaze iz plaćanja odnosno neplaćanja kazne, te da podnesu zahtev za sudsko odlučivanje.

Ukoliko prekršilac ili vlasnik vozila nije kod kuće, poštar je u obavezi da još jednom u roku od 24 sata dostavi kovertu sa prekršajnim nalogom na kućnu adresu.

Ako opet ne nađe nikog, poštar ostavlja obaveštenje u poštanskom sandučetu ili na vratima, a komunalna milicija, saobraćajna policija ili Parking servis smatraju nalog uručenim protekom roka od 15 dana od dana ostavljanja pisanog obaveštenja.

Rok osam dana

Od dana uručenja, teče rok od osam dana za plaćanje polovine izrečene novčane kazne ili za podnošenje zahteva za sudsko odlučivanje mesno nadležnom prekršajnom sudu prema mestu izvršenja prekršaja.

Do potvrde i preko portala

-Ukoliko prekršilac, u tih osam dana plati kaznu, plaća upola manje. Po isteku tih osam dana prekršajni nalog, ukoliko nije podnet zahtev za sudsko odlučivanje, ide u Prekršajni sud na izvršenje. I to u visini izrečene kazne ili dela neplaćene kazne, koji može da naplati novčanu kaznu donošenjem rešenja skidanjem novca sa računa, rešenjem o kazni zatvora ili u krajnjem slučaju popisom imovine – naglašava Ristanović.

Građani pre puta mogu izvaditi uverenje o vođenju krivičnog postupka, kojim dokazuju da se protiv njih (ne)vodi krivični postupak i istraga pred osnovnim, višim sudovima i javnim tužilaštvima, posebnim odeljenjima za organizovani kriminal, Odeljenjem za ratne zločine i posebnim odeljenjima za suzbijanje korupcije.

Potvrda košta 190 dinara, a može da se poruči i preko portala e-uprava.

 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17