• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti.rs

26.02.2023

10:09

SJAJNE VESTI! Potvrđena prva trudnoća sa uvezenim jajnim ćelijama

Društvo

SJAJNE VESTI! Potvrđena prva trudnoća sa uvezenim jajnim ćelijama

Podeli vest

Prva trudnoća iz uveženog reproduktivnog materijala koji je krajem januara stigao u našu zemlju je potvrđena.

Ostalih pet žena za koje su stigle jajne ćelije su u fazi pripreme za vantelesnu oplodnju, saznaju "Novosti".

Do sada je 163 parova, odnosno žena, prošlo komisiju za medicinski potpomognutu oplodnju sa darovanim reproduktivnim ćelijama, od čega je 31 na teritoriji Vojvodine. Od tog broja već 140 je dobilo termin za prvi konsultativni pregled gde će se raditi postupak. Na tom prvom pregledu zajedno sa svojim ginekologom vrši se upit ka banci kako bi se poručio adekvatan materijal. Sve se radi u skladu sa karatkteristikama primaoca i može se izabrati boja kose, očiju, rasa, krvna grupa, vrsta kose ravna ili kovrdžava...

Do sada su zaključeni ugovori sa četiri strane banke, u pitanju je Ovobank iz Španije, dve iz Danske Europian sperm banka i Cryosinternational, i jedna iz Češke. U našu zemlju je iz Španije krajem januara stiglo šest paketa jajnih ćelija, uskoro stiže još 10 paketa (i jajnih ćelija i spermatozoida), a podneto je ukupno 30 zahteva Upravi za biomedicinu za uvoz reproduktivnih ćelija, što znači da je za 30 žena poručen materijal, a samim tim se ujedno podnosi zahtev i za uvoz za te žene.

U narednom periodu preko portala eUprave krenuće prijavljivanje i za parove koji će sami finansirati postupke sa darovanim reproduktivnim ćelijama. Tada će moći da se prijave žene do navršene 50 godine života, a zahtev će moći da podnesu i žene koje nisu državljanke Republike Srbije.

Pravo na postupke sa darovanim reproduktivnim ćelijama imaju žene do navršene 45 godine života do momenta prolaska komisije i to one, ukoliko se prijavljuje sa partnerom, ako jedno od partnera nema dete i jedini način da se ostvare u ulozi roditelja jeste vto sa darovanim ćelijama. Takođe, pravo imaju i starije do 45 koje nemaju partnera, a ni dete. Svi oni imaju prava na tri pokušaja VTO sa darovanim reproduktivnim ćelijama kao i tri krioembriotransfera. Uz ovo pravo žena ima mogućnost i na jedan uvoz reproduktivnih ćelija.

- Naša država je uz Izrael jedina zemlja koja ima takve mere podrške, koje uključuju i potpomognutu oplodnju i oplodnju doniranim reproduktivnim materijalom, koja je potpuno o trošku države - kaže Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici.

- Znamo da smo postepeno povećavali starosnu granicu kada je u pitanju potpomognuta oplodnja, da je povećan broj pokušaja o trošku države, a da je od pre par meseci država omogućila i oplodnju doniranim reproduktivnim materijalom. Ponosni smo na ove mere države i nadamo se da ćemo uskoro biti u prilici da posetimo prve bebe koje su rođene ovim putem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Perica

pre 1 godinu

E blago nama, sad će da se rodi Španac pa još ako je i garav gde ima da nam bude kraj. K'o li napravi ovakvu budalaštinu,taj u Srbiji nema Ama baš mozga? Znam da nećete da objavite komentar ali nema i veze,s kim si takav si.

Obican gradjanin

pre 1 godinu

Svakim novim danon ga prêteravate sve vise, zar mi ovde nemamo donatore ? Da li ste uopste svesni sta radite ? Iskreno receno sva sreca sto nas ima jos koji smo moralni .... À i da ne zaboravim ne morate da objavite komentar jer sigurno ih ima vise nego dovoljno koji isto misle....

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija