• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.06.2022

14:57

VAŽNO ZA SVE KOJI IMAJU STAMBENE KREDITE! Skočio euribor, EVO KOLIKO ĆETE SADA DA PLAĆATE RATU

Pixabay

Društvo

VAŽNO ZA SVE KOJI IMAJU STAMBENE KREDITE! Skočio euribor, EVO KOLIKO ĆETE SADA DA PLAĆATE RATU

Podeli vest

Euribor, kamata po kojoj grupa evropskih banaka jedna drugoj pozajmljuje novac i kamata koja utiče na kretanje rata na kredite i u Srbiji, prvi put od 2015. godine ušla je u plus

Trenutna vrednost šestomesečnog Euribora je 0,029 odsto, a juče je prvi put posle 7 godina bio u plusu i iznosio je 0,009 što znači da je u danu ojačao za još 0,02.

Vrednost tromesečnog Euribora je još uvek u minusu i ona danas iznosi -0,298, ali sa tendencijom rasta.

Kamate na stambenim kreditima su vezane i za 6m i za 3m Euribor.

Foto: Shutterstock

Kamate na stambenim kreditima su vezane i za 6m i za 3m Euribor

Rast Euribora za dužnike u Srbiji, čiji su krediti vezani za evro, sada je značajna informacija jer je euribor sastavni deo kamatne stope po kojoj se otplaćuje dug.

Ovaj porast ne odnosi se na kredite sa fiksnom kamatom.

Iz Udruženja bankarskih klijenata Efektiva za Informer.rs dali su primere rata stambenih kredita računajući ih na maržu banke od 3,5% + 6m euribor.

- Na primeru stambenog kredita od 60.000 evra na 20 godina, rata je početkom godine bila 331 evro, a sada je 349, što je povećanje od 18 evra za pola godine.

Ako bi u ovom kreditu Euribor otišao na 4, rata bi prema računici Efektive bila 483 evra, što je povećanje od 152 evra u odnosu na početak ove godine.

-  Na primeru stambenog kredita od 85.000 evra na 25 godina, rata je početkom godine bila 401, a sada je 427 evra, što je povećanje od 26 evra.

Ako bi u ovom kreditu Euribor otišao na 4, rata bi bila 628 evra, što je povećanje od 227 evra u odnosu na početak ove godine - poručuju iz Efektive.

 

 

Jedan drugi ekonomski stručnjak, konstatuje da rast po rati kredita može da bude i 20 odsto, što bi na stambenom to iznosilo skok i za 200 evra ukoliko se obračuna kamata.

Podsetimo, vrednost euribora se tokom 2008. godine kretala i više od četiri, pet odsto. U tom slučaju vodeći se prethodnim primerom, oni koji sada plaćaju mesečnu ratu 349 evra ukoliko bi Euribor skočio na 4 ta rata bi bila 483 evra.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija