• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

26.09.2022

07:00

OPREZNO SA KREDITIMA! Stručnjaci upozoravaju: Bankarske pozajmice SVE SKUPLJE, razmislite da li vam zaista treba!

Društvo

OPREZNO SA KREDITIMA! Stručnjaci upozoravaju: Bankarske pozajmice SVE SKUPLJE, razmislite da li vam zaista treba!

Podeli vest

Euribor prosečnu ratu već digao za 134 evra, a kamate će još da rastu

Rate kredita u evrima će rasti još dve godine, zato budite oprezni sa bankarskim pozajmicama, upozoravaju stručnjaci! Ove loše prognoze rezultat su rasta euribora, koji je u avgustu povećan na 1,75 odsto, što je prosečnu ratu već diglo za 134 evra, a do kraja godine se očekuje novo poskupljenje.

Kraj većim troškovima se ne nazire, smatraju ekonomisti, pa savetuju veliki oprez u vezi sa podizanjem kredita.

Kriv je rat

Stručnjaci ukazuju na to da je do pre tri meseca euribor bio u minusu, a u poslednjih mesec dana njegov rast se drastično ubrzao, što se odrazilo na povećanje rate kredita.

Primera radi, onaj ko je podigao kredit početkom godine, kada je euribor bio - 0,5 odsto u vrednosti od 100.000 evra, sa rokom otplate 360 meseci, sa promenljivom kamatom 2,95 odsto, imao je ratu 418 evra i banci bi ukupno vratio 150.480 evra. Kada je euribor skočio na 1,75 odsto, kamata se povećala na 5,25 odsto, pa je mesečna rata skočila na 552 evra, odnosno veća je za 134 evra. Sa ovim poskupljenjem dužnik ukupno vraća 198.720 evra, to jest 48.240 više nego što je računao kada je podizao kredit?!

Foto: Shutterstock

Ali tu nije kraj mukama. Procene su da će euribor do kraja godine da skoči na dva odsto, ista ova rata kredita će se povećati na 567 evra, pa banci treba da se vrati neverovatnih 204.120 evra!

Poznavaoci prilika saglasni su da će banke podizati kamate i u naredne dve godine.

- Rast kamata kredita staće kad se smiri inflacija, odnosno kada prestanu nemiri između Rusije i Ukrajine. Dok god raste inflacija, rašće i krediti jer će rasti referentna kamatna stopa kao jedna od mera za obuzdavanje inflacije - kaže Ismail Musabegović, profesor Beogradske bankarske akademije.

Iz Udruženja banaka kažu da su poskupljenja kredita posledica raznih dešavanja u proteklom periodu, uključujući sukob u Ukrajini i druga geopolitička dešavanja. Prognoziraju da je izvesno dodatno podizanje kamata i da bi rate kredita mogle da rastu još više.

- Ova inflacija je dobrim delom rezultat nedostatka ponude, pokidanih lanaca snabdevanja, energetskog problema koji svi osećamo, sukoba Rusije i Ukrajine, geopolitičkih dešavanja. Narednih godinu i po dana očekujemo restriktivnu monetarnu politiku i povećanja kredita i zaduživanja - kaže Vladimir Vasić iz Udruženja banaka Srbije.

Tražite dužu otplatu

I u Udruženju bankarskih klijenata "Efektiva" za Informer kažu da se rast euribora ubrzava i da je samo pitanje koliki će on biti do kraja godine.

- Pitanje je koliki će biti i sledećeg meseca, ali sigurno će poskupeti. Za korisnike kredita, međutim, postoje neke moguće olakšice u slučaju da bankarske usluge nastave da poskupljuju. Korisnik može da napravi restrukturiranje kredita, odnosno da produži rok otplate - kaže Dejan Gavrilović iz "Efektive"i dodaje:

- Druga mogućnost je da se banka odrekne svoje marže, ili da smanji svoju maržu kako bi se kamatna stopa smanjila ili ostala ista i onda ne bi bilo negativnog efekta na dužnika.

PRIMER RASTA RATE KREDITA

kredit: 100.000 evra
rok otplate: 360 meseci
kamata na početku godine: 2,29%
rata na početku godine: 418 evra
ukupno dugovanje banci: 150.480E
****************
porast euribora na 1,75 %
porast kamate: 5,25%
porast rate za 134 E: 552 evra
ukupno dugovanje banci:198.720E
*********************
kamata kada euribor dođe do 2%: 5,5 %
rata kada euribor dođe do 2%: 567 evra
ukupno dugovanje banci 204.120 evra

Saveti građanima

* budite oprezni kod uzimanja kredita u evrima
* probajte da sa bankom dogovorite produženje roka otplate
* probajte da sa bankom dogovorite smanjenje marže




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija