• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Olga Gracun

15.04.2023

21:00

AKO STE POSTILI OPREZNO SA OVIM NAMIRNICAMA! Stručnjaci savetuju kako da ne opteretite organizam nakon posta

printscreen

Društvo

AKO STE POSTILI OPREZNO SA OVIM NAMIRNICAMA! Stručnjaci savetuju kako da ne opteretite organizam nakon posta

Podeli vest

Posle višenedeljnog Vaskršnjeg posta konzumacija mrsne hrane ne sme biti preterana, a prelazak sa posne na mrsnu ishranu mora biti postepen, savetuju stručnjaci. Kako pripremiti organizam za prazničnu trpezu objašnjavaju za Informer.rs nutricionista Milka Raičević i kardiolog prof dr Nebojša Tasić.

Praznici su period godine koji prolaze u znaku radosti i druženja sa porodicom i prijateljima. Često budu propraćeni bogatom trpezom punom slanih i slatkih ukusnih jela. Međutim, kada uz to dodate i veliku količinu barenih jaja, koja su glavni simbol Vaskrsa, postoji opasnost da dođe i do prejedanja i ozbiljnih zdravstvenih problema.

Da je nakon posta najvažniji umeren unos hrane, kao i izbegavanje masnih namirnica saglasni su naši sagovornici nutricionista Milka Raičević i kardiolog prof dr Nebojša Tasić.

- Pravoslavni vernici koji su ranije postili ne bi trebalo da imaju problema kada pređu na mrsni oblik ishrane, jer su svoje telo spojili sa duhom i obično znaju da se kontrolišu. Problem mogu imati oni koji to rade prvi put ili vernici koji jedva čekaju Vaskrs da bi nadoknadili prethodno suzdržavanje u ishrani. Uvođenje masne hrane treba početi sa posnim sirevima i povećati unos salate. Na taj način ćemo olakšati varenje i, ukoliko se najedemo salate, nećemo ostaviti "mesta" za prekomerne količine mesa i masne hrane - objašnjava Raičević za Informer.rs.

Foto: prinstscreen

Nutricionista Milka Raičević

U bogatoj trpezi uživaju kako mlađi, tako i stariji, međutim kardiolog prof dr Nebojša Tasić objašnjava na koji način možemo pravilno uneti "nove" namirnice i time manje opteretiti naš organizam.

Više proteina, manje masti

Najbitniji je balans koji se primenjuje na dan kad se post završava, a to je unos više proteina, a manje masti.

Nebojša Tasić

- Najbitniji je balans koji se primenjuje na dan kad se post završava, a to je unos više proteina, a manje masti. Mladi organizmi bolje podnose ovaj prelaz, ali u slučaju obe grupe je ključno da to rade postepeno, tačnije da prelazak sa posne na mrsnu ishranu traje par dana. Ukoliko se unosi masna hrana, važna je konzumacija veće količine salata. Zato je važno da budemo skromni pri jelu, jer obilni obroci najviše opterećuju jetru i pankreas - rekao je dr Tasić.

Oprezno sa slatkišima, jajima i "ruskom salatom"

Porodična okupljanja tokom Vaskrsa uglavno podrazumevaju bogatu trpezu punu mesa i slatkiša, a upravo s tim namirnicama treba biti oprezan, savetuje nutricionista. 

- Vaskršnju trpezu tradicionalno krasi jagnjeće pečenje, ali treba biti veoma skroman u konzumaciji istog. Omiljen prilog mnogih je ruska salata, ali nju bi trebalo izbegavati. Ukoliko neko baš želi da je proba, dozvoljeno je uzeti maksimalno dve do tri kafene kašičice. Kada su u pitanju kolači, koji su slabost mnogih ljudi, moj savet je se ne proba baš svaki. Osluškivanje našeg organizma je ključ, zato treba videti šta nam najviše odgovara i skromno uneti par kolača - ističe naša sagovornica. 

Foto: Shutterstock

Raičević navodi da je tokom Vaskršnjih praznika najveći problem prekomerni unos jaja, ali i da postoji način kako možemo ograničiti njihov unos.

- Tokom Vaskrsa je važno da budemo svesni potencijalne opasnosti i ograničimo sebi unos celih jaja na tri do četiri komada dnevno. Ukoliko je neko ljubitelj istih, može pojesti pet do sedam belanaca. Jedina jaja koja su prihvatljiva, i definitivno manje štetna, jesu prepeličija. Ona se preporučuju pogotovo osobama koje imaju problem sa holesterolom - rekla je nutricionista Raičević. 

Doktor Tasić ističe da pored prekomernog unosa jaja tokom Vaskrsa, moramo paziti na kombinovanje namirnica koje konzumiramo.

- Osnovna centralna namirnica koja se unosi tokom Vaskrsa jesu jaja, ali ne smemo preterivati u njihovoj količini. Takođe, tokom praznika najopasniji je unos velike doze alkohola u organizam. Najgora kombinacija je prekomerna količina masne hrane i visoka koncentracija alkohola u organizmu. Obično vernici koji redovno poste imaju raznovsnu i izbalansiranu ishranu i pre posta, tako da će se oni lako navići na mrsna jela. U problemu su osobe koje su se nezdravo hranile pre posta, pa će sada želeti da nadoknade sav period suzdržavanja. Zato njima savetujem da ne unose velike količine jaja, mleka, mesa i alkohola - objasnio je dr Tasić.

Foto: Privatna arhiva

Profesor dr Nebojša Tasić

Dan Vaskrsa je presudan, jer tada naš organizam dobija namirnice koje je čovek u prethodnom periodu posta izostavljao. Doktor Tasić istakao je potencijalne posledice po zdravlje koje mogu doći do izražaja ukoliko preteramo sa konzumacijom masne hrane.

- Prekid posta, pogotovo dan Vaskrsa, je veliko opterećenje za naš kardio-vaskularni sistem, pototovo za jetru, pankreas i želudac. Posledice prejedanja mogu biti masne obilne stolice sa rezultatom dehidratacije. To se događa jer želudac nije u mogućnosti da obradi toliku količinu hrane. Dijabetičari, hronični bolesnici kao i osobe sa kardio-vaskularnim problemima mogu prejedanjem dovesti svoj organizam do određenih komplikacija kao što je gastritis, visok krvni pritisak, pa na kraju i šlog. Takođe, mešanje masnih namirnica sa alkoholom može dovesti do upale pankreasa koji za posledicu može izazvati hronično oboljenje akutnog pankreatitisa koje je veoma smrtonosno - zaključio je za naš portal prof dr Nebojša Tasić. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija