• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

23.10.2022

17:58

KAKO SPREČITI RUSE DA VAM OTMU STAN?! STANODAVCI UCENJUJU - ILI PLATITE VIŠE ILI ULICA! Postoji način da se zaštitite, ali 90 odsto Srba to ne koristi!

Društvo

KAKO SPREČITI RUSE DA VAM OTMU STAN?! STANODAVCI UCENJUJU - ILI PLATITE VIŠE ILI ULICA! Postoji način da se zaštitite, ali 90 odsto Srba to ne koristi!

Podeli vest

Kako su se kirije na pojedinim lokacijama, zbog pojačane potražnje usled dolaska ruskih migranata, u našoj prestonici skočile, prema procenama stručnjaka i za 50 odsto, sve je češći slučaj da stanodavci svoje stanare postavljaju pred ultimatum: Ili platite više ili ćete biti izbačeni

Ipak, postoji način da se zaštitite. Ukoliko stanodavac pokuša da vam podigne kiriju, najbolja zaštita jeste overen ugovor, kaže za "Blic", procenitelj i stručnjak za nekretnine, Milić Đoković.

- Svojim klijentima uvek govorim, ali i javno, zaštitite se ugovorom. Dakle, potpisi bi trebalo da se overe kod notara, da se prijavi poreskoj upravi, potom da prijave nadležnoj policiji mesta stanovanja... Ako se povećava kirija, mora jasno da stoji zbog čega dolazi do toga, zbog inflacije, usklađivanja cena i slično. Dakle, sve mora da piše u ugovoru", naglašava Đoković."Prošao je prvi najveći talas 'bežanije' koji je izazvao paniku, ali se sada očekuje stabilizacija na tržištu nekretnina - dodaje on.

Koje nekretnine traže Rusi?

Procenjuje se da je zbog rata i delimične mobilizacije koja je proglašena u Rusiji u Srbiju do sada došlo oko 50.000 ruskih državljana te je, posledično u prestonici pojačana potražnja za nekretninama, i to prvenstveno onih luksuznih na popularnim lokacijama. U skladu s tim rastu i cene njihovog najma, a taj trend se prenosi i na manje stanove van centra.

Milić Đoković kaže da su ti luksuzni stanovi ruskim i ukrajinskim migrantima prioritet i da su tu najveća povećanja kirije. U drugim delovima grada povećavanju cene na račun toga, a ne zbog realne potražnje ratnih migranata.

- Oni koji su silom prilika došli iz Rusije iznajmljuju velike stanove ili kuće. To je vrlo segmentirano tržište kada je u pitanju lokacija i odnosi se na strogi centar grada, Novi Beograd, Dorćol, Vračar... Došlo je do 'halo' efekta ili 'tetka' efekta kako se to kaže među agentima nekretnina, da kada se čuje da je skočila cena kirije na Dorćolu, onda skoči i na Mirijevu. A teško će ruski migrant doći u Mirijevo ili Žarkovo. To su uzročno-posledične veze koje su izazvale paniku na tržištu. Haos koji je nastao se sada polako smiruje. Kakvo bismo mi bili tržište, ako čitavu njegovu strukturu i stabilnost promeni 'dva aviona Rusa'? Tako da je to samo trenutna situacija - kaže Đoković.

Foto: Shutterstock

Dolazak Rusa u Srbiju digao kirije u nebo, kako sprečiti stanodavce da vas izbace na ulicu

- Kirije su skočile najviše u opštinama u centru Beograda, a to su Savski venac, Vračar i Novi Beograd. Podignute su, nažalost, puno, od 20 odsto, pa čak i do 40-50 odsto. Dok u drugim delovima grada nije toliko. Tu jesu podignute cene 5-10 odsto, ali prvenstveno zbog inflacije. Ne treba globalizovati. Jesu podignute cene, ali samo u nekim segmentima na određenom tržištu ekskluzivnih stanova i kuća. Rusi preferiraju takvu lokaciju da im je sve na jednom mestu, prvenstveno posao - objašnjava on.

Na pitanje o mogućnosti da stanodavci isteraju stare stanare da bi izdali stan Rusima, Đoković kaže da je čuo za takve slučajeve, ali kaže da to nije dobar potez ni sa poslovne, ni sa ljudske strane.

- Stanodavci zbog nekoliko većih kirija, isteruju stare zakupce, a to nije poenta u ovom poslu. Suština zakupa je da imate kontinuitet 365 dana ili nekoliko godina. Ako dođu Rusi i stanodavac im iznajmi stan na četiri ili pet meseci, pa posle njih hoće ponovo da izdaje po toj ceni, neće moći da nađe zakupca, što neminovno dovodi do gubitka. Ratno profiterstvo nikada nije dobro - zaključuje Đoković.

Cene mesečne kirije u Beogradu

Mesečne cene luksuznih nekretnina se kreću od 1.200 evra do preko 5.000 evra. U centru prestonice, na Tašmajdanu trosoban stan od ravno 100 kvadrata sa garažom se izdaje za 1.500 evra. U Kneza Miloša ista kvadratura se nudi za 2.800 evra. Dok novogradnja kod Kalenić pijace na Vračaru, tačnije veliki stan od 180 kvadrata, iznosi 3.600 evra za mesec. U blizini Hrama Svetog Save ekskluzivan stan sa nekoliko soba izdaje se za 4.000 evra.

Mesečna kirija za stan površine 84 metra iznosi 600 evra u Bloku 30 na Novom Beogradu. Na Zvezdari, tj. u Bulevaru kralja Aleksandra, trosoban stan od 63 kvadrata se izdaje za 900 evra. Dok se recimo u Zemunu stan prosečne kvadrature od 50 kvadratnih metara izdaje za 500 evra mesečno, a garsonjera na Vračaru od 39 kvadrata za 400 evra.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija