• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

28.05.2024

09:07

Do kraja godine padaju rate kredita: Ako vam je rata 300 evra, očekujte da se smanji za ovoliki iznos

Shutterstock

Društvo

Do kraja godine padaju rate kredita: Ako vam je rata 300 evra, očekujte da se smanji za ovoliki iznos

Podeli vest

Građani koji imaju kredite u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom mogu slobodno da počnu da se raduju jer će im, sudeći prema najavama iz Evropske centralne banke, do kraja godine, a najkasnije od januara sledeće, rate kredita biti niže u proseku oko 30 evra.

Naime, predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard najavila je da bi, s obzirom da je inflacija u Evropskoj uniji pod kontrolom, na sledećoj sednci 6. juna, moglo doći do smanjenja referentne kamatne stope za četvrtinu procentog poena.

Ukoliko se početkom juna snizi referentna kamatna stopa to će, smatra finansijski konsultant Vladimir Vasić, uticati na pad euribora, što će za posledicu imati niže rate kredita za građane u Srbiji.

Foto: Informer

 

 

- Kristin Lagard je najavila da će možda u junu doći do smanjenja referentne kamatne stope za 0,25 procentnih poena i možda još jednom za 0,25 do kraja godine što bi trebalo da se prelije na naše tržište do kraja godine ili početkom sledeće. To će za posledicu imati smanjenje rate kredita građanima koji imaju kredite u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom - kaže Vasić.

Prema njegovim rečima teško je dati primer jer su svi krediti različiti, ali očekuje da će građanima koji imaju kredit od 50.000 do 60.000 evra rata kredita biti niža u proseku između 20 i 30 evra.

- Ako je rata kredita 300 evra, onda će ona do kraja ove ili najkasnije početka sledeće godine biti u proseku manja za 20 ili 30 evra - objašnjava Vasić.

On dodaje da će smanjenje refrene kamatne stope pojeftiniti kredite što će povećati i tražnju za njima.

- To je mehanizam, ako je novac jeftiniji, lakše se donosi odluka, moći ćete povoljnije da se zadužujete i razvijate svoj biznis - tvrdi Vasić. Da su prognoze da će ECB više puta sniziti referentnu kamatnu stopu do 2025. godine preterano osptimistične smatra dr Đorđe Đukić, profesor Univerziteta u Beogadu.

- Nema dileme da će ECB već na sastanku u junu pristupiti smanjenju kamatne stope za 0,25 baznih poena, ali je veliki znak pitanja kakva će dinamika uslediti posle juna. Prognoze da će ECB do 2025. godine tri puta sniziti kamtanu stopu za po 0,25 procenta su preterano optimistične, s obzirom da je bazna inflacija u arpilu 2024. godine iznosila 2,7 odsto na godišnjem nivou, što je daleko od ciljanog nivoa od dva odsto. Takođe, tržište radne snage je napregnuto i suviše je očekivati da će doći do pada nadnica, pa će troškovi inflacije biti pristuni u dužem periodu narednih meseci - kaže Đukić za Kurir.

Foto: Shutterstock

 

 

Đukić ističe da ekonomksi argumenti idu u prilog tezi da će ECB zadržati kamatnu stopu na tom smanjenju za 0,25 odsto u junu.

- Evropska centralna banka pro forme vodi nezavisnu ekonomsku politiku, ali ona mora da vodi računa kakva će biti politika Američke centalne banke (FED). Krajnje je neizvesno da li će FED smanjiti kamatnu stopu dok se ne okončaju američki predsednički izbori. I ne samo to, FED budno motri u inflatorne pritiske u SAD zbog cena sektora usluga i troškova stanovanja. Za korisnike kredita u Srbiji bitno je da će Narodna banka Srbije slediti politiku ECB. Šestomesečni euribor koji je bitan za korisnike stambenih kredita je 3,8 i nije ralno da padne više od 3,2 do kraja godine, što znači da građani do kraja godine neće osetiti značajnije smanjenje kamata - naglašava Đukić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51