• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/L. V.

06.04.2023

20:57

(FOTO/VIDEO) STRAŠNI SUD OBRUŠIO SE NA BEOGRAD! Uništeno neprocenjivo blago Srbije! Izaslanik Berlina zgrožen stepenom razaranja!

Informer

Društvo

(FOTO/VIDEO) STRAŠNI SUD OBRUŠIO SE NA BEOGRAD! Uništeno neprocenjivo blago Srbije! Izaslanik Berlina zgrožen stepenom razaranja!

Podeli vest

Specijalni izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin šokiran je stepenom razaranja i uništavanja neprocenjivog blaga Srbije, koje su njegovi zemljaci uništili u operaciji "Strašni sud" 1941! Srbe, a pre svega Beograđane, po svoj prilici ne interesuje ova tragedija. Na komemoraciji je bilo jedva 20-ak građana! Sramota!

Nemački izaslanik je istakao i da je ovaj čin nemačke vlade 1941. bio direktan napad i zločin protiv srpske kulture, što je nedopustivo obzirom na to da je Srbija deo Evropske kulture koju treba čuvati.

Ove reči Saracina obeležile su godišnjicu bombardovanja Beograda i uništavanja nekadašnje narodne biblioteke na Kosančićevom Vencu! 

Tim povodom upravnik biblioteke Vladimir Pištalo i ministarka kulture Maja Gojković, položili su vence na mestu nekadašnje narodne biblioteke.

Ministarka Gojković je poručila da nije jasno zašto je biblioteka bila odabrana kao cilj, osim da se opustoši istorija i duh jednog naroda. 

Dalje je navela da je naša prestonica bila izuzeta iz međunarodne konvencije o ratovanju. Ona je objasnila da je operacija „Strašni Sud" sud kalsičan primer ratnog zločina i skrnavljenja kulturne baštine.

Rekla je da sa srpski narod može da se pohvali što danas ima modernu i savremenu Narodnu Biblioteku u kojoj se po uzoru na staru još uvek čuvaju neprocenjiva dela domaće istorije i književnosti, u kojoj je prvi član bio naš nobelovac Ivo Andrić.

Vladimir Pištalo, upravnik Narodne Biblioteke Srbije rekao je da su tog 06. aprila 1941, godine izgorele 1.424 povelje na ćirilici iz 12. i 17. veka kao i 500.000 svezaka. Uništeno je 1.500 brojeva kartografskih zbirki , 4.000 časopisa i 1.800 novinskih naslova ali i 100 neprocenjivih knjiga na pergamentu.

Izgorele su i lične zbirke Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Janka Šafarika i Đure Daničića.

Pištalo je istakao da je lokalitet biblioteke formalno još uvek naša biblioteka, jer su na ovom mestu i dalje održavaju dodele nagrada i čitanja, te da je vreme da se ona obnovi kao memorijalni centar.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marija

pre 1 godinu

Iskreno, ne verujem da je unistenje nacioalne biblioteke bilo slucajno ili neplanirano.Nemci nisu narod za potcenjivanje.Znali su oni SVE o znacaju te institucije za nas narod a znali su da se jedan narod najvise moze unistiti brisanjem secanja na proslost i unistavanjem kultuirnog nasledja i bogatstva.Sve je to uradjeno sa namerom.Sve ostalo su spekulacije bez dokaza.Zar je za nista Lerova kcer ovde kod nas monahinja?!? Bozija pravda je htela da mu kcerka predje u pravoslavlje i ostane da zivi u manastiru u Srbiji.

Ratko

pre 1 godinu

Naravno da nas je bilo 20 kad Beograd sad cini 90 posto dosljaka a ne Beogradjana i sta njega onda briga za Beograd ,Sta njega Briga sto baca pikavde i papire po ulici ,sta njega brihga za Beograd kad urinira po coskovima i ponasa se bahato . To je domace vaspitanje tog mentaliteta ..........

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija