• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

21.02.2023

23:30

U PRIVREDI I ENERGETICI, SRBIJA POMERA GRANICE! Čadež: Izgradnja novih magistralnih gasovoda od izuzetnog značaja! Đedović: Ulaganja neophodna

Instagram

Društvo

U PRIVREDI I ENERGETICI, SRBIJA POMERA GRANICE! Čadež: Izgradnja novih magistralnih gasovoda od izuzetnog značaja! Đedović: Ulaganja neophodna

Podeli vest

Za privredu Srbije je prioritet regionalno energetsko povezivanje i ulaganje u nove infrastrukturne kapacitete, kako bi se obezbedila dugoročna energetska stabilnost industrije i ostvario neophodan preduslov energetske tranzicije na obnovljive izvore energije u zemlji i regionu.

To je rečeno danas na sastanku Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije i Dubravke Đedović, ministarke rudarstva i energetike. Kao neophodan preduslov pune energetske tranzicije i obezbeđivanja daljeg rasta domaće privrede, važno je obezbediti nove alternativne pravce gasifikacije i proizvodnje električne energije u Srbiji, kroz saradnju sa regionom i članicama inicijative „Otvoreni Balkan“, saopšteno je iz PKS.

- Izgradnja novih magistralnih gasovoda je od izuzetnog značaja, posebno za kompanije koje proizvode strateški bitne proizvode, poput proizvođače etanola, cementa i drugih proizvoda. Važno je ispitati prioritete u vezi sa alternativnim pravcima gasifikacije Srbije, poput povezivanja na LNG terminal na Krku izgadnjom nedostajućeg dela gasovoda Slavonski Brod - Bačko Novo Selo, kao i gasno povezivanje sa Rumunijom - ukazao je Čadež.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima obezbeđivanja podsticaja za nabavku opreme za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije za sopstvene potrebe u privredi i prelazak na izvore energije na bazi OIE, poput solarne i geotermalne energije kao značajnog potencijala za proizvodnju struje i toplotne energije.

- Važno je omogućiti da privreda brže pređe na korišćenje obnovljivih izvora energije, poput solarne energije, jer je interesovanje među kompanijama i industrijskim parkovima izuzetno veliko - rekao je Čadež.

Prema rečima predsednika PKS, postoji značajan prostor u primeni korišćenja geotermalne energije tako što bi se pre izgradnje velikih objekata ispitalo tlo ispod objekta i mogućnost korišćenja tog energetskog potencijala u sistemu grejanja i hlađenja.

- Zajednički zadatak sa Privrednom komorom Srbije jeste da slušamo potrebe privrede i olakšamo poslovanje kompanija u ovim izazovnim vremenima - rekla je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike.

Đedović je istakla da su ulaganja u energetsku infrastrukturu i nove energetske kapacitete neophodna kako bi se osigurala energetska bezbednost i obezbedile rastuće potrebe privrede za energijom, navedeno je u saopštenju.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
erinyes

pre 1 godinu

Treba da otvorite rudnik litijuma, pa kad pohapsimo bagru iz vučićevog kartela da ih pošaljemo tamo na prinudni rad. Da zarade zatvorsku hranu i smeštaj

Zoran

pre 1 godinu

Gospodja Ministarka, po mom misljenju i misljenju mnogih gradjana ove zemlje, jos jedna nesposobna i politicki podobna osoba je postala ministar. Evo zasto: 1. Ulozio sam 12500 evra da napravim mini elektranu. Od 1.1.2023. sam dobio obavestenje da PDV sada placam na celokupan iznos utrosene elektro-energije. Naime, do 31.12.2022. iznos se placao na preuzetu elektricnu energiju. OVAKVA ODLUKA JE KRIMINALNA !!! Placam PDV na svoj prozivod, na svoju elektro energiju koju sam proizvodim. Placam elektrodistribuciji PDV za elektro-energiju koju uzimam od njih, a zasto onda oni ne placaju meni kad uzimaju od mene ono sto sam ja proizveo? Naprotiv, ja placam celokupan PDV. 2. Postoji taksa koju placam vezano za Podsticaj povlascenih proizvodjaca. Pa zar ja nisam jedan od njih? Ja proizvodim zelenu energiju, nisma dobio niti jedan jedini dinar od drzave i jos placam taksu? NEMA DALJE!! Nesposobni ljudi vode nasu zemlju i onos to mi je stalno u glavi.....spakovati kofere i svoju porodicu i otici odavde sto dalje. Zoran - Becej

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija