• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.05.2023

14:43

ŠTA TRAŽE DECA NA "MRAČNOJ STRANI INTERNETA"!? Evo šta je DarkNet o čijoj zabrani je nakon MASAKRA U ŠKOLI govorio i predsednik Vučić

printscreen

Društvo

ŠTA TRAŽE DECA NA "MRAČNOJ STRANI INTERNETA"!? Evo šta je DarkNet o čijoj zabrani je nakon MASAKRA U ŠKOLI govorio i predsednik Vučić

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji za novinare, nakon što je u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubijeno osam đaka i pripadnik obezbeđenja, predložio deset mera za sprečavanje ovakvih tragedija u budućnosti. Jedna od njih bila je o DarkNetu, tačnije, one je predložio zabranu pristupa DarkNetu i sličnim sajtovima koji sadrže savete o ubistvu i nabavci oružja i narkotika.

Šta je ustvari DarkNet, kako funkcioniše i šta se putem njega može "uraditi"? Evo šta kaže "definicija"... Mračni veb, koji se takođe naziva i DarkNet, šifrovani je deo interneta koji pretraživači ne indeksiraju i zahteva posebnu konfiguraciju ili autorizaciju za pristup. Drugim rečima, DarkNet čine veb stranice koje Google pretraživač "ne vidi" i ne može da pronađe.

Bez sumnje ste čuli da se govori o DarkNetu kao leglu kriminalnih aktivnosti - i to jeste tako.

Foto: Printskrin

Primer slike sa DarkNeta

Istraživači Danijel Mur i Tomas Rid sa Kings koledža u Londonu su 2015. godine klasifikovali sadržaj 2.723 veb stranica na DarkNetu u periodu od pet nedelja i otkrili da 57% tih stranica hostuje nedozvoljeni materijal.

Studija iz 2019. godine, nazvana Into the Web of Profit, koju je sproveo doktor Majkl Megajers sa Univerziteta u Sariju, pokazala je da su stvari od tada postale još gore. Broj veb stranica na DarkNetu koje bi mogle da naškode firmama ili pojedincima porastao je za 20% od 2016. godine.

Na DarkNetu možete kupiti brojeve ukradenih kreditnih kartica, sve vrste droga, oružja, lažnog novca, ukradenih akreditiva za razne pretplatničke servise, hakovane Netflix naloge i softver koji hakeri koriste da provale u računare drugih ljudi.

Informacije se mogu razmenjivati preko šifrovane peer-to-peer (P2P) mrežne veze ili korišćenjem takozvane "overlay" mreže. Anonimnost koju ove mreže obezbeđuju je izuzetno korisna za bilo koje kriminalne aktivnosti.

Foto: Printskrin

Još jedan primer sa DarkNeta

Svaki kompijuter poseduje svoju IP adresu koja identifikuje korisnika kada pristupi internetu i na taj način se može utvrditi gde se korisnik nalazi, koje stranice je posećivao, kakav sadržaj slao. Sa Tor-om je to malo drugačije – korisnik ostaje anoniman. 

U suštini to znači da se svi podaci kriptuju na više nivoa, poput slojeva luka. Tor je softver koji svojim korisnicima menja IP adrese u određenom intervalu i samim tim lažira pravu njihovu lokaciju i pruža im skoro potpunu anonimnost. Drugim rečima, skoro je nemoguće utvrditi identitet korisnika ukoliko sami ne naprave neki propust, kao ni sadržaj koji oni posećuju na internetu ili podatke koje šalju ili primaju. Veb stranice nemaju klasične adrese već su šifrovane i završavaju se sa ekstenzijom.

Razlika između mračnog i dubokog veba

Termini DarkNet i DeepWeb se često koriste naizmenično, ali ovo nisu iste stvari. Zapravo, DarkNet je mali, manje dostupan deo DeepWeb-a. DeepWeb se odnosi na veb stranice koje internet pretraživači ne mogu da pronađu.

DeepWeb uključuje DarkNet, ali takođe uključuje sve korisničke baze podataka, vebmail stranice, veb forume koji zahtevaju registraciju i stranice koje zahtevaju od korisnika da plate za pretplatu na sajtu. Postoji ogroman broj takvih stranica i većina postoji iz svakodnevnih razloga.

Razlika između njih prvenstveno leži u tome kako se pristupa njihovom sadržaju. DeepWeb veb stranicama može pristupiti svako ko ima standardni veb pregledač i ukoliko zna URL adresu. Dok DarkNet, kao što smo rekli, zahteva poseban softver, konfiguraciju ili autorizaciju za pristup.

