• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic.rs

08.06.2022

17:28

FRIZER, PEKAR, KUVAR... SVE VIŠE MLADIH ŽELI DA UPIŠE NEKI OD TIH SMEROVA! Saznajte gde se još dobro zarađuje...

Društvo

FRIZER, PEKAR, KUVAR... SVE VIŠE MLADIH ŽELI DA UPIŠE NEKI OD TIH SMEROVA! Saznajte gde se još dobro zarađuje...

Podeli vest

I ove godine najviše poena biti potrebno za upis u gimnazije i medicinske škole

Osnovcima koji se ove godine odluče za neku zanatsku školu biće dovoljno svega četrdesetak poena.

Sve više mladih želi da upiše smer kuvar ili frizer imajući u vidu da ovi kadrovi brzo nalaze zaposlenje, a i plata dostiže 1.000 evra.

Prema podacima Informatora za smer obućara u beogradskoj Tehničkoj školi za dizajn kože prošle godine bilo potrebno svega 50,10 poena, a još i manje, odnosno 47,80 bodova za upis smera "modni krojač" u Školi za dizajn tekstila.

Foto: Privatna arhiva

Frizeri odlično zarađuju

Majstori za klime uvek imaju posla

I oni smerovi koji podrazumevaju grublje radove takođe zahtevaju sličan opseg poena, pa je tako za autoelektričara u Tehničkoj školi GSP u Beogradu u 2021. godini bilo potrebno 49,04 poena, dok je, u istoj toj ustanovi, samo za smer bravar-zavarivač bio dovoljan i poen manje, odnosno 48,54.

Mladi koji su zainteresovani za smerove pekar ili mesar, lak prolazak će, ako je suditi prema ciframa od prošle godine, imati u opštini Grocka, gde će im za upad na iste biti potreban minimum minimuma, tačnije za pekara 47,03 poena, a za mesara 42,93.

Sve popularniji klima uređaji od kojih može dobro da se zaradi, možda će poslužiti kao inspiracija mladim navršenim osnovcima da se odluče upravo za upis smera mehaničke grejne i rashladne tehnike, jer je za njega u beogradskoj Mašinskoj školi "Kosmaj" u 2021. godini bilo potrebno samo 42,11 ostvarenih bodova.

Datumi upisa

Termini za upis u srednje škole nisu isti za sve buduće srednjoškolce, već zavisi od škole u koju se učenik upisuje. Pa tako dok je na neke moguće upisati se na osnovu postignutog uspeha i bodova na završnom testu, na drugima je potrebno polagati prijemni ispit.

Polaganje prijemnog ispita: od 13.04 do 22.05.

Konačni rezultati prijemnih ispita: od 17 do 25.05.

Popunjavanje liste želja elektronskim putem počinje 05.07. u 8 sati i trajaće do 06.07.

Objavljivanje konačne liste želja učenika: 11.07.2022. do 8 sati.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima: 13.07.2022. do 8 sati.

Objavljivanje preostalih slobodnih mesta za upis u drugom krugu: 13.07.

Podnošenje prijave za upis učenika u srednje škole elektronskim putem (posle prvog i posle drugog upisnog kruga): od 14.07. do 20.07.

Popunjavanje i predaja liste želja za drugi upisni krug: 14.07. od 8 do 15 časova.

Objavljivanje konačnog rasporeda učenika po školama u drugom upisnom krugu: 15.07.

Podnošenje prijave za upis učenika u srednje škole za drugi upisni krug: 16.07.

 

Foto: informer.rs

Za pekarski smer je u Nišu potrebno manje poena

U Nišu za određene smerove lak upis

Treći grad po veličini u Srbiji takođe nudi mogućnost i lak prolaz za one koji umesto srednjih škola za koje je potrebno i 98 poena, odluče da upišu one za koje polaganje male mature, sudeći prema dovoljnim poenima za upad, čak i nije potrebno.

Takva je upravo Prehrambeno-hemijska škola u Nišu, gde je prošle godine za smer pekara bilo potrebno svega 35,57 poena, a za mesara nešto više, odnosno 41,81, te je situacije, reklo bi se, u ovom gradu još pogodnija za buduće srednjoškolce nego što je u glavnom gradu.

