• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.11.2022

22:07

SPC REGISTRUJE PAROHIJU U RIMU! Prostor za liturgiju dali slovenački sveštenici uz blagoslov vladike Andreja

spc.rs

Društvo

SPC REGISTRUJE PAROHIJU U RIMU! Prostor za liturgiju dali slovenački sveštenici uz blagoslov vladike Andreja

Podeli vest

Misionarska parohija Svetog Save u Rimu bi do kraja novembra trebalo da zvanično dobije registraciju pred italijanskim vlastima

Crkvu je još pre godinu dana na korišćenje misionarskoj parohiji dao "Centro Aletti", poznati atelje za izradu mozaika, najpoznatiji u katoličkom svetu na čelu sa Markom Ivanom Rupnikom i ocem Milanom Žustom koji su poreklom iz Slovenije, sazanje Telegraf.

Crkva se nalazi u samom centru italijanske prestonice, u blizini bazilike "Santa Maria Maggiore". 

Gordana Ristić, koja je član parohijske uprave u osnivanju, već godinu dana sa ostalim članovima radi na tome da naša parohija u Rimu dobije zvaničnu registraciju. Ona već osam godina živi u Rimu i radi kao izvršni producent na filmskim projektima između Italije i Srbije, a deo je i organizacije italijansko-srpskog festivala koji se godinama održava u Beogradu.

- Za mene je lično najznačajnije i najveća mi je čast što sam član parohijske uprave u osnivanju koji već godinu dana nastoji da našu misiju ozvaniči i realizuje, odnosno, da registruje našu srpsku crkvenu opštinu pred italijanskim vlastima - kaže Gordana u izjavi za Telegraf.

Dodaje da posebnu zahvalnost svi članovi parohije, čiji je i ona član, duguju Njegovom Preosveštenstvu episkopu austrijsko-švajcarskom Italije i Malte, Andreju Čilerdžiću, koji ih je u svemu podržao.

Gordana kaže da se liturgija već godinu dana dva puta mesečno služi u ovoj crkvi. Liturgiju je u početku vodio sveštenik Dušan Đukanović, a kasnije je službu preuzeo sveštenik Roman, koji je poreklom Austrijanac. On dva puta mesečno dolazi u Rim iz Beča i liturgiju drži na srpskom jeziku.

Ova lepa vest će najviše značiti našim ljudima u Rimu, koji su ranije godinama na liturgiju odlazili u rusku crkvu. Oni će konačno imati priliku da njihova parohija bude zvanično priznata, a moći će i da dva puta mesečno prisustvuju liturgiji koja će se držati na njihovom maternjem jeziku u srpskoj crkvi.

Velika je radost, moja lična, ali i otalih članova, kao i svih naših ljudi koji žive u Rimu, kao i naše Ambasade koja nas u svemu ovome prati i podržava od početka - kaže Gordana Ristić.

Dolazak vladike Andreja u Rim planiran je za 19. i 20. novembar, kada će zajedno sa sveštenikom Romanom održati liturgiju u crkvi Svetog Save u Rimu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Patrijarh Porfirije otvorio izložbu "Pogrom u Bačkoj - 80 godina od Novosadske racije"
Društvo

Patrijarh Porfirije otvorio izložbu "Pogrom u Bačkoj - 80 godina od Novosadske racije"

"Bez sećanja na nevino postradale žrtve svoga naroda nije moguće poznavati sebe, a samim tim ni graditi odnose među nama ni zajednicu sa bilo kojim drugim narodom, ma koliko mi trošili milozvučne reči o demokratiji i međusobnim razumevanju", rekao je večeras patrijarh srpski Porfirrije otvarajući izložbu "Pogrom u Bačkoj - 80 godina od Novosadske racije"

01.11.2022

21:18

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija