• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

22.07.2022

07:00

I TO SVE ZBOG UKRAJINE!? ORGANIZATORI SLAVLJA DIŽU CENE NA JESEN! Svadbe i proslave skuplje čak 35 odsto!

Informer DN

Društvo

I TO SVE ZBOG UKRAJINE!? ORGANIZATORI SLAVLJA DIŽU CENE NA JESEN! Svadbe i proslave skuplje čak 35 odsto!

Podeli vest

Prosečna cena po gostu u Beogradu čak 40 evra. Čak i ako su parovi već rezervisali restoran za jesen, to nije garancija da će dogovorena cena ostati ista do proslave

Svadbe i proslave u Srbiji od jeseni poskupeće za čak 35 odsto!

Neće poskupeti samo restorani i svečane sale u kojima se održavaju proslave već i muzika, dekoracija, iznajmljivanje venčanica, burme... To znači da će veselje sa 200 zvanica u Beogradu već od septembra, u najboljem slučaju, koštati oko 14.500 evra. Organizatori najavljeno poskupljenje pravdaju visokim cenama energenata, hrane i pića i poremećajima u snabdevanju zbog rata u Ukrajini!? Do sada su mladenci za svakog svata u glavnom gradu morali da izdvoje, u proseku, oko 30 evra, dok će sa poskupljenjem planiranim od septembra ta cifra biti čak 40 evra!

Foto: Informer DN

Mlade su posebno u problemu jer su venčanice i materijali za šivenje i dekoraciju poskupeli. Pored Kine i Vijetnama, Ukrajina je takođe poznata po velikoj proizvodnji venčanica. Poteškoće u nabavci znače i skuplje haljine.

Mlade u problemu - i venčanice poskupele

Mlade koje su u narednim mesecima zakazale svadbu jedva mogu da dođu do venčanica! Najveći broj haljina za mlade i materijala za šivenje do rata uvozio se iz Ukrajine, koja je poznata po velikoj proizvodnji haljina za venčanje, ali i materijala jer su cene mnogo pristupačnije nego u Evropi.
Zbog ratne krize cene su drastično skočile, pa za novu venčanicu treba izdvojiti čak 3.000 evra, za iznajmljivanje nenošene haljine 1.500 evra, a polovne do 800 evra. Pored visokih cena venčanica, buduće mlade imaju još muka, jer su se zbog zastoja sa nabavkom u salonima napravile liste čekanja za iznajmljivanje venčanica.

Veliko interesovanje

Da stvar bude gora, čak i ako parovi sada rezervišu restoran za jesen po povoljnijim cenama, to nije garancija da će pogođena cena ostati do proslave! Pojedini ugostitelji unapred su pripremili mladence na to da će, ukoliko žele da sudbonosno "da" izgovore u njihovom objektu, morati da doplate pozamašnu svotu novca kada dođe do poskupljenja.

Zbog svega ovoga mnogi odustaju od proslava ili se odlučuju da prepolove broj gostiju. Nije retko ni da odluče da se odreknu stavki koje su nekada bile obavezne na slavljima, poput vatrometa, skupih venčanica, specijalne rasvete i dekoracije.

Foto: Informer DN

Predsednik Udruženja "Ivent industrija" Boško Bubanja potvrdio je da će cene organizovanja događaja, proslava rođendana i venčanja planiranih na jesen biti veće između 30 i 35 odsto u odnosu na proslave koje su bile ugovorene prošle godine.

TROŠKOVI SVADBE:

* muzika: od 1.200 do 4.000 evra
* dekoracija: od 300 do 1.500 evra
* fotograf i snimatelj: od 300 do 1.200 evra
* burme: od 300 do 800 evra
* venčanje u crkvi: od 50 do 200 evra
* izlazak matičara u salu: 70 do 100 evra
* iznajmljivanje venčanica: od 200 do 800 evra
* bidermajer: od 25 do 100 evra
* kilogram mladenačke torte: od 12 do 20 evra

- Trenutno radimo događaje i proslave koji su zakazani pre godinu dana po cenama koje su tada ugovorene. Svi smo svedoci poskupljenja i zato će cene koje se sad ugovaraju za nove proslave koje se planiraju na jesen biti više između 30 i 35 odsto u odnosu na cene koje su važile za ovu godinu. Možda će čak morati i više od toga - kaže Bubanja.

Milinko Nešović, vlasnik sala "Interholivud" i "Garden hil", kaže da će od jeseni morati da povećaju cene.

- Sve je poskupelo više nego duplo, troškovi nam samo rastu, tako da ćemo od jeseni zaista morati da podignemo cene. Biće to poskupljenje od 20 do 30 odsto. U "Interholivudu" mladenci sada osnovni meni za svakog gosta plaćaju od 26 do 28 evra, dok je meni sa stranim pićima kod nas između 32 i 39 evra. To su garantovane cene i svi koji sada rezervišu naše sale toliko će plaćati čak i kada do poskupljenja dođe - rekao je on za naš list.

Aleksandar Božić iz "Ekskluziv ivent centra" u Kragujevcu kaže za Informer da su oni još u martu podigli cene od 10 do 15 odsto.

- Sve je poskupelo i, prosto, logičan je sled bio da poskupe i cene u restoranu. Ako naši troškovi nastave da rastu, to će morati da se odrazi i na cenu. Interesovanje mladenaca je veliko, puni smo do kraja godine i već uveliko se rezervišu termini za sledeću godinu - kaže on.

U Nišu fale konobari

Mladen Ćuruvija iz niškog restorana "Vazdušna banja" ne isključuje mogućnost da podignu cene od jeseni.
- Još uvek ne razmišljamo o tome, ali nije isključeno da se desi jer sve poskupljuje, pa samim tim, i naši troškovi. Veliki problem je i radna snaga, konobari i kuvari, koji su za vreme korone pronašli nove poslove, pa ih sada nema dovoljno na tržištu. Za sada stolica u našem restoranu košta 20 evra, a interesovanje je veliko, ali ne preterano. Dešava se i da mladenci, kada čuju koliko košta venčanje, smanjuju broj gostiju ili odustaju od dekoracije i pirotehnike - kažu oni.

Moraće da doplate

Naš sagovornik dodaje da dogovorena cena svadbe nije garantovana.

- Svadbe zakazane pre korone koje su mladenci morali i po nekoliko puta da odlažu odrađene su po dogovorenim cenama iako su poskupljenja već tada drastično podigla naše troškove. Opekli smo se i nekoliko svadbi odradili "u minusu". Zbog toga smo odlučili da ubuduće cene prate tržišne uslove i mladenci su o tome u startu obavešteni. Dakle, ako naši troškovi porastu za, recimo, 10 odsto, toliko će poskupeti i svadba čak i mladencima koji su venčanje već zakazali.

Trenutno je prosečna cena po gostu na slavljima u Kragujevcu 25 evra.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20