• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf.rs

12.03.2023

18:39

88 GODINA OD SMRTI NAŠEG VELIKOG NAUČNIKA! Njegova kuća je sada potpuno zarasla u korov, rekonstukcijom se planira promena njene namene

Društvo

88 GODINA OD SMRTI NAŠEG VELIKOG NAUČNIKA! Njegova kuća je sada potpuno zarasla u korov, rekonstukcijom se planira promena njene namene

Podeli vest

Danas je tačno 88 godina od smrti našeg naučnika Mihajla Pupina koji je zadužen za razvoj elektrotehnike, kao i telefonije, telegrafije i rentgenologije, a danas njegova kuća u Zrenjaninu je potpuno propala i zarasla u korov. Grad Zrenjanin je najavio njegovu rekonstrukciju i promenu namene.

Mihajlo Pupin je rođen 9. oktobra 1854. godine u selu Idvor, današnja opština Kovačica. Po odlasku u Ameriku promenio je svoje ime u Mihajlo Idvorski Pupin čime je naglasio svoje poreklo. On se 1888. godine oženio Amerikankom Sarom Katarinom Džekson iz Njujorka sa kojom je imao ćerku Barbaru.

Iako je živeo i stvarao u Americi, nikada nije zaboravio svoj zavičaj, kao ni svoje sestre i braću. Nedugo nakon proglašenja za počasnog građanina Velikog Bečkereka, Mihajlo Pupin kupio je svoju  kuću 1922. godine  i ustupio na korišćenje svojoj sestri Persidi Olćan i njenoj porodici, održavajući do kraja života stalnu vezu sa svojom velikobečkerečkom rodbinom.

"Ova kuća, podignuta krajem 19. veka, svedoči o porodičnim vezama slavnog naučnika Mihajla Idvorskog Pupina sa našim gradom" napisano je  na spomen-tabli koja se nalazi na kući, koja je zadužbina jednog od najvećih naučnika sa ovih prostora, u ulici Kej 2. oktobra broj 9 u Zrenjaninu. 

"Iako je kuću 1931. testamentom zaveštao svom sestriću Mihajlu Miši Olćanu, ona je pod Pupinovim imenom bila ubeležena u zemljišnim knjigama sve do 1949. godine. Tada je odlukom Sremskog suda u Zrenjaninu stavljena pod sekvestar i konfiskovana od strane države. Od šezdesetih godina 20. veka u njoj su bile smeštene prostorije Omladinske zadruge", piše na tabli.

Spomen-obeležje na kući su u oktobru 2019. godine svečano otkrili zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i predsednik udruženja "Pupinovo nasleđe" Robert Sabo. Tom prilikom je rečeno da je u planu da u ovoj kući budu Pupinova spomen-soba i sadržaji koji je prate. Naglašeno je i da bi ovo mesto u nekom narednom periodu trebalo da postane destinacija brojnih đačkih ekskurzija koje posećuju Zrenjanin. Time bi Pupinova zadužbina imala i turistički potencijal.

Tri i po godine kasnije, ako bi đaci ili turisti došli da posete ovo mesto, zatekli bi objekat sa oronulom i išaranom fasadom, uništenu zaštitnu ogradu ispred kuće i blatnjav i ruiniran trotoar. I ništa više od toga.

Foto: blog.telekom.rs

Mihajlo Pupin

Svojevremeno je rečeno da je kuća pod zaštitom države i da njena rekonstrukcija zahteva poštovanje strogih uslova Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Kako je saopšteno, kuća u osnovi ima površinu od 400 kvadratnih metara, a za njenu rekonstrukciju i opremanje potrebno je oko 100.000 evra. Bilo je u planu da ovaj posao bude odrađen u okviru evropskog projekta, a da Grad Zrenjanin bude partner u njegovoj realizaciji.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac svojevremeno je kazao da Grad Zrenjanin planira da kuću pretvori u namenski centar za talente. Dodao je da je kuća u potpunosti u vlasništvu grada, tako da s te strane ne postoje prepreke oko njenog daljeg uređenja i privođenja predviđenoj nameni.

Mihajlo Pupin je tokom svog naučnog i eksperimetalnog rada dao značajne zaključke važne za polja višestruke telegrafije, bežične telegrafije i telefonije, potom rentgenologije, a ima i velikih zasluga za razvoj elektrotehnike. Takođe, bio je nosilac Pulcerove nagrade od 1924.godine za autobiografsko delo „Od doseljenika do pronalazača“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija