• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

27.08.2022

07:00

LJUDI, DA LI JE OVO NORMALNO?! Oko 300.000 Srpkinja bar jednom abortira! A od tog broja EVO KOLIKI PROCENAT NIKADA VIŠE NE ZATRUDNI!

Društvo

LJUDI, DA LI JE OVO NORMALNO?! Oko 300.000 Srpkinja bar jednom abortira! A od tog broja EVO KOLIKI PROCENAT NIKADA VIŠE NE ZATRUDNI!

Podeli vest

Više od 300.000 Srpkinja imalo je bar jedan abortus, a 100.000 njih nakon toga nikada više nije zatrudnelo, upozoravaju ginekolozi! Od ukupnog broja žena koje su abortirale njih oko 100.000 nikada više ne zatrudni

Više od 300.000 Srpkinja imalo je bar jedan abortus, a 100.000 njih nakon toga nikada više nije zatrudnelo, upozoravaju ginekolozi!
Namerne prekide trudnoće uglavnom rade žene koje su već rađale, ali sve je više i onih mlađih kojima se beba desila "slučajno". Pod nož odlaze žene od 15 do 45 godina i tako, ističu stručnjaci, ozbiljno rizikuju svoje živote!

Prema podacima Instituta "Batut", samo prošle godine u državnim bolnicama je izvršeno oko 12.000 abortusa. Da stvar bude još gora, procene su i da su ove brojke mnogo veće, ako uzmemo u obzir i abortuse koji se urade "na crno" u privatnim ordinacijama.
Neželjene trudnoće

Nastavak školovanja je jedan od najčešćih razloga za prekid trudnoće
Prof. dr Aleksandar Stefanović

 

Poražavajuće brojke

 

Načelnica dnevne bolnice Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" prof. dr Ana Mitrović Jovanović kaže da se samo u njihovoj ustanovi obavi oko 1.000 prekida neželjenih trudnoća godišnje.
- Kada sam počinjala da radim, imali smo oko 50 ili 60 namernih prekida trudnoće dnevno, danas ih je značajno manje, tri do pet procedura na dan. Ali za to nije zaslužno to što bolje radimo u kontekstu promocije kontracepcije, nego je posledica toga što je više neplodnih parova i žene su ostarile. Prosečna starost žene u Srbiji je danas 42 godine - ističe prof. dr Mitrović Jovanović.
Prema njenim rečima, abortus sa sobom nosi i brojne posledice, kod nekih žena čak i trajne.
- Rizici su minimalni ako se uradi u prvih 10 nedelja trudnoće na mestu koje je za to sertifikovano. Međutim, jedan od pet slučajeva se ipak iskomplikuje, a jedna od pet žena kasnije može da ima problema sa sekundarnim sterilitetom i neplodnošću. Nažalost, može i u samom trenutku abortusa da se iskomplikuje, da dođe do krvarenja, infekcije, povrede materice i onda moramo da idemo u operacionu salu i nekad izvadimo matericu da bismo zbrinuli povredu. Tada je ta devojka trajno onemogućena da bez surogat materinstva bude majka - otkriva načelnica dnevne bolnice.

Foto: Informer

Doktor Aleksandar Stefanović


I direktor GAK "Višegradska" profesor dr Aleksandar Stefanović kaže za Informer da su brojke veoma zabrinjavajuće, ističući da se na prekid trudnoće pored starijih žena, odlučuju i devojke koje još nisu rađale.
- Sama intervencija prekida trudnoće je veoma specifična i rizična. Činjenica je da ima dosta mladih pacijentkinja, koje još uvek studiraju, ali isto tako ima i nešto starijih pacijentkinja koje su čak i rađale, a za namerni prekid trudnoće se opredeljuju iz ličnih, socijalnih i porodičnih razloga. Razlozi za abortus mogu biti brojni. Neretko su posledica partnerskih odnosa, a ukoliko se radi o mladim devojkama, školovanje koje je u toku takođe može da bude razlog odluke o prekidu trudnoće - kaže prof. dr Stefanović.

Zaštita je najbitnije

Profesorka dr Ana Mitrović Jovanović dodaje da je kondom jedini metod kontracepcije koji štiti od polno prenosivih bolesti, ali da bi uz njega trebalo koristiti spiralu ili pilulu.
- Takozvanu pilulu za dan posle trebalo bi popiti što pre jer je najefikasnija kada se uzme u roku od 12 do 24 sata. Međutim, ako se ponovo ima nezaštićen odnos nakon što je pilula popijena, onda u tom slučaju može doći do trudnoće - upozorava naša sagovornica.

Fatalne posledice

 

Na pitanje kakve sve mogu biti posledice namernog prekida trudnoće profesor odgovara:
- Sama intervencija u velikoj meri prođe bez komplikacija, pacijentkinja oskudno krvari u toku nekoliko dana, zaštićena je terapijom. Nekada su komplikacije odložene, javljaju se danima posle intervencije, kada govorimo o infekciji i zaostajanju tkiva i krvi u šupljini materice. Nekada i nakon prvog ciklusa može doći do obilnih krvarenja. Takođe i psihološke posledice se mogu javiti i trajati čak jedan duži vremenski period posle intervencije. Sve ovo može uticati na kasnije reproduktivno zdravlje pacijentkinja i njihovo potomstvo.
 

Brojke: 


338.807 žena je bar jednom abortiralo
400.000 parova bori se za potomstvo

Posledice abortusa
* krvarenje
* infekcija
* povreda materice
* vađenje materice
* neplodnost




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija