• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

05.02.2023

18:39

PALA NOVA ODLUKA, ČUVA SE BEZBEDNOST NAJRANJIVIJIH U SAOBRAĆAJU!? Evo na koga se odnosi i šta neće biti dozvoljeno

Društvo

PALA NOVA ODLUKA, ČUVA SE BEZBEDNOST NAJRANJIVIJIH U SAOBRAĆAJU!? Evo na koga se odnosi i šta neće biti dozvoljeno

Podeli vest

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević izjavio je da neće biti dozvoljeno upravljanje električnim trotinetima na trotoaru, pešačkim zonama i pešačkim stazama

- Ovo pitanje je bilo jedno od onih o kojima je radna grupa dugo raspravljala. Na kraju smo, vođeni željom da se po svaku cenu sačuva bezbednost pešaka, koji su najranjivija kategorija učesnika u saobraćaju, ali i vođeni iskustvima većine evropskih zemalja, doneli ovakvu odluku - kazao je Lakićević. 

Sagovornik je objasnio da će trotineti moći da se kreću po površinama koje koriste i biciklisti. 

- To su dakle biciklističke staze, biciklističke trake i pešačko-biciklističke staze. Za razliku od vozača bicikala, koji se biciklističkim stazama ne smeju kretati brzinom većom od 35 km/h, za vozače električnih trotineta nije propisano ograničenje brzine na tim površinama, s obzirom na to da će u saobraćaju smeti da učestvuju samo trotineti čija je najveća konstruktivna brzina 25 km/h - objasnio je. 

Dodao je da će moći i da se kreću kolovozom i da nije propisano ograničenje brzine.

- Ograničenje postoji u smislu da se, ukoliko ne postoji mogućnost kretanja biciklističkom stazom, pešačko-biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, vozač električnog trotineta može se kretati kolovozom na putu na kom je brzina kretanja ograničena na najviše 50 km/h, dok se vozač električnog trotineta mlađi od 18 godina može kretati kolovozom na putu na kom je brzina kretanja ograničena na najviše 30 km/h - kazao je Lakićević.

Sagovornik je objasnio da će ograničenje brzine postojati na pešačko-biciklističkim stazama i da neće smeti da se kreću brzinom većom od 10 km/h kao i biciklisti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
veljke

pre 1 godinu

Zaista je bilo cudno da se dozvoli da trotineti jure trotoarima. Verovatno su predlagaci vec kupili svojim mezimcima el. trotinete pa da im se omoguci sto veca sloboda u voznji, a pesaci i majke sa bebama u kolicima neka se dobro pripaze kad idu trotoarom.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija