• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Marić

11.04.2023

12:19

ŽENA DOBILA ŽIVE RANE OD LAŽNOG LEKA PROTIV KANCERA! Obratite pažnju, Šiptari nam uvaljuju ŠKART kubanske kreme i kapi (FOTO)

Informer DN

Društvo

ŽENA DOBILA ŽIVE RANE OD LAŽNOG LEKA PROTIV KANCERA! Obratite pažnju, Šiptari nam uvaljuju ŠKART kubanske kreme i kapi (FOTO)

Podeli vest

Katarina S. (69) iz Smedereva zadobila je žive rane po rukama nakon što je koristila lažne kubanske lekove za lečenje raka koje joj je muž kupio u Tirani!

Kako objašnjava, pre dve godine operisana je od raka dojke, a u februaru je na svoju ruku odlučila da lečenje nastavi kapima "vidatoks" i kremom "vitamong", registrovanim na Kubi, a koji su, po svemu sudeći, bili falsifikat.

Prekinula terapiju

Za mesec dana korišćenja stanje joj se dramatično pogoršalo. Ruke su joj prvo otekle, a zatim su se otvorile rane na koži.

- Za preparate sam dala 2.500 evra, čak 250 puta više nego što je na Kubi! Od prijateljice koju sam upoznala u bolnici i koja se kao i ja leči od iste vrste tumora čula sam da u Tirani prodaju neke dobro koncentrovane kubanske kapi "vidatoks" i kremu "vimong", koje leče sve vrste raka. Moj suprug je s poslednjim parama iz kuće krenuo autobusom do Skadra, gde ih je preuzeo kombi koji organizovano prevozi isključivo ljude koji idu do Tirane da bi kupili te lekove. Odveli su ih do neke zgrade, gde su kupili preparate. Nadala sam se da ću konačno ozdraviti, prekinula redovnu terapiju i počela da pijem kapi i mažem dojku i ruku kremom koja je bila kao neka glina. Međutim, ubrzo mi se stanje pogoršalo - tvrdi Katarina.

Zaplene na aerodromu

Inače, upravo medikamenti sa Kube se redovno švercuju, pa carinici na Aerodromu "Nikola Tesla" imaju pune ruke posla. Samo u toku dve akcije svojevremeno je zaplenjeno kubanskih homeopatskih lekova i injekcija za lečenje raka ukupne vrednosti preko 50.000 dolara. Neretko se dešava da u ovom švercovanju učestvuju i Kubanci.

Kako objašnjava, ruka joj pre ove terapije nije bila oštećena, a sada je sva u živim ranama.

- Znam da je kubanska medicina jedna od najboljih u svetu. Nisam se nadala da će me ovo snaći ni u najgorem snu. Kada sam otišla kod mog doktora, bilo mu je žao što sam namagarčena. Rekao mi je da sam sebi mnogo naudila i da će učiniti sve da me spasi. Rekao mi je da su mi buknule kožne metastaze. Samo mi Gospod može pomoći. Iako sam zvala Albance koji su nam uvalili ove preparate, džaba mi je bilo. Oni ne razumeju srpski, a ja niti znam engleski, niti govorim albanski - kazala je ova onkološka pacijentkinja.

Foto: Informer DN

Deset dolara košta bočica originalnog preparata na Kubi

Inače, medikament koji se prodaje pod nazivom "vidatoks" može se pazariti legalno u bilo kojoj apoteci na Kubi. Cena zavisi od toga da li ih kupuje Kubanac ili stranac, pa je u prvom slučaju za njih potrebno izdvojiti dvadesetak evra, a u drugom oko desetak. Međutim, kod nas, ali i u ostalim zemljama u regionu, pored njegove originalne verzije, koja se na oglasima prodaje za gotovo 200 evra, ima i mnogo kopija, što je, kako tvrdi Katarina, zapravo njen suprug kupio u Albaniji.

Bilo da je reč o kopiji ili originalnom leku sa Kube,

Foto: Informer DN

prof. dr internista-onkolog Vladimir Kovčin

za Informer navodi da oni koji koriste ove preparate moraju imati na umu da ih kupuju isključivo na svoju odgovornost.

Foto: Informer DN

Teško razlikovati original od falsifikata

- To što se u apoteci u Havani "vidatoks" kupuje za nekoliko centi, a kod nas prodaje za nekoliko stotina evra, neka ide na dušu onima koji prodaju njega i njegove kopije. Oni se bogate na tuđoj nesreći. Imam pacijente koji su mi kazali da su koristili "vidatoks" i samo iz njihovog iskustva mogu da kažem da u pitanju nije čudotvoran lek koji može doneti neki spektakularan rezultat. Upravo iz iskustva onih koji su ga koristili na svoju ruku, budući da lek kod nas nije registrovan, mogu i reći da on nema ni neko veliko neželjeno dejstvo. U pitanju je homeopatski preparat koji se dobija od otrova plave škorpije. Homeopatski lekovi se takođe registruju u Srbiji, a za ovaj lek je pitanje zbog čega nije registrovan kod nas - navodi prof. dr Kovčin.

Tražite ugovor

Naš sagovornik navodi da je svakodnevno u kontaktu sa pacijentima koji se nadaju da alternativnim metodama mogu da pobede zloćudni tumor, a kako ističe, na to računaju i oni koji zarađuju na ovakvim preparatima.

- Jedan pacijent mi je kazao da mu jedna klinika obećava da će za desetine hiljada evra ozdraviti i pitao me je za mišljenje. Tada sam mu kazao da u tom slučaju traži ugovor koji će overiti kod notara i u kome će pisati da će im dati deset puta toliko novca, ako ga zaista izleče. S druge stane, ako premine za pet godina od njihovog lečenja, da oni uplate duplo toliko novca njegovoj familiji. I upravo to i smatram. Svi oni koji obećavaju izlečenje neka potpišu neku vrstu ugovora i neka im slobodno pacijenti to traže - kaže naš sagovornik.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija