• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.P. - J.S.

22.09.2022

11:58

DULARSTVO U SRBIJI TREND ILI STVARNA POTREBA? Tamara Knežević otkriva zbog čega sve više žena angažuje dulu u trudnoći

printscreen

Društvo

DULARSTVO U SRBIJI TREND ILI STVARNA POTREBA? Tamara Knežević otkriva zbog čega sve više žena angažuje dulu u trudnoći

Podeli vest

Dularstvo u Srbiji doživljava procvat, budući da je sve više žena koje angažuju dule tokom trudnoće. Kako izgleda njihov posao, čime se zapravo bave i da li je dularstvo samo trend za Informer.rs otkriva dula i babica Tamara Knežević

- Zamisli da imaš najbolju drugaricu/drugu mamu pored tebe kroz celu trudnoću, kroz porođaj i post-partum. Nekog ko ima sveobuhvatno znanje i ko je tu da te informiše i pripremi na sve što te čeka. Nekog ko je tu da te umiri i posavetuje ako imaš strahove. Upravo ovim se bave dule. Dule su, naime, nemedicinska podrška ženama u trudnoći, na porođaju i posle porođaja - ovako za Informer.rs započinje priču babica i dula Tamara Knežević.

Tamara se za posao dule odlučila posle porođaja kada je shvatila koliko podrška stručnog lica u trudnoći znači, a s obzirom da je babica ovo joj je došlo kao upotpunjavanje.

- Ja sam lično imala dulu u toku svoje trudnoće i jako mi je značila. Bila mi je prijateljica, psiholog, i riznica znanja i razumevanja. Sa njom sam bila slobodna da pričam o stvarima o kojim ni sa kim drugim nisam pričala, jer sam se plašila da će drugi misliti da sam nezahvalna, da ću biti loša majka, da sam slaba, da sam luda itd. Za mnoge žene trudnoća protekne lako i divno... ali ja nisam bila jedna od njih. Moja je bila poprilično turbulentna i kada bih se požalila, dobila bih komentare poput budi srećna što si uopšte trudna,sve je to normalno, ili čekaj, videćeš tek kad se porodiš. Ma kakve bile namere, ništa od toga nije pomagalo, i čak mi je nabijalo dodatnu krivicu i strah. A onda je naišla moja dula, zbog koje sam se osetila viđeno i saslušano. Često bi unapred znala moje muke i prva bi mi rekla stvari koje ja nisam smela naglas da izgovorim jer, gle čuda, nismo mi trudnice toliko različite. Takođe, znati da nisam jedina koja ima te muke me je u momentu učinilo da se bolje osećam. Pomoglo mi je da napravim plan porođaja i da lepo iskomuniciram šta tačno želim, a šta ne - objašnjava Tamara.

Cene 

Cene za dule se kreću od 150 do 300 evra, zavisi koja je dula i za šta se tačno angažuje. Skuplje varijante su, ukoliko to neko želi, prisustvo na porođaju, bilo da je u pitanju privatno porodilište ili kućni porođaj

Posao dule je, prema rečima naše sagovornice, da pomogne ženi da dođe do svih neophodnih informacija kako bi se lakše povezala sa svojim telom i naučila da mu veruje.

Moramo shvatiti da je edukacija jako bitna i da ne bi trebalo da se vodimo parolom "bolje da ništa ne znam". Treba se edukovati i razumeti šta sve nosi sama trudnoća i porođaj, kako ne bi bila u panici kad ti se nešto dešava, već ćeš tačno znati da li je to normalno ili ne, da li treba da se obratiš lekaru ili ne i šta možes ti sama da učiniš da bi olakšala šta god da te muči. Ako si spremna i znaš šta se dešava sa tvojim telom, šta sve mogu u porodilištu da ti rade i daju, na samom porođaju ćeš lakše komunicirati sa osobljem, bićeš sigurnija u sebe i svoje telo i lakše ćeš se izboriti za stvari koje želiš na porođaju - kaže naša sagovornica.

Dule su oduvek postojale

Iako se često u Srbiji dularstvo povezuje sa pomodarstvom Tamara ističe da su dule oduvek postojale, pa čak i pre pojave bolnica i porodilišta, a da sve više žena žele adekvatnu podšku tokom trudnoće.

- Postoje razne studije koje su rađene i pokazuju da žene koje su imale dule na porođaju su manje tražile epidural, manji broj je završilo na carskom rezu, manje intervencija je bilo potrebno, opšti utisak žena o porođaju je bio bolji, a porođaji su trajali u proseku 40 minuta manje. Nisu zanemarljivi benefiti, zar ne? Mislim da kod ljudi postoji strah od novog i odbijanje, jer prečesto čujem da se dule vezuju za pomodarstvo. Ono što mnogi ne znaju je da su dule oduvek postojale, davno pre bolnica i porodilišta. Dok se porađalo po kućama i šumama, žene su uvek imale podršku, bilo da su to bile njihove sestre, majke, drugarice, komšinice itd. Ženska podrska ženi na porođaju je oduvek postojala, i današnje žene nisu razmažene ako žele da ih neko drži za ruku na porođaju. Svima nama je potreban neko naš pored nas u bitnijim životnim momentima - kaže Tamara i dodaje da u poslednje vreme interesovanje za dule rasete.

- Žene žele podršku i ohrabljene su da je traže, tako da žene koje krenu da se malo edukuju u trudnoći uglavnom vrlo brzo dođu do dula i zaprate ih na socijalnim mrežama, a mnoge ih i angažuju. Taj broj ce neminovno rasti, jer retko koja žena se pokajala što je sebi olakšala jedan divan, ali i vrlo izazovan period u životu - zaključuje naša sagovornica.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ZAvram

pre 1 godinu

Неочекивано од Информера да, уместо лепе српске именице "дојиља", употребљава страну реч "дула", која, у основи значи радити (од грчког дулево - радим, дуља - посао). Ништа против језика братског народа, али, новоизведени појам "дуларство" је, ем ружан, ем је још трагичније рекламирати ову појаву!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51