I Ugostiteljsko-trgovinska niška srednja škola ima smer koji je moguće upisati sa manje od 50 poena, i to upravo smer konobara koji zahteva minimalan broj ostvarenih bodova, tačnije 41,66. Smer poslastičara, isto u toj školi, moguće je upisati sa nešto više poena- 48,24.

Pored prehrambenih smerova, malo poena u ovom gradu zahtevaju i srednje škole usmerene na negu i lepotu, kakva je i Škola mode i lepote, na kojoj je smer masera i frizera moguće upisati za 46,17 i 51,09 poena.

Pored ovih, već pomenutih srednjih škola u Nišu, svakako najmanje poena za "upad" zahteva niška stručna škola "Dušan Trivunac Dragoš", jer je za njihov smer trgovca prošle godine bilo potrebno svega 39,46 bodova ostvarenih tokom osnovnog obrazovanja i male mature.

Zarade zanatlija

Vlasnica jednog frizerskog salona u Beogradu kaže da ko je školovan frizer može da zaradi od 80.000 do 100.000 dinara, dok sa druge strane, beogradski ugostitelj navodi cifru od 135.000 dinara kao platu šefa kuhinje koja, kako još objašnjava, nije mala ukoliko se u obzir uzmu uslovi u Srbiji, te da, svakako, svi oni koji se odluče za zanat ne gube ni vreme, ali ni novac.

 

Foto: Informer

Kuvari su na ceni

U Novom Sadu teže postati kuvar

I najveći grad na severu naše zemlje Novi Sad nudi mogućnost lakšeg upisa na zanatske i stručne smerove svim onim osmacima koji možda nisu dobro spremili mala maturu, ili jednostavno žele da steknu konkretne veštine tokom srednjoškolskog obrazovanja.

Kao i u Beogradu i Nišu i u ovom vojvođanskom gradu malo bodova za upis u 2021. godini bilo je potrebno za smer bravar- zavarivač - 43,17, u okviru Srednje mašinske škole. Ipak, kada je reč o konobarim i kuvarima, novosadske srednje škole traže malo bolji uspeh, te je tako smer konobara u Srednjoj školi "Svetozar Miletić" tamo bilo moguće upisati sa 52,55 poena, dok je za smer kuvara ta brojka dosta veća - 73,08, govore podaci iz 2021. godine.

I sami budući frizeri morali su prošle godine više da zasuču rukave nego, na primer, oni iz centralne i južne Srbije, jer im je za upad na taj smer u novosadskoj Tehničkoj školi "Pavle Savić" trebalo 53,87 poena, dok je, s druge strane, situacije sa mesarima i pekarima bila identična kao i u Beogradu i Nišu i bilo je potrebno minimum bodova da bi se upisali - 43.

Računanje bodova

Kada je reč o samom načinu računanja bodova za upis u srednje škole, princip je sledeći - đaci iz škole mogu maksimalno da "prenesu" 60 bodova, dok se u obzir ne uzimaju uspesi ostavreni u svim razredima osnovne škole, već samo za poslednje tri, odnosno uspeh ostvaren u šestom, sedmom i osmom razredu. Samo računanje vrlo je jednostavno i podrazumeva da se zbraja prosek ocena na kraju sva tri razreda i množi se sa četiri. Za vukovce bi to bilo 5.00 + 5.00 + 5.00 x 4. što daje maksimalnih 60 bodova. Neko drugi ko je imao 4,50 + 4,50 + 4,50 X 4 na maturski ispit bi krenuo sa 44 boda.

Datumi završnog ispita

Završni ispit za osmake sastoji se iz tri dela i biće realizovan od 27. do 29. juna po sledećem rasporedu:

Test iz srpskog (maternjeg) jezika: 27.06.2022. godine, od 9 do 11 sati

Test iz matematike: 28.06.2022. godine, od 9 do 11 sati

Kombinovani test: 29.06.2022. godine, od 9 do 11 sati

Preliminarni rezultati završnog ispita: 01.07.2022. godine, do 9 sati

Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita: 05.07.2022. godine do 8 sati

 

Bonus video:

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17