Ukoliko zamislite da čitav internet ima tri sloja, na samom vrhu je sloj koji svi znamo i čiji sadržaj indeksiraju pretraživači kao što je Google, to je internet koji koristimo svaki dan. Ispod tog sloja nalazi se DeepWeb, a ispod toga je DarkNet.

Ko koristi mračni veb?

DarkNet je počeo kao kanal za anonimnu komunikaciju, čineći ga privlačnim za hakere i kriminalce. Iako je i dalje utočište za nezakonite aktivnosti, koriste ga i "normalni" ljudi za različite legalne aktivnosti. Širom sveta veliki broj novinara, boraca za ljudska prava, koristi upravo ovaj deo interneta u međusobnoj komunikaciji da bi izbegli represije i prisluškivanja. Čak je i Edvard Snouden koristio ovu mrežu.

Na DarkNetu postoje i društvene mreže, kao što je BlackBook, koji se smatra Tor Facebook-om.

Međutim, DarkNet se pretežno koristi za e-trgovinu. Korišćenjem kriptovaluta kao što je bitkoin, korisnici mogu da obave bilo koju kupovinu na DarkNetu bez otkrivanja svog identiteta.

Ovo je dobro za kriminalne aktivnosti i usluge kao što su:

- Plaćene ubice
- Kupovina i prodaja brojeva kreditnih kartica, brojeva bankovnih računa ili informacija o       onlajn bankarstvu
- Pranje novca
- Prodavanje droge
- Prodavanje oružja
- Prodavanje lažnog novca

Da li je DarkNet ilegalan?

Iako je leglo kriminalnih aktivnosti, DarkNet sam po sebi nije ilegalan. Mnoge agencije za sprovođenje zakona i obaveštajne agencije koriste DarkNet.

Kako se zaštititi od DarkNeta?

Najefektivnija, a možda i jedina zaštita jeste ne koristiti DarkNet. 

Šta deca i mladi iz Srbije traže na DarkNet-u?

Veći broj tinejdžera u Srbiji koji su IT genijalci i koje tehnologija zanima koriste DarkNet za usavršavanje svojih sposobnosti, dok mladima služi i da kupe nelegalno softvere igrica po mnogo jeftinijim cenama od standardnih.

Ne može se pouzdano znati u kojoj meri naši građani koriste DarkNet, ali svakako je neophodno podići svest o potencijalnim opasnostima i štetnom i nelegalnom sadržaju koji dominira na "mračnoj strani interneta".

Podsetimo, učenik osnovne škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru ubio je juče osmoro đaka te škole i čuvara, dok je ranio šest učenika i nastavnicu istorije.

Foto: printscreen

Slika dečaka koji je počinio masakr, a koju je davno podelio na društvenim mrežama

U Srbiji je proglašena trodnevna žalost, a nastava u svim školama u Srbiji počela je jutros minutom ćutanja, kako bi se odala pošta stradalim učenicima i zaposlenima u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na Vračaru. I popodnevna smena počeće minutom ćutanja.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mia

pre 1 godinu

Hitno zabraniti to deci. Jezivo. Predsednik je dao prave predloge.

Mile

pre 1 godinu

Roditelji moraju mnogo pažljivije da kontrolišu šta deca rade na telefonima.

Tijana

pre 1 godinu

Ovo treba pothitno zabraniti i da ne bude dostupno deci, ovo je strasno.

Ena

pre 1 godinu

Pod hitno treba naći način da se zabrani pristup ovom sajtu.

Marija

pre 1 godinu

Šta traže to treba pitati roditelje! Daju im telefone da oni mogu na miru da gledaju tv i da odmaraju.

Una

pre 1 godinu

Adolescenti su danas dosta povlašćeni i imaju dosta prava. Društvene mreže treba deci ograničiti.

Jasna

pre 1 godinu

Nije on jedino dete koje posecuje mracne strane interneta, ali je medju malim brojem dece koga roditelj uci da puca.

Aleksandra 60

pre 1 godinu

Deci su danas dostupne sve stranice na internetu,ali tome se mora stati na put. Treba zabraniti sve društvene mreže i sve stranice koje negativno utiču na psihu deteta.

Marko

pre 1 godinu

Nismo ni svesni koliko opasnog sadržaja ima na netu a da je deci lako dostupan.

Tanja

pre 1 godinu

Država je donela mere u cilju prevencije ovakvih ili sličnih događaja.

Nata

pre 1 godinu

Roditelji treba da komuniciraju sa decom i da ih prate sta rade

Mila

pre 1 godinu

Ovome se nasilju mora stati na put i da se vise nikada ne ponovi

Mila

pre 1 godinu

Decu samo treba kontrolisati sta rade na internetu

Miksi

pre 1 godinu

Roditelji moraju da prate šta deca gledaju na internetu.

Markic

pre 1 godinu

Roditelji su ti koji moraju ovo da kontrolišu

Zoka

pre 1 godinu

Roditelji kontrolisite decu sta gledaju na mobilnim telefonima

Darko

pre 1 godinu

Ne znam sta je DarkNet, ali se slažem sa predsednikom da ga treba zabraniti.

Mirjana

pre 1 godinu

Deca treba da se igraju na livadi i da idu na pecanje a ne da se uce kako da koriste pistolj.

Ljiljana

pre 1 godinu

Neoprostiva greska oca decaka, sto ga je vodio u streljanu da uci da puca.

Anonymous

pre 1 godinu

Pristup netu je nazalost dozvoljen svim uzrastima. Sistemi se lako mogu prevariti sa laznim podacima. To je ono sto se treba spreciti. Danas je doatupno mnogo losih stvari preko interneta.

Kristina

pre 1 godinu

Ovo je strašno šta se dogodilo. Dečku je potrebna stručna pomoć.

Vanjica

pre 1 godinu

Stvarno strašno i jezivo šta je sve dostupno.

Maki

pre 1 godinu

Деца су занемарена, децу одгаја виртуална стварност, деца вапе да их из мрака те стварности изведемо. Што пре, подршка предлозима председника државе.

Mici

pre 1 godinu

Te drustvene mreze su zlo. Podrzavamo zabrani DarkNeta. Takvi sadrzaji ne bi trebalo nikome da budu dostupni.

Petar

pre 1 godinu

Da li je moguće da se mladi u Srbiji dešava ovo, i da mladi koriste ovu mračnu stranu interneta? Za ovo neko treba da odgovara.

Olja

pre 1 godinu

Takve internet stranice gde su na njima lako dostupne informacije o svemu zabranjenom treba pod hitno ugasiti ili blokirati.

Jovana

pre 1 godinu

Užas, internet i zapostavljanje dece od strane roditelja dovode do ovoga a ne vlast. Tragedija velika

Sara

pre 1 godinu

Hitna zabrana DarkNet a . Po hitnom i kratkom postupku.

Ilija

pre 1 godinu

Roditelji treba da više pažnje obrate na to koje sve stranice njihova deca posećuju na netu.

Mara

pre 1 godinu

Nadam se da ce im taj sajt uskoro biti zakljucan za gledanje.

Zupe

pre 1 godinu

Zabrana ne samo tih internet stranica ,sajtova nego i svega onoga što promoviše nasilje i kriminal.

Jana

pre 1 godinu

Roditelji bi trebalo više da se posvete svojoj deci, isto tako, treba decu proveravati. Šta rade, šta istražuju, šta gledaju.

Anja

pre 1 godinu

Roditelji su ovde glavi i odgovorni. Nemojte u sistemu i državi tražiti opravdanje za sopstvene neuspehe! Nije država dužna da vam vaspitava decu!

Jelena

pre 1 godinu

To je jedno zlo nevidjeno. Ja bi to zabranila da ne postoji više.

Janka

pre 1 godinu

Gospode Bože šta se ovo dešava. Odavno je trebalo zabraniti ovakve stvari. Kakav darknet kakvi bakrači!

Sanja

pre 1 godinu

Ne mogu da pojmim čime nam se deca sve bave i šta gledaju a da nismo toga ni svesni..

Istina

pre 1 godinu

Deci treba zabraniti pristup takvim stranicama interneta!

Nikica

pre 1 godinu

Kuda ide ovaj svet...Šta je ovo i zašto još uvek postoji?

Neva

pre 1 godinu

Odavno je trebalo to ukinuti. Nadam se da ni jedno dete neće stradati na ovaj a ni na drugi način.

Jana

pre 1 godinu

Strašno.. Roditelji bi trebalo malo više da kontrolišu to šta deca prate i gledaju.

Tatjana

pre 1 godinu

Užas, treba da postoji neka kontrola i mogućnost zabrane da ne može sve da im bude dostupno.

Jelena

pre 1 godinu

Ovo je zlo koje deca ne trebaju da gledaju i koje treba pod hitno zabraniti.

Joka

pre 1 godinu

Treba zabranitu maloletnoj deci pristup Darknetu.

Kaja

pre 1 godinu

Moraće se bezbednost dece na internetu podići, jer je ovo katastrofalno postalo.

Jana

pre 1 godinu

Roditelji moraju mnogo više da kontrolišu svoju decu!

Lena

pre 1 godinu

Deci je na internetu sve dozvoljeno,a roditelji su pretezno zauzeti poslom i ne mogu sve to kod dece ni da iskontrolisu

Ruki

pre 1 godinu

Ovo je strašno šta nam se sa decom dešava, zašto to njih interesuje, kako sve to znaju! Roditelj svaki mora da kontroliše dete!

Lena

pre 1 godinu

Sve vise narkotici uzimaju maha kod mladih pa cak i dece,tako da je uvodjenje testiranja na narkotike u skolama veoma dobar stvar.

Una

pre 1 godinu

DarkNet je zlo, posebno za decu! Roditelji moraju da kontrolisu kakve sadzaje deca posecuju.

Jelena

pre 1 godinu

To je najveće zlo za decu. Hitno zabraniti sajt.

Milena

pre 1 godinu

Roditelji treba da proveravaju decu i da stvore normalan odnos pun poverenja da nikada više ne bih došlo do ovakve tragedije .

Filip

pre 1 godinu

Deca više preteruju na društvenim mrežama, nadam se da će se povesti računa o internetu.

Tijana

pre 1 godinu

Sto pre proveriti sta sve deca gledaju na drustvenim mrezama

Rade

pre 1 godinu

Internet je ozbiljan problem i treba ga ograničiti.

Bora

pre 1 godinu

Oruzje kao oruzje nije nista krivo....kriv je onaj koji ga je uzeo u ruke,dakle covek. Sve je u ljudskoj glavi i psihi i kad to shvatite bice vam sve jasnije

Jelena

pre 1 godinu

Tamo deca mogu da vide stravu i užas. To nije normalan sajt i pod hitno to ukinuti.

Kaća

pre 1 godinu

Jezivo je i pomisliti da deca tamo mogu da kupe oružje

Nada

pre 1 godinu

Zakonom zabraniti upotrebu mobilnih telefona i računara deci ispod 14 godina.

Jasna

pre 1 godinu

O DarkNetu gotovo da se i ne čuje, a treba, sa se spreci i ne ponovi ovakva tragedija.

Dane

pre 1 godinu

A pitanje je da li će i posle ovoga iko kontrolisati šta dete radi i pretražuje na netu

Desanka

pre 1 godinu

Moramo se prvenstvemo mi promeniti i mnogo viče vremena posvetiti deci i posvetiti dosta pažnje sta nam deca rade po internetu.

Bogdan

pre 1 godinu

Što pre zaštititi decu do 14 godina od interneta.

Mina

pre 1 godinu

Na roditeljima je najveći teret i imaju najveću ulogu

Rada

pre 1 godinu

Kada čujem da roditelji vode decu u streljanu, ne bi me čudilo da su im rekli za ovo, da su ih naučili da ne odgovaraju do 14... Ništa me više ne čudi.

Sloboda

pre 1 godinu

Do 14 godina deca nemaju šta da traže na internetu.

Kaća

pre 1 godinu

Današnje video igrice imaju poguban uticaj na decu

Jelena

pre 1 godinu

Stvara i užas od sajta. Deca tu mogu da nadju samo najstrašnije stvari.

Fića

pre 1 godinu

Poruka za sve roditelje da povedu malo vise racuna o svojoj deci

Darko

pre 1 godinu

Preuzeti sve korake kako bi decu do 14 godina odvojili od interneta.

Mila

pre 1 godinu

Deca su previše u virtuelnom svetu, previše koriste telefone i svašta gledaju na njima. Roditelji treba maksimalno da sve to ograniče i da proveravaju šta deca rade, više priče i posvećivanja. Moramo da se trgnemo, ovo je ogromna tragedija koja ne sme više nikada da se dogodi!

Vesna

pre 1 godinu

To pritajno zlo zvano internet uvuklo se u nase zivote i pocesmo da zivimo zivot online!

Karađorđe

pre 1 godinu

Država da preduzme korake da se deci do 14 godina zabrani upotreba savremene tehnologije. Život nema cenu.

Marija

pre 1 godinu

Strašno je što roditelji ne znaju šta im deca rada na društvenim mrežama i koliko vremena provode na istim.

Jana

pre 1 godinu

Znaci dete udje na DarkNet i kupi bombu?!Strasno

Milos

pre 1 godinu

Pod obavezno kontrolisati dostupnost nekih sadržaja sa interneta.

Mika

pre 1 godinu

Internet koliko može da posluži za učenje lepih i korisnih stvari, takodje može da donese i mnogo toga lošeg. Pod hitno ukinuti sve "mračne" sajtove i pristupiti novim merama, I ne dozvoliti da se jučerašnji dan ponovi!

Branka

pre 1 godinu

Sve što može da se upotrebi, može i da se zloupotrebi. Tako je i sa internetom na kojem ima svakakvih sadržaja a deca nemaju dovoljno svesti o njegovom kvalitetu ni snage i znanja da se zaštite od negativnosti. To je razlog da se ekipe stručnjaka potrebnih profila angažuju na način i u stalnom vremenskom periodu da eliminišu te probleme.

Uroš

pre 1 godinu

Navedene predloge treba što pre primeniti u praksi.

Milos

pre 1 godinu

Roditelji moraju biti upućeni koja su interesovanja na internetu koja prate njihova deca.

Saša

pre 1 godinu

Sa decom treba svakodnevno razgovarati, a ne pustiti ih da po internetu istražuju sve sve i svašta. Kako nam se ne bi ponovo došlo do ovakve tragedije, sada je veže da se više posvetimo decu.

Joka

pre 1 godinu

Roditelji pod hitno da se pozabave svojom decom, mora se deci pricati.

Sima

pre 1 godinu

Zabraniti deci pod hitno pristup takvim stranicama

Lane

pre 1 godinu

Treba sve učiniti da se ovo nikada više ne ponovi,nikada.

Mira

pre 1 godinu

Decu treba kontrolisati, proveravati sta rade na telefonima.

Milenko Popović

pre 1 godinu

Sve ono što ugrožava našu decu mora odmah biti zabranjeno. Ne smemo više rizikovati. Svaki negativan sadržaj mora biti zabranjen.

Nena

pre 1 godinu

Deci je sada sve dostupno, treba ukinuti i tik tok u Srbiji.

Marija

pre 1 godinu

Društvene mreže su dovele do svega ovoga. Roditelji razgovarajte sa svojom decom o lepim i manje lepim stvarima. Život nije samo med i mleko. Saučešće porodicama. Da se ova tragedija nikada ne ponovi!

Ivan

pre 1 godinu

U potpunosti podržavam sve mere koje je Vučić predložio

Ivan

pre 1 godinu

Ovakvi crni sajtovi ne mogu nikome doneti ništa dobro

Ivan

pre 1 godinu

Potpuno je nejasno šta deca rade na ovakvim sajtovima koji propagiraju zlo

Kockica

pre 1 godinu

Traže gluposti koja nam dodje glave. Pod hitno doneti neki zakon o zabrani upotrebe interneta do nekog uzrasta deteta.

Ivan

pre 1 godinu

Roditelji moraju da vode računa o tome kakve sadržaje njihova deca prate na internetu

Lena

pre 1 godinu

Neka se oni udruzuju..To su isti ljudi sa istim ciljem.Ne mozemo ih prevaspitati i zaustaviti na tom putu.Al se moramo mi kao narod drzati zajedno i ne dozvoliti da nas taj olos pobedi i uzme po svoje.

Lana

pre 1 godinu

Nažalost mora se priznati da su roditelji neupućeni u sadržaje koja njihova deca prate na internetu i nisu svesni kakve im opasnosti prete.

Mika

pre 1 godinu

Roditelji moraju više vremena da provode sa decom.

Jelena

pre 1 godinu

Kako ti klinci svasta znaju, pa to je prosto neverovatno.

Ivan

pre 1 godinu

Kakvi su to sajtovi, kakvo je to zlo koje daje drugima uputstva o ubistvima

Milunka Savic

pre 1 godinu

Roditelji pod hitno da ogranice deci upotrebu telefona.

sava

pre 1 godinu

Predsednik ce zabraiti ovakve stvari, radi sigurnosti nase dece.

Rada

pre 1 godinu

Sta ima deca da rade toliko na internetu, roditelji pod hitno da prestanu da uplacuju