• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. J.

05.08.2022

23:10

VOZAČI, OPREZ! Pred polazak na put napravite plan, Okanović savetuje kako najbolje da sačuvate živce u ovim vrelim avgustovskim danima!

printscreen

Društvo

VOZAČI, OPREZ! Pred polazak na put napravite plan, Okanović savetuje kako najbolje da sačuvate živce u ovim vrelim avgustovskim danima!

Podeli vest

Avgust je, pored jula, mesec u kojem se najviše putuje, a budući da su ovih dana zabeležene visoke temperature kao i gužve na putevima zbog velikog priliva saobraćaja direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović za Informer.rs dao je savete kako se pripremiti za dugo putovanje, ali i koliko je saobraćajna infrastruktura značajna za bezbednu vožnju

Deonica auto-puta kroz Crnu Goru u dužini od 41 km, od Kolašina do Podgorice koja je konačno puštena, od velikog je značaja za sve naše vozače koji idu na more jer ovim putem zaobilaze "crnu tačku" kanjon Morače.

Tim povodom razgovarali smo sa Okanovićem koji je za naš portal objasnio da je dobra saobraćajna infrastruktura veoma bitna kada je reč o bezbednosti na putu.

Foto: Youtube printscreen/MONDO PORTAL

Novim auto putem u Crnoj Gori se izbegava kanjon Morače

- Verujem da će autoput u Crnoj Gori doprineti većoj bezbednosti saobraćanja naših građana ka Crnogorskoj obali ali i udobnosti, što je veoma značajno imajući u vidu da komfor vožnje pozitivno utiče na vozača - kaže Okanović i naglašava da je dobra putna infrastruktura u Srbiji umnogome smanjila gužvu na putevima, ali i "uštedela živce" vozačima.

Foto: Tanjug

Auto put Miloš Veliki

Ulaganje u putnu infrastrukturu se višestruko vraća kroz uštede u vremenu, utrošku goriva i manje habanje vozila, ali pre svega kroz ljudske živote tj. manji broj saobraćajnih nezgoda sa teškim posledicama. Osim direktne uštede vremena, treba imati u vidu i "uštedu živaca" kao recimo u slučaju putovanja ka zapadnoj Srbiji i Crnoj Gori, gde vozači više ne moraju da se "gužvaju" kroz Čačak i nerviraju zbog gužvi i semafora na čačanskoj obilaznici - ističe Okanović.

Kako se spremiti za dugo putovanje

Svi koji tokom letnje sezone odmora planiraju putovanje treba unapred da se spreme na moguće gužve na graničnim prelazima, naplatnim rampama i u zonama radova kao i zbog drugih mogućih incidenata na putu, savetuje Okanović.

On ističe da nervoza veoma loše utiče na vozače, te je obavezno tokom vožnje sačuvati živce, ali češće praviti pauze.

- Napravite plan kako da sprečite nervozu u vozilu i zadržite lepo raspoloženje uprkos zastoju, jer nervoza veoma loše utiče na vozača. Ko na put ide sa malom decom treba da razmisli koji su najbolji načini da oraspoloži klince ako se unervoze, i da snimi dobru dečiju muziku. Lekari kažu da pauze treba praviti na najmanje dva sata i da je bolje putovati danju, osim ako ste uvežbani profesionalni vozač - kaže naš sagovornik.

Foto: Shutterstock

Tokom putovanja treba praviti pauze

Vrućina utiče i na vozače, a Okanović savetuje da se klima u vozilima podesi prema potrebi, bez obzira na razliku između spoljašnje i unutrašnje.

- Klimu podesite na temperaturu koja odgovara vama i ostalim putnicima, makar razlika između spoljašne i unutrašnje temperature bila i 20 stepeni. Ali važno je da se pre izlaska iz vozila odnosno pre kraja vožnje postepeno prilagodite spoljnoj temperaturi. To možete uraditi tako što ćete 3-5 minuta pre kraja vožnje ugasiti klimu a pojačati ventilaciju, a 1-2 minuta pre kraja vožnje otvoriti prozore na vozilu. Tako ćete se prilagoditi spoljašnjim uslovima i sprečiti zadržavanje leda na isparivaču klima uređaja, koji kad se otopi stvara sredinu pogodnu za razvoj štetnih mikroorganizama - zaključuje naš sagovornik.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija