• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.09.2022

12:43

Sajam vina u Beogradu MOŽE DA SE MERI SA NAJBOLJIM MEĐUNARODNIM SAJMOVIMA!

Tanjug/Miloš Milivojević

Društvo

Sajam vina u Beogradu MOŽE DA SE MERI SA NAJBOLJIM MEĐUNARODNIM SAJMOVIMA!

Podeli vest

Na prvom Međunarodnom sajmu vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana", u Beogradu u okviru incijative Otvoreni Balkan, predstavljaju se i austrijska vina, a specijalisti za ovo "piće bogova" iz Austrije kažu da su zadovoljni organizacijom i da manifestacija u Srbiji može da se meri sa najboljim međunarodnim sajmovima

Novinar, specijalista za vino i druga alkoholna pića, Roland Graf kaže za Tanjug da je Sajmom, koji se danas svečano otvara, oduševljen, kako izgledom, kuplom, samim prostorom, u kojem, kaže, ima dovoljno mesta da se izlagači predstave na pravi način.

"Štandovi imaju puno prostora. Kada se pomisli na italijanski Vinitali ili neki drugi međunardoni sajam, pa čak i tamo nema dovoljno mesta za sve. Ovde može da se šeta, proba. Za premijeru je uspelo savršeno", rekao je Graf.


On je naveo i da su vina iz Srbije poznatija, nego što bi neko pomislio i otkriva da je i u svom privatnom okruženju imao priliku da upozna srpska vina.

"Ali, lepo je da imamo sve na jednom mestu", primetio je.

Ukazao je da je problem sa srpskim vinima u izvozu, jer vinarije pokušavaju same da se probijaju na strana tržišta.

"Važan je zajednički nastup, tako bi se bolje predstavila", savetuje Graf.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Na pitanje kolike su šanse da srpsko vino "uđe" na austrijsko tržište, kaže da je ono uzdržano po pitanju uvoza vina, bez ozbira na to odakle dolazi.

"U gastronomiji, imamo udeo od 91 odsto domaćeg vina. Ostalih devet odsto pokrivaju vina celog sveta. Zato bih savetovao vaše vinare da idu dirketno na potrošača, preko supermarketa, koji su spremniji da se upuste u to, ako je cena dobra", rekao je Graf Tanjugu.

Kako kaže, srpsko crno vino je veoma atraktivno i ne treba da se skriva od drugih, sa dobrim odnosom cene i kvaliteta.

Someljer Simon Šubert iz Beča, vlasnik restorana sa dobrom vinskom kartom, kaže za Tanjug da je došao da naučim više o vinu koje se pravi na Balkanu.

U Austriji se, navodi, zna najviše o Sloveniji, kao susednoj zemlji, o Hrvatskoj malo, a o Srbiji - gotovo ništa.

"Zanimljivo će biti da probamo domaća vina. Kod nas svako dobro vino ima svoje mesto, bez obzira odakle je", rekao je Šubert.

Saglasan je da je sajam profesionalno organizovan.

"Ovaj sajam može da se meri sa svim međunarodnim sajmovima", ocenio je Šubert.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Natalija Pif, iz vinarije "Domene Volf", iz južne Štajerske, rekla je da je uvek raduje mogućnost učešća na stručnom sajmu, kakav je beogradski.

"Naša vina uživaju međunarodni ugled, ali se radujemo uvek novim partnerstvima i rado otkrivamo nova tržišta. Još uvak nismo predstavljeni na ovom tržištu i sada smo tu, da predstavimo naša vina i osvojimo srca novih klijenata", rekla je Pif.

Navela je da je sajam odlično organizovan, profesionalno, sa uloženom velikom energijom, radom i trudom, što je učinilo da se svi gosti osećaju ugodno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stephenyahu Nimanitz

pre 1 godinu

srpska vina su obogacena uranijumom a svi znamo da su izraelac vatikanski-hasburski kriminalac bankar Rothschild i engleska nacisticka vatikanska rimskoimperijalna pedofilska kraljevina vlasnici tvornice uranijuma a znamo da ti isti robovlasnici poseduju i sve vinarije u porobljenim zemljema i svojim kolonijama , takodjer rimskoimperijalni austrijsko habsbursko-vatikanski bankar izraelac Rothschild je tvorac solomonskog monarhistickog klasnodiskriminativnog nacistickog arijevskog Izraela i vlasnok je svih vinograda i vinarija ucelom svetu . Mi srpski narod znamo da su americko engleski rimskosolomonski jevreji financirali naciste i teroriste i bomardovali srpsku decu uranijumom i onda ubili predsedniksa Milosevica i postavili svoj rimskosolomonski operativni sistem okupatorsku nacisticku solomonsku oligarhijsku krunu na zastavu okupirane porobljene Srbije i sada prave vino i vinovizije od krvi i znoja srpske dece i porobljenog opljackanog srpskog naroda , i sve to dok one prave srpske patriote i heroji poput Karadzica i Mladica i mnogi drugi koji su se borili protiv imperijalnog rimskosolomonskog nacizma i terorizma i branili srpsku decu leze nevini dozivotno u medjunarodnim rimskosolomonskim zatvorima i kazamatima .

OVO DO DANAS NIJE VIĐENO U SRBIJI - NAJPOZNATIJE VINARIJE SVETA PRVI PUT U BEOGRADU! Počinje sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana"
Društvo

OVO DO DANAS NIJE VIĐENO U SRBIJI - NAJPOZNATIJE VINARIJE SVETA PRVI PUT U BEOGRADU! Počinje sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana"

Prvi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana", pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative Otvoreni Balkan, biće otvoren danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Edija Rame, Dimitra Kovačevskog i Dritana Abazovića

01.09.2022

09:52

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17