• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

17.03.2023

08:22

OVDE NE GLEDAJU ODAKLE SI VEĆ KO SI! Studenti iz inostranstva očarani Srbima  - Nema razlike između nas i vas

Društvo

OVDE NE GLEDAJU ODAKLE SI VEĆ KO SI! Studenti iz inostranstva očarani Srbima - Nema razlike između nas i vas

Podeli vest

Svake godine naše univerzitete po programu " Svet u Srbiji" upiše oko 200 studenata-stipendista iz inostranstva.

Da bi upisali željeni fakultet, prvo moraju da polože ispit iz srpskog jezika.

U Studentskom gradu boravi 506 akademaca iz više od 60 zemalja – 462 preko projekta "Svet u Srbiji", a 44 preko projekta "Srbija za Srbe iz regiona". Najviše stranih studenata studira medicinu, FON i Fakultet političkih nauka. Zajdan kaže da je za dva meseca savladao srpski jezik.

- To je bilo na Avali, dva meseca. Ja sam bio na prvom faksu na medicini u Palestini. Ja sam završio prvu godinu. Posle toga ja sam dobio ovde stipendiju, kako se zove, 'Svet u Srbiji'. I kažu da je ovaj faks ovde, Medicinski faks u Beogradu bolji nego bilo gde u Palestini, pa sam odlučio da dođem ovde - kaže Sami Zajdan, student iz Palestine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ilija je učio srpski u Belorusiji, a sada je na master studijama Fakulteta političkih nauka.

- Ja sam završio u svojoj zemlji osnovne studije. Onda sam rešio da dođem u Srbiju zato što se bavim balkanskim regionom, posebno Srbijom, došao sam zbog toga i nadam se da biće bolje - navodi Ilija Tkačenko, student iz Belorusije FPN-a Univerziteta u Beogradu.

Zadovoljni su i odabranim fakultetima i studentskim životom.

- Ovde ne gledaju odakle si, gledaju ko si. To si ti, što si ti. A mi se družimo sa vama kao da smo mi odavde. Nema razlike između nas i vas - poručuje Zajdan.

I Iliji se sviđa u Srbiji.

- Iskreno, meni se sviđa sve. Pa ja bih mogao da kažem da je odlična atmosfera kod vas u Studentskom gradu i na fakultetu. Takođe, odlični su studenti i profesori, svi su pametni, svi su dobri, svi su gostoljubivi - dodaje Tkačenko.

Direktor Ustanove Studentski centar Beograd Goran Minić naglašava da strani studenti imaju iste uslove za stanovanje, učenje i ishranu kao što to imaju i ostali studenti.

- U okviru kompleksa se nalazi i ambulanta Studentske poliklinike, takođe tu su i studentske organizacije i sve ono što prati život u ovom najvećem kampusu i kompleksu na Balkanu - poručuje Minić.

Interesovanje za program je sve veće.

- Siguran sam da ćemo i u narednom periodu imati još više prijavljenih, problem su, ako mogu da kažem, prostorni kapaciteti. Da imamo više mesta u domovima, mi bismo sigurno mogli da primimo i veći broj studenata koliko je interesovanje u celom svetu - ističe Bojan Tubić, pomoćnik ministra prosvete.

Po sticanju diplome uglavnom se vraćaju u zemlje iz kojih su došli i tamo zauzimaju odgovorne funkcije u društvu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17