• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Politika

20.04.2023

19:57

POSLE SILOVITOG SKOKA, OVDE ĆE KONAČNO PASTI CENE ZAKUPA STANOVA? Tri beogradske opštine se najbolje iznajmljuju

Informer DN

Društvo

POSLE SILOVITOG SKOKA, OVDE ĆE KONAČNO PASTI CENE ZAKUPA STANOVA? Tri beogradske opštine se najbolje iznajmljuju

Podeli vest

Posle naglog skoka zakupa izazvanog dolaskom ruskih državljana, rente od početka godine miruju.

Cene zakupa nekretnina u Srbiji rasle su neprekidno u poslednjih godinu dana. Kako se u tom periodu u našu zemlju doselio veliki broj ruskih državljana povećana je potražnja, pa su cene skočile ne samo u centralnim gradskim opštinama nego i na periferiji. Vlasnici stanova, čini se, dočekali su svojih pet minuta, jer su i prosečni stanovi van grada izdavani za iznose koji su ranije jedva bili zamislivi i u centru Beograda.

Od početka godine rente miruju, pa čak su počele i blago da padaju, međutim stručnjaci za nekretnine kažu da je rano za ozbiljnije prognoze i najave kako će se u budućnosti kretati. Kako navodi Živorad Vasić, suvlasnik dve kompanije za nekretnine, dobri stanovi na dobrim lokacijama i dalje se jednostavno i brzo rentiraju, dok se promene vide na periferiji gde se pad cena jedino i može očekivati.

- Cene su rasle do pre tri meseca i stale su. Međutim, prema nekim najavama, očekuje se opet dolazak ruskih državljana i verujem da potražnja može samo da raste. Kada je reč o pojeftinjenju ili vraćanju cena na nivo od pre godinu dana, siguran sam da se to neće dogoditi. Moguće samo kada je reč o stanovima van grada koje su vlasnici u trenutku ogromne potražnje podigli nerealno cene do suludih iznosa - napominje Vasić.

Objašnjava da se stanovi na Savskom vencu, Vračaru, Paliluli i dalje jako dobro iznajmljuju. Postoji tržište i nema izgleda da će se tu dogoditi neki pad rente.

- Dokle god je cena kvadrata na ovom nivou ostaće i rente kolike su i bile. Posebno na dobrim lokacijama. U prvom trenutku kada smo imali talas ruskih državljana oni nisu ni pitali koliko košta zakup stana, međutim posle godinu dana shvatili su šta je realna cena i mnogi su promenili lokaciju na kojoj žive - kaže Vasić.

Foto: Informer DN

Beograd kao najtraženija lokacija

Dodaje da i Rusi kao zakupci sada traže bolji kvalitet za bolju cenu. Upitan koja je realna cena zakupa, na primer, jednosobnog stana u centru Beograda, odgovara da je to između 800 i 1.300 evra, ukoliko je reč o novogradnji ili renoviranom objektu, bez garaže.

Beograd je centar Balkana, pa su i cene ralne

Stručnjaci za nekretnine navode da su trenutne cene u glavnog gradu potpuno realne, jer je Beograd centar Balkana i svi žele baš u prestonicu. To je njegova prednost i u skladu sa tim se može očekivati da će u budućnosti i zakup nekretnina i cene kvadrata biti kao u svim velikim evropskim metropolama – visoki.

Da je Beograd ubedljivo najveće tržište nekretnina u Srbiji pokazuju i podaci da je u poslednjem kvartalu prošle godine prodato oko 2.500 stanova u novogradnji i oko 2.300 stanova u starogradnji. Stručnjaci smatraju da će se dobri projekti i dalje prodavati. Sve je manje kreditnih kupaca, jer su zajmovi skupi i kamate visoke. Mahom stanove kupuju kao investicije gotovinom stranci ili naši građani iz dijaspore.

Među kupcima je veće interesovanje za novogradnju, posebno su popularni stanovi u zgradama koje imaju garažu. Indeks cena nekretnina je, prema zvaničnim podacima, imao sličan rastući trend kao i zemlje iz regiona poput Hrvatske, Slovenije ili Bugarske.

Cene neće rasti u starogradnji, ali za novogradnju to ne važi

Predviđanja za ovu godinu su da neće biti daljeg rasta u starogradnji, dok će u novogradnji rast da se nastavi, mada ne istim tempom kao u poslednje dve godine. Potražnja, sa druge strane, kažu naši sagovornici sigurno će rasti u velikim gradovima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija