• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Nova

28.02.2023

18:40

PLATA IDE I DO 7.000 EVRA! Ovaj posao u Srbiji nema ko da radi, mladi brzo odustanu, a mogu da žive kao carevi!

printscreen tvin

Društvo

PLATA IDE I DO 7.000 EVRA! Ovaj posao u Srbiji nema ko da radi, mladi brzo odustanu, a mogu da žive kao carevi!

Podeli vest

Ovo zanimanje je jedno od najtraženijih, a zarada zavisi od nekoliko faktora, od kojih je jedan sama tehnika zavarivanja koja se koristi u radu.

Plata lekara specijalista u Srbiji iznosi 1.072 evra, dok je prosečna plata programera oko 2.500 evra.

Međutim, oni koji se bave nekim deficitarnim zanimanjem, a to su uglavnom zanatlije, mogu da zarade i mnogo više od toga. Jedna grupa zanatlija je posebno tražena, a reč je o zavarivačima. Njihova zarada dostiže i do nekoliko hiljada evra na mesečnom nivou, ali uprkos sigurnom poslu i dobroj zaradi, mali broj mladih ljudi se odlučuje na ovakav karijerni put.

Prema rečima Miloša Turinskog iz Infostuda, ovo zanimanje je jedno od najtraženijih, a zarada zavisi od nekoliko faktora, od kojih je jedan sama tehnika zavarivanja koja se koristi u radu.

- Takođe, neko će reći da zavarivači zarađuju previše, a neko da zarađuju nedovoljno. To u suštini zavisi od toga da li su stalno zaposleni kod nekog ili rade po projektima. Oni koji rade po projektima koji traju po nekoliko meseci, mogu da, prema podacima koje mi imamo na Infostudu, zarade i po 3.000-4.000 evra mesečno. A prema nekim informacijama koje sam video u medijima, jedan strani poslodavac je na projektu ‘Turski tok’ davao mesečno čak 7.000 evra. Međutim, tu treba imati u vidu da se dešava da nakon završetka nekog projekta zavarivači par meseci imaju pauzu, objašnjava Turinski.

On kaže da su zavarivači jedan profil od mnogih zanatskih koji su traženi u Srbiji, a da su deficiti na našem tržištu rada uslovljeni situacijom na zapadnoevropskom tržištu rada.

- To sve ide cirkularno, profili koji nedostaju Zapadu nedostaju i nama, radnici odavde odlaze tamo, a na njihovo mesto dolaze drugi radnici iz zemalja kojima smo mi ‘Zapad' - navodi on.

Turinski navodi da treba raditi i na promociji zanata u Srbiji, budući da oni predstavljaju siguran posao sa visokim zaradama. Takođe, trenutno stanje na platformi Infostud pokazuje da je oko 60 odsto oglasa namenjeno za one sa srednjom stručnom spremom, dok je manji deo rezervisan za one sa visokim obrazovanjem.

- Stalno se priča kako nam nedostaje 15.000 visokokvalifikovanih programera, a tu je reč o seniorima i mediorima, onima sa nekoliko godina iskustva. Međutim, nama nedostaje i oko 12.000 kvalifikovanih vozača, nedostaju i građevinski radnici koje uvozimo, a na pozicije higijeničara zapošljavamo ljude iz Nepala - ističe Turinski.

Na teritoriji Beograda smer za zavarivača postoji u četiri srednje škole, a jedna od njih je Tehnička škola „Zmaj“ na Novom Beogradu.

Međutim, kako je rekao pomoćnik direktora ove škole Jovica Sekulić, za ovaj smer, čiji je pun naziv „bravar-zavarivač“ interesovanja ima, ali nedovoljno, a ni približno onoliko koliko je potrebno našem tržištu rada.

- Nama odeljenje nije puno. Svake godine ima prostora da se upiše 30 učenika, a evo već dve godine se nije popunilo odeljenje. Moglo bi da bude mnogo više dece koja upisuju ovakve smerove, budući da ovaj posao donosi materijalnu sigurnost i da školovanje traje tri godine. To znači da neko sa 17-18 godina može odmah po završetku škole da nađe posao, gde će mu početna plata biti i 70.000 dinara, a ako nastavi da se trudi i usavršava, da naraste i na mnogo više od toga - kaže Sekulić.

Kako kaže, ovi obrazovni profili nisu prepoznati ni od strane roditelja, a mnogi misle da je sramota biti majstor.

- To apsolutno nije tako. Majstor je gospodin čovek koji živi od svog vrednog rada - zaključuje Sekulić.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ja

pre 1 godinu

Da li vi koristite zdrav razum kada objavljujete tekstove? Kakvih 7000. Pa sto onda idu na zapad zavarivaci kada ovde zive kao carevi? Zavarivaci ovde imaju 500-700 evra.

Tomy

pre 1 godinu

Varilac posle 10 sati przenja i zracenja nema mnogo volje za carevanjem.

milunka

pre 1 godinu

Pa,eto ti Vučićeviću,šansa da zaradiš dobru lovu."Pametan" si,brzo ćeš "ukapirati" stvar pa nećeš morati da se uvlačiš Vučiću u zadnjicu."Mlad si i perspektivan",takve vlast traži.

Dobrivoje

pre 1 godinu

To je samo u novinama a relnost je mnogo drugačija.

Azbestaš visokoobrazovani

pre 1 godinu

Direktore Sekuliću, a i ti Turinski, recite javno koliko je taj zanat zdrav ili bolestan? Konkretno, već 15 godina sam na Zapadu u zemlji gde sam skidao azbest. Zvanično to je veoma opasan i bolestan posao iz više razloga. Radi se na recimo krovovima, koji su često truli (pre 2'3 godine nastradao je jedan naš drug iz Beograda,tako što je propao kroz krov i na mestu preminuo, nije se ni javio u padu), visokih objekata, velikim visinama kada su cevi u pitanju. Čitava je to nauka, dobro plaćena u ozbiljnim kompanijama, dok kod naših gazda je to bezobrazna cena rada, dok su oni postali vrlo imućni, čak milioneri, pa se hvale svojim standardom, kako su uspeli ovde. Dalje, ovde su takođe ozbiljno plaćeni varioci,s tim što morate imati određene licence, kao i za sve druge poslove. PitanjeČ Zašto se priča o nekim dobro plaćenim poslovima, gde god da se radi, a ne priča se o uslovim rada, kao štetnosti, azbesne prašine, isparenja kod varenja, sečenja metala itd. Kamiondžije su dobro plaćene, ako vozite za sebe, s tim što je trenutno baš velika kriza u tom poslu, a i ostalima, o uslovima vožnje, dan-noć, poremečaj spavanja, obedovanja, fizioloških funkcija da ne govorimo. Novinari, istražite sve ove navode, pa publikujte, neka se zna šta koji posao nosi. Ne omalovažavam lekare, hirurge, njihovo radno vreme i uslove, naprotiv, ali to je neka druga tema.

Darko

pre 1 godinu

Znam zavarivača koji je imao 7000 evra na Turskom toku. Kako ih je dobio? Dok je radio za neku našu džudžu u Srbiji dobijao je 500 evra mesečno. Kad mu je pukao film otišao je za Nemačku i zaposlio se tamo i plata mu je 4000 evra. Njegov nemački poslodavac je dobio da radi na Turskom toku i jedan od poslatih je bio i on. On je zbog rada u inostranstvu (Srbija) dobio uvećanje plate na 7000 evra. Naše džudže neće da plate pa posle kukaju kako nema ko da radi. Pa neka rade sami. Oni su najpametniji, oni sve znaju.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija