• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.06.2022

11:03

PREDSTAVNICI SINDIKATA FIJATA PONOVO DEMANTOVANI! Evo šta je dogovoreno na sastanku Vlade Srbije i rukovodstva Stellantisa!

Tanjug

Društvo

PREDSTAVNICI SINDIKATA FIJATA PONOVO DEMANTOVANI! Evo šta je dogovoreno na sastanku Vlade Srbije i rukovodstva Stellantisa!

Podeli vest

Vlada Republike Srbije i rukovodstvo Stellantis-a sastali su se ponovo kako bi potvrdili ono što je već dogovoreno tokom prethodnih razgovora u vezi sa fazom transformacije. Potvrđeno je da će ranjive kategorije i žene biti zaštićene, kao i da radnici Fijat Plastike mogu da se prijave za program, što predstavnici sindikata sve vreme demantuju

Cilj sastanka je bio da se definišu sledeći koraci u transformaciji fabrike u Kragujevcu, što u ovoj fazi podrazumeva, kao stavku od velikog značaja, ponuđeno privremeno premeštanje u inostranstvo i posledično pokretanje aktivnosti instaliranja nove električne platforme u fabrici u Srbiji za proizvodnju kompaktnih vozila s početkom od sredine 2024. godine.

Što se tiče plana transformacije, Stellantis je unapredio program koji se tiče rada u inostranstvu (tokom perioda od 18 do 24 meseca) na sledeći način:

Potvrđeno obavezivanje Stellantis-a da će garantovati radna mesta zaposlenima FCA Srbija koji će provesti jedan period u inostranstvu nakon što se vrate u Srbiju
Isti uslovi za rad u inostranstvu kao za FCA Srbija važiće i za FCA Plastiku, Slobodnu zonu FAS, FAS Akademiju  
Bonus za podršku zaposlenima za rad u inostranstvu biće isplaćen u 2 rate, veći deo iznosa pre polaska, a niži po povratku u Srbiju *npr. za Slovačku: 11.000 evra biće isplaćeno unapred, a bonus od 6.000 evra radnici će primiti kada se vrate u Srbiju
omogućavanje zaposlenima da imaju bar tri perioda pauze tokom godine kako bi mogli da se vrate u Srbiju
omogućavanje da se zaposleni i njihove porodice periodično sastaju, organizovanjem redovnih autobuskih linija iz Kragujevca ka fabrikama u inostranstvu
Porodice radnika imaće zdravstveno osiguranje
zaštita ranjivih kategorija i žene:
žene na trudničkom/porodiljskom odsustvu
majke sa decom kojoj je potrebna posebna briga
samohrani roditelji maloletne dece (udovci/udovice)
majke sa decom do 5 godina
žene u procesu vantelesne oplodnje 
osobe sa teškim invaliditetom

Foto: Tanjug

Premijerka Ana Brnabić sa predstavnicima sindikata Fijata


 
Vlada Republike Srbije i Stellantis sada zaista veruju da je paket za rad u inostranstvu izrađen tako da podrži zaposlene FCA Srbije, obezbeđujući sprovođenje novog projekta, unapređenjem njihovih profesionalnih veština i sticanjem važnog iskustva za podršku novom pokretanju proizvodnje u Srbiji.
Dve strane očekuju veliko interesovanje zaposlenih da pristupe ponudi za rad u inostranstvu do ponedeljka, kada će se proces prijavljivanja okončati. 
 
Predsednica Vlade Republike Srbije kazala je: „Za Vladu Republike Srbije bilo je veoma važno da ukloni sve nedoumice kada su u pitanju uslovi programa. Stellantis je potvrdio da će poštovati ono što smo tražili od njih kada su u pitanju zaštićene kategorije kao što su trudnice, žene sa decom mlađom od 5 godina, osobe sa invaliditetom, žene u procesu vantelesne oplodnje. Na današnjem sastanku smo to ponovo potvrdili. Ovo je veoma važan projekat za našu državu.“

 
Arnaud Debeouf (globalni direktor proizvodnje u Stellantis-u) i Sivlia Vernetti Blina (direktorka globalne korporativne kancelarije Stellantis-a i direktorka FCA Srbija) zajedno su izjavili: „Srbija će igrati ključnu ulogu u sprovođenju strateškog plana „Dare Forward 2030“ kompanije Stellantis i to je jasna dugoročna posvećenost ovoj državi.“

Stellantis poziva sve radnike da se prijave za ovaj program, koji će im omogućiti profesionalni razvoj za rad na električnim automobilima. Želimo da radnici u Srbiji znaju da ozbiljno računamo na njih, da su oni ti koji će proizvoditi novi model električnog automobila koji će se praviti u Kragujevcu i da su oni važan deo velike Stellantis porodice.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljubiša

pre 1 godinu

FIATU bi bilo najpametnije da ode iz Kragujevca, ima i u BiH, Makedoniji, Bugarskoj... ko bi radio, a ovi nek se vrate ponovo da prave "Stojadina", jer za dtugo i nisu.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija