• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.S.

24.05.2024

11:00

Konačno! Odlične vesti za sve zadužene u evrima: Padaju kamate, zna se i od kada i za koliko

Shutterstock

Društvo

Konačno! Odlične vesti za sve zadužene u evrima: Padaju kamate, zna se i od kada i za koliko

Podeli vest

Potpredsednik Evropske centralne banke (ECB) Luis de Gindos najavio je da će banka na sastanku 6. juna smanjiti refererente kamatne stope za 25 baznih poena.

Na pitanje lista Oberesterajhiše nahrihten (Oberösterreichische Nachrichten) da li je smanjenje kamatnih stopa u evrozoni u junu izvesno i za koliko, Gindos je odgovorio da se banka zalaže za "razborit pristup" koji predviđa smanjenje kamata za 0,25 odsto, odnosno za 25 baznih poena.

Referentna kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja u evrozoni trenutno iznosi 4,5 odsto, kamatna stopa na depozite četiri odsto, a marginalna kamatna stopa 4,75 odsto.

I domaći stručnjaci slažu se da će kamate uskoro neminovno pasti. 

Profesor Beogradske bankarske akademije dr Zoran Grubišić za Informer navodi da je sasvim očekivano da ključne kamate u junu budu smanjene za 0,25, a do kraja godine za 0,75 odsto. Iako to korisnici kredita u evrima, konkretno stambenih, neć osetiti do kraja godine, s obzirom na ogranicenje NBS, trend pada kamata sigurno kreće.

- Taj trend će se nastaviti u 2025. godini i tada će i kamate na stambene kredite početi da padaju. Pre toga neće, zbog ograničenja NBS, ali ako ona ne produži tu odluku, na početku godine mogao bi da se desi čak i blagi rast rata. Međutim, to bi bilo privremeno, jer je očekivano da kamate osetnije počnu da padaju tada - kaže Grubišić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija