• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir.rs

09.04.2023

20:18

SREDNJOŠKOLCI TROGODIŠNJEG SMERA PRVI POLAŽU DRŽAVNU MATURU! Deset fakulteta ne ukida prijemni ispit, ovo je njihov spisak

Tanjug/Rade Prelić

Društvo

SREDNJOŠKOLCI TROGODIŠNJEG SMERA PRVI POLAŽU DRŽAVNU MATURU! Deset fakulteta ne ukida prijemni ispit, ovo je njihov spisak

Podeli vest

Učenici trogodišnjih srednjih škola ove godine polagaće prvi put završni ispit u okviru državne mature, dok će đaci četvorogodšnjih škola koji su sada treći razred imati probnu maturu 31. maja, 1. i 2. juna, kako bi dogodine i oni polagati zvanično državnu maturu.

Učenici trogodišnjih srednjih škola završni ispit u okviru državne mature polagaće početkom juna rešavanjem praktičnih zadataka, što čini razliku u odnosu na državnu maturu kakvu će imati učenici četvorogodišnjih smerova stručnih škola i gimnazijalci.

Iz Ministarstva prosvete za Kurir su istakli da će se državna matura sprovoditi na nacionalnom nivou i da će svi učenici raditi iste testove u isto vreme i pod istim uslovima.

Inače, još tri fakulteta, i to Stomatološki, Veterinarski i Pravoslavni bogoslovski fakultet će, uz DIF, FON, Medicinski, Arhitektonski, Farmaceutski i Saobraćajni, tražiti dodatnu proveru sklonosti, to jest imaće svojevrsni prijemni ispit pored državne mature. U sastavu Beogradskog univerziteta je 31 fakultet.

Foto: Informer

Fakulteti koji prihvataju samo državnu maturu

- Defektološki

- Šumarski

- Tehnički u Boru

- Građevinski

- Pravni

- Poljoprivredni

- Rudarsko-geološki

- Biološki

- Filološki

- Geografski

- Fizički

- Tehnološko-metalurški

- Fakultet za fizičku hemiju

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da nema razloga da se odustaje od državne mature.

- To je deo strategije obrazovanja. Biće implementirana u skladu sa zakonom. Kad uradimo probe, videćemo da li je sve to dovoljno zrelo da bi se implementiralo do 2024. godine - istakao je Ružić.

Prof. dr Dejan Filipović, prorektor za nastavu Beogradskog univerziteta, naveo je da još osam fakulteta treba da se izjasni da li će zahtevati dodatnu proveru sklonosti i sposobnosti:

- Zasad su se izjasnila 23 fakulteta, devet će zahtevati dodatni test sklonosti i sposobnosti, pretpostavljamo da će i ETF to zahtevati. Većina fakulteta će upis vršiti na osnovu bodova s državne mature i uspeha iz srednje škole. Tokom sledeće nedelje očekujemo da se i preostalih osam fakulteta izjasni - rekao je Filipović.

Fakulteti koji će tražiti dodatnu proveru

- Arhitektonski

- Medicinski

- Stomatološki

- Farmaceutski

- Veterinarski

- Saobraćajni

- DIF

- FON

- Pravoslavni bogoslovski fakultet

* očekuje se da i Elektrotehnički donese takvu odluku

Foto: printskrin/pink.rs

Svaki od državnih, ali i privatnih fakulteta, u skladu sa svojom specijalnošću odrediće koliko će vrednovati srpski, matematiku i treći predmet s državne mature, kao i uspeh iz škole.

Podsećamo, državna matura se sastoji iz više delova. Opšta državna matura za gimnazije sadrži srpski jezik, matematiku i izborni predmet, dok umetnička matura pored srpskog jezika sadrži dva odabira: matematiku ili opšte obrazovni predmet sa liste i umetnički nastavni predmet. Matura srednjih stručnih škola sastavljena je iz tri predmeta: srpski jezik, matematika i stručnog ispita koji sadrži test za proveru stručno-teorijskih znanja uz dodatni maturski praktični rad.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija