• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/L. V.

10.04.2023

21:48

NAJSTARIJI SRBI SU DVE BAKE OD 109 I 108 GODINA, ČAST MUŠKARACA BRANI DEDA OD 106! Žene žive devet godina duže! ZAŠTO?!

Informer

Društvo

NAJSTARIJI SRBI SU DVE BAKE OD 109 I 108 GODINA, ČAST MUŠKARACA BRANI DEDA OD 106! Žene žive devet godina duže! ZAŠTO?!

Podeli vest

Najstariji Srbi su dve bake, Đurđa Stojković (109) i Milka Bauković (108)! Prati ih Živan Popović, koji ima 106 godina i živi u selu Latvica kod Arilja.

Pre njega, poslednji muškarac 100-godišnjak umro je još davne 2011. godine!  

Zašto u Srbiji ima više stogodišnjih žena nego muškaraca pitanje je na koje u ovom trenutku nema odgovora (ili možda ima, ali je...). Kako god bilo činjenica je da žene u proseku žive duže od muškaraca i to do devet godina u proseku. 

Đurđa i Milka pamte sto godina 

Đurđa je status najstarije građanke dobila nakon smrti stogodišnje Tamare Krutikov, koja je rođena 1912. u Ruskoj Imperiji.

Đurđa trenutno živi u zaseoku sela Radovnica kod Trgovišta, sa sinom koji se brine o njoj. 

Gerontološki zavod osim njene tvrdnje i izjava njene porodice, nema preciznih podataka o tačnoj godini njenog rođenja, jer su sve opštinske i crkvene knjige spaljene za vreme Drugog Svetskog Rata.

Milka je rođena 1915. u Papićima, na prostoru današnje Hrvatske.

Njen život je tragična priča. Prvi muž poginuo je u Drugom Svetskom Ratu, sin umro od srčanog udara 1987. Unuk je stradao kao pripadnik Vojske Republike Srpske 1992.

Ona trenutno živi sa ćerkom u Beogradu.

Iz Gerontološkog Istraživačkog Centra u Beogradu ističu da su žene u Srbiji zdravije i da manje boluju od srčanih oboljenja. Možda je to razlog za njihovu dugovečnost?! 

Prema zvaničnoj statistici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja od 1970-tih godina žene u proseku žive od pet do devet godina duže od muškaraca.

Ratovi su krivi za sve

Više faktora utiče na ovo, a u Ministarstvu saznajemo da se za vreme ratova u 20. i početkom 21. veka taj jaz još više produbio velikim mortalitetom kod muškaraca.

Anketa

Sa biološkog stanovišta nije potpuno istraženo zašto su muškarci ranjivija grupa. Postoje teorije da na to utiče ženski hormon estrogen koji je zaslužan za prevenciju srčanih oboljenja. 

Takođe iz Ministarstva poručuju da je očekivan životni vek muškaraca 73, a žena 79 godina.

Najugroženiju starosnu grupu predstavljaju dečaci u uzrastu odojčeta pa do pete godine života. Nakon čega rizik znatno opada, ali se ponovo drastično povećava između 43 i 56 godina.

Za žene nije uočen značajniji porast stepena rizika tokom života, osim u periodu trudnoće. Ipak, smrtnost porodilja je zahvaljujući modernoj medicine zanemarljiva, ali ne i neprimetna.

Muškarci sretniji kako stare, a žene u tridesetim! 

Istraživanje Anke Plagnol sa Univerziteta Kembridžu i ekonomiste Ričarda Isterlinga sa Univerziteta Južne Kalifornije pokazuje da su muškarci sa godinama sretniji, dok je kod žena obrnuto.
Žene su u ranom odraslom dobu srećnije od muškaraca što se tiče društvenog života i ličnih aspiracija, ali nakon 48. godine sreća kod muškaraca drastično raste.
Ričard ukazuje da je to posledica ekonomske stabilnosti i rešenig bračnog statusa. Uočeno je i da je sreća zastušpljenija kod oženjenih muškaraca nego udatih žena kada posmatramo istu generaciju.
Faktor sreće najmanje je zastupljen kod muškaraca dvadesetim godinama, dok za žene to nije slučaj. Oni su u tim godinama nezadovoljniji ekonomskim statusom, ne toliko što zarađuju manje, koliko imaju aspiracije ka luksuznim stvarima kao što su automobili ili nekretnine.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija