• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

04.07.2022

07:00

PANIKA U EGIPTU POSLE TRAGEDIJE NA PLAŽI! 5.000 Srba ne sme u more zbog ajkula: Otkazala sam sve izlete i morske aktivnosti, ne želim da prizivam sudbinu...

Informer

Društvo

PANIKA U EGIPTU POSLE TRAGEDIJE NA PLAŽI! 5.000 Srba ne sme u more zbog ajkula: Otkazala sam sve izlete i morske aktivnosti, ne želim da prizivam sudbinu...

Podeli vest

Pošto je ajkula ubila turistkinju iz Austrije, više plaža u Hurgadi je zatvoreno, a skoro da se niko ne usuđuje da uđe u more dublje od kolena

Oko 5.000 turista iz Srbije koji trenutno letuju u egipatskom letovalištu Hurgada boje se i da uđu u more nakon što je ženu u vodi raskomadala ajkula!

Pošto je ajkula ubila turistkinju iz Austrije, više plaža u Hurgadi je zatvoreno, a skoro da se niko ne usuđuje da uđe u more dublje od kolena. Tragedija se dogodila u zalivu Sal Hašiš, a stravičan napad ajkule na ženu u vodi zabeležili su šokirani turisti sa plaže koji su pokušali da dozovu pomoć.

Velika tragedija

Na horor snimcima se vidi kako nesrećna žena vrišti i pokušava da se otrgne iz čeljusti životinje dok je voda okolo postajala crvena od krvi. Prestravljeni turisti sa obale pokušali su da odvuku pažnju ajkuli bacajući u vodu opremu za spasavanje i razne predmete. Ali uzalud. Ajkula je svojoj žrtvi odgrizla ruku i nogu, ali je ona ipak uspela da se dovuče do obale. Odmah je uneta u kola hitne pomoći, gde je uprkos velikim naporima lekara umrla.

Dan nakon tragedije, egipatske vlasti zatvorile su plaže u mestu gde se desila nezapamćena tragedija i na tri dana zabranile kupanje i sve aktivnosti u vodi, kao i prilazak ribarskih brodova. Osim u ovom delu obale Crvenog mora, i u drugim mestima u Hurgadi primenjuju se nove mere predostrožnosti, a pojedini hotelijeri i spasioci upozoravaju turiste da strogo poštuju pravila i izbegavaju ulazak u more.

Culić: Poštujte pravila na plaži

Foto: Facebook

Tužilaštvo u Egiptu preuzelo je istragu, dok su spasioci i policija zaduženi za bezbednost turista. Prema prvim procenama, po stepenu povreda pretpostavlja se da je ženu usmrtila mako ili tigar ajkula.

Ronilac Radenko Culić, koji se trenutno nalazi u ovom poznatom letovalištu, kaže da je nesrećnu ženu najverovatnije ujela tigar ajkula.

- Budući da je ajkula ženi odgrizla ruku i nogu, po stepenu povreda možemo da pretpostavimo da se radi o mako ili tigar ajkuli. Apelujem na sve turiste koji planiraju da otputuju u Hurgadu da poštuju pravila na plažama kako ne bi došlo do novih tragedija, jer je ajkule teško uočiti u vodi pošto ne izbijaju na površinu.

Posle tragedije plaže su neobično tihe, kako za Informer kažu naši turisti koji su tamo na odmoru. Svi izbegavaju more, eventualno se leži na plaži, ali od kupanja nema niša.

- Iako nismo blizu te plaže, nije mi prijatno u vodi. Kupamo se u bazenu i nadamo se da će se za dan-dva smiriti situacija. Malo je čudno kada vidite prazno more, posebno plićak gde se igraju deca - napisala je na društvenoj mreži Katarina S. iz Zrenjanina.

I Jelena V. iz Niša kaže da je prvi put u Egiptu i da je planirala da iskoristi sve izlete i morske aktivnosti, od ronjenja do vožnje brodom.

- Na moru sam sa ćerkom i baš smo se radovale ronjenju, snorklingu i "istraživanju" ovog predivnog mora. Iako smo mi kilometrima udaljene od mesta gde je ajkula napala ženu, ljudima nije prijatno. Otkazala sam sve izlete i morske aktivnosti, jer ne želim da prizivam sudbinu - kaže ova Nišlijka.

Foto: Printscreen youtube

Jasmina Jevtić Tomić, koja je već godinama vodič na brodovima u Hurgadi, kaže da još nije jasno otkud ajkula u tom delu letovališta. Greška je bila što je ova turistkinja, dodaje ona, bila na ronjenju nakon 18 časova, što je strogo zabranjeno.

- Ona je plivala kada je to zabranjeno i ne mogu da verujem da je niko nije sprečio u tome i opomenuo. Neobično je i što je ajkula tako plitko zašla, a nesrećna žena je plivala ispred bova, odnosno nije ušla u najdublji deo. Moguće je da su ribari, čisteći ribu, iznutrice bacali u more, što je verovatno prizvalo ajkulu. Ovo je period kada su velike migracije tune, kojih ima puno u ovim vodama oko Hurgade, a uz njih uvek idu i predatori kojima je tuna poslastica - objašnjava ona.

Turisti u strahu

Srpski turista Marko M. kaže da su nadležni u Hurgadi napad ajkule prvo pokušali da sakriju, ali se ubrzo među turistima pročulo šta se dogodilo.

- Krenuo sam da plivam i otišao malo dalje. U tom trenutku sam čuo neku ženu kako me doziva i pokazuje da se što pre vratim. Moram da priznam da sam se veoma uplašio. Kada sam se vratio do obale, ljudi na plaži su mi ispričali da je ajkula napala ženu, koja je preminula. Doživeo sam šok. Verujte da sada niko ne ide u vodu dalje od dva metra od same obale - kaže on.

Saveti

* Ne praviti buku lupajući po vodi daleko od obale
* Izbegavati kupanja na ruti gde prolaze kruzeri i prekookeanski brodovi
* Nikada ne ronite sami i iza grupe na ronjenju ili snorklingu
* Ne bacajte hranu sa brodova ako ste daleko od obale, a ronioci ili plivači su u moru

Ajkula ubila i turistkinju iz Rumunije

Egipatsko ministarstvo zaštite životne sredine potvrdilo je juče da je još jedna žena preminula od posledica napada ajkule u regionu Sahel Hašiš.

Telo druge žrtve, rumunske turistkinje, otkriveno je nekoliko sati nakon stradanja Austrijanke.
Egipatska ministarka Jasmin Fuad uputila je saučešće porodicama dveju nastradalih žena i navela da su vlasti oformile specijalne timove koji prikupljaju sve informacije u vezi sa napadom.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milanm977

pre 1 godinu

Nikad ajkula nije viđena u Moravi znači Srbi su od boga blagoslovi...

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija