• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jović

01.11.2022

13:49

ŽENA ZMAJ! Jelena vozi čak četiri rudarske mašine - Posao za koji mnogi misle da je "muški" ona obavlja s lakoćom (FOTO)

Printscreen

Društvo

ŽENA ZMAJ! Jelena vozi čak četiri rudarske mašine - Posao za koji mnogi misle da je "muški" ona obavlja s lakoćom (FOTO)

Podeli vest

Jelena Marković (35) majka dvoje dece i tehničar drumskog saobraćaja jedina je žena rukovalac sa četiri rudarske mašine u Majdanpeku, a kako za Informer.rs kaže ova mlada dama žene mogu sve pa i da voze rudarske mašine

Jelena u Majdanpek je došla pre 2O godina. Zavolela je ovaj grad kao i svog supruga Andriju, kojeg je upoznala još davno kada su bili gotovo tinejdžeri. Velika ljubav na prvi pogled, kako kaže, dovela je Jelenu po struci tehničara drumskog saobraćaja iz Velike Plane u rudarski Majdanpek, u kome je zasnovala porodicu iz koje su danas na svoju mamu jako ponosni Anastasija (15) i Uroš (10).

Foto: V.J.

Ona je jedina žena koja danas po oceni svojih predpostavljenih slovi za najboljeg rukovaoca sa četiri rudarske mašine, na Flotacijskom jalovištu, među rudarima popularnoj "Kaluđerici" kineske Kompanije Zi Đin. Neretko u odsustvu kolega u toku jedne smene radne zadatke obavlja na sve četiri mašine - utovarivač ULT, kombinirku, buldožer i valjak.

- Došla sam ovede jako mlada. Zaljubila sam se još tokom srednje škole u svog supruga koji je bio takođe tada na školovanju u Velikoj Plani kao i ja. Bio je školski drug moje sestre. Po završetku srednje škole, rešila sam da se udam i moj suprug je najveći "krivac" što sam došla u Majdanpek - kroz smeh priča Jelena i nastavlja:

- Dete sam sa sela i iz svog Rakinca došla sam u rudarsko mesto. Sve je ovo za mene bilo novo i nepoznatao. Nisam ni slutila kako će se sve dalje odvijati i kuda će me život odvesti kada je posao u pitanju. Osim što sam vozila očev traktor jer su moji roditelji poljoprivrednici, nisam ni sanajala da ću  danas biti jedina žena rukovalac sa četiri rudarske mašine. Među kolegama imam povlašćen status. Pažljivi su jako,uvek su tu za mene kao i ja za njih i kažu da sam pravi drug, ali i da vozim jednako kao oni. Ja ipak mislim da sam bolja, kaže ova simpatična, duhovita ali pre svega jako lepa mlada dama, koja svakoga dana na posao dolazi potpuno sređena i našminkana.

Foto: V.J.

- Kolege me zovu "Čupka" ali moram da kažem, da imam najboljeg šefa, Mikija Jovanovića, koji me zove "mali" smeje se Jeca. Zaista, danas kada sagledam kompletnu situaciju ohrabrila bih svoje buduće koleginice i poručila da se ne treba plašiti. Sve je ovo za ljude, pa i ovaj posao. Žene zaista mogu sve. Da budu najbolje u poslu, uzorne supruge i dobre majke. Moji roditelji su se u početku plašili kako ću, pogotovo mama, dok je tata jako ponosan danas na mene. Ništa manje ni moja porodica suprug, deca, svekar i svekrva, kojoj sam posebno zahvalna. Jer, pored posla za koji moram uvek da budem odmorna ne moram da brinem o ručku, kući - kaže zadovoljno Jelena.

Najviše voli da vozi utovarivač

Kada smo je upitali koja joj od četiri mašine kojima upravlja, najbolje leži, kao iz topa je izgovorila utovarivač, popularni ULT.

Foto: V.J.

- Da, ULT posebno volim da vozim. Pre nego što započnem smenu, svakoga dana najpre proverim ispravnost mašine, ulje u kočnicama to mi je najbitnije i krećem. Pravim puteve, planiram teren , nasipavam rizlu, pravim bankine, rudarske "berne" sve što je neophodno za uspešan proces proizvodnje. Nije mi ništa teško i nikada ovaj posao ne bih zamenila drugim. Jako sam zadovoljna pa čak i kada nekada zbog potrebe posla, ostajem duže - priča Jelena

Uspešna na svim poljima

Kako suprug  Andrija kaže, nikada ne dolazi sa posla neraspoložena i smorena. Ona uspeva da uradi sve.

Foto: V.J.

- Ne mogu da kažem ni jednu lošu reč za svoju suprugu. U pravom smislu reči, supruga , majka, kraljica. Jako je poštena i vredna. U kući nakon radnog vremena, kada se ugase mašine, ona je nešto drugo. Uzorna supruga, dobra majka, snajka. Posvećena je jako deci i porodici. Nađe se vremna i za druženje sa prijateljima - ponosno navodi Andrija Marković.

- Da bi se kvaliteno obavljao ovaj rudarski posao, najpre čovek mora da ga voli. A ja svoj posao istinski volim. Zatim, mora se imati uredan privatan život, jer su koncentracija i smirenost vrlo bitne stavke koju mi žene posedujemo više nego muškarci. Zato, možda u ponekim slučajevima i bolje obavljamo radne zadatke, kaže Jelena. Jako sam zadovoljna kada se sa posla vratim a znam da je sve proteklo kako treba. Svakoga dana, po dolasku sa posla, najpre izljubim decu, zatim muža i nastavljam dalje - kaže ova mlada dama.

Na pitanje kolege kada će mu napraviti tulumbe koje kako kažu najbolje pravi, čvrsto je obećala, da će to biti čim se ukaže prilika za prvi slobodan dan. 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Penzionerj

pre 1 godinu

Da, treba imati sposobnost za teške mašine ali sada su sve hidraulični volan kao na putničkom. Starog fapa smotati, oho.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20