• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ivona Tomković

01.09.2022

18:11

POLAZAK U ŠKOLU STRES ZA PRVAKE! Psiholog daje savete kako da opustite decu, OVO SU KLJUČNI MOMENTI!

Printscreen

Društvo

POLAZAK U ŠKOLU STRES ZA PRVAKE! Psiholog daje savete kako da opustite decu, OVO SU KLJUČNI MOMENTI!

Podeli vest

Opravdano je da dete ima strah od nečeg novog, kao što i mi odrasli imamo strah kada se suočavamo sa nečim novim, ali nastavnica bi trebalo da bude upućena da je dete emotivnije, ranjivije kako bi mu bila podrška

Prvi je septembar, dan kada veliki broj đaka kreće u osnovnu školu. Prema mišljenju brojnih psihologa, ovaj događaj može da bude veoma stresan u životu sedmogodišnjaka. Psiholog Jovana Stojković kaže da strah, ipak nije jedina emocija koju deca osećaju.

- Jeste to jedna stresna situacija, kako za njih, tako i za roditelje ali ne postoji niko ko je tog dana više motivisan za polazak u školu nego sami prvaci i negde kroz rad uviđam da su mnogo više pod stresom roditelji i da imaju veliku ulogu u tome na koji će način deca doživeti taj prvi septembar.

Kod nekih prvaka strah preovlada uzbuđenje, a naša sagovornica pojašnjava kako roditelji mogu pomoći detetu da pobedi to osećanje.

- Roditelji imaju godinu dana od predškolskog uzrasta da rade sa svojom decom, da im približe situaciju. U mnogim školama postoje i radionice, vesele subote, gde se deca odvode u školu, da vide kako izgleda ta atmosfera. Ono što bih ja napomenula, a što roditelji često rade jeste da decu zastrašuju: „Videćeš ti kada kreneš u školu, šta će tebi učiteljica da kaže, tada će da te dovede u red“. To je nešto što ne treba da radite. Polazak u školu je jako lep događaj i na sve nas to ostavlja doživotni trag i pečat. Prvi susret je veoma bitan i tu treba da nastupi učiteljica koja preuzima odeljenje.

Foto: V.N./Z.I.

POSEBAN DAN U ŽIVOTU: Đaci prvaci pred polazak u školu

Na učiteljicama i učiteljima je velika odgovornost, a Stojkovićka pojašnjava šta sve oni moraju da preduzmu.

- Učiteljica bi trebalo da sagleda svačije kognitivne sposobnosti, iz koje primarne porodice dete dolazi, iz kojih životnih uslova. One budu pripremljene i od strane PP službe koju čini tim psihologa i pedagoga. Ja smatram da nisu uvek ključne ni te kognitivne sposobnosti koliko je važno da sagledamo u kom emotivnom stepenu i u kojoj emotivnoj zrelosti se nalazi dete. Imamo decu koja su kognitivno spremna, ali emotivno nezrela za susret sa nekim novim poduhvatima.

Psiholog napominje da ne treba da se ljutimo na svoju decu ako su uplašena, emotivnija nego inače, već da treba da preduzmemo sve mere kako bi im olakšali polazak u prvi razred.

Opravdano je da dete ima strah od nečeg novog, kao što i mi odrasli imamo strah kada se suočavamo sa nečim novim, ali nastavnica bi trebalo da bude upućena da je dete emotivnije, ranjivije. Znači, kada je dete emotivnije i pod određenim stresom zbog polaska u školu trebalo bi da bude obavešten nastavnik, koji će pratiti kako dete doživljava novu situaciju i biti mu podrška.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17