• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

15.02.2023

17:47

OPREZ, NOVE KAMERE POČINJU DA REGISTRUJU JOŠ TRI PREKRŠAJA! "Mreža" kontrole se širi i već pljušte kazne za...

Insajder/Novak Đurović

Društvo

OPREZ, NOVE KAMERE POČINJU DA REGISTRUJU JOŠ TRI PREKRŠAJA! "Mreža" kontrole se širi i već pljušte kazne za...

Podeli vest

Za tri dana, koliko se primenjuje novi sistem kontrole prolaska kroz crveno svetlo na najprometnijim raskrsnicama u prestonici, napredni softver registrovao je već 112 prestupnika

Iz MUP-a su istakli da će ovaj sistem biti raspoređen i na ostale delove grada kako bi se prekršaji sveli na minimum. U drugoj fazi, koja uskoro počinje, počeće i kontrola brzine u zoni raskrsnice, a sistem će pomoći i u kontroli korišćenja sigurnosnih pojaseva i mobilnih telefona.

U prestonici policijski službenici u proseku dnevno procesuiraju dva vozača za prolaz na crveno svetlo.

- U Francuskoj ulici juče je jedan vozač prošao kroz čisto crveno svetlo dok je bilo zeleno za pešake - istakli su u MUP.

Nesavesnih 112 prekršaja

- Ovaj sistem u narednih nekoliko meseci doneće velike benefite. Do juče je registrovano 112 prolazaka kroz crveno. U narednom periodu biće kontrolisana i brzina na raskrsnicama odnosno razgovor uz korišćenje mobilnog telefona i nekorišćenje sigurnosnog pojasa - navode iz MUP-a.

U prethodnih pet godina dogodilo se oko 2.000 saobraćajnih nesreća zbog prolaska kroz crveno svetlo kad je, nažalost, nastradalo 25 osoba.

Primeri nasilničke vožnje 

Pored prolaska na crveno svetlo nasilnička vožnja je i kada vozač pretiče kolonu na neisprekidanoj uzdužnoj liniji ili prekorači brzinu u naselju za 90 kilometara na čas više od dozvoljene, a van naselja za 100.

Tu je i upravljanje vozilom u stanju potpune alkoholisanosti.

Nove saobraćajne kamere instalirane su na raskrsnici Trgovačke i Jablaničke ulice na Čukarici i zatim na raskrsnici Francuske ulice i Gospodar Jovanove. Prolazak na crveno svetlo će registrovati i kamera na raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i Milentija Popovića i na raskrsnici Bulevara despota Stefana i Cvijićeve ulice. Isti prekršaj kažnjavaće se i pomoću kamera na Bulevaru kralja Aleksandra kod Đeram pijace.

Velike kazne

Uz novčani deo kazne dobijaju se i kazneni poeni i sledi zabrana upravljanja vozilom. Ukoliko za deset minuta dva puta prođe na crveno svetlo vozač će biti kažnjen i za nasilničku vožnju. Crveno svetlo traje u zavisnosti od frekvencije saobraćaja, ali ne duže od dva minuta jer kamere snimaju non-stop.

Kamere ne samo da hvataju vozače koji prolaze na crveno i žuto svetlo već registruju i upotrebu sigurnosnog pojasa, korišćenje mobilnog telefona, loše prestrojavanje, a to su sve stvari koje značajno utiču na nastanak saobraćajnih nezgoda.

Za prolazak vozila na crveno svetlo semafora odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u rasponu od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, šest kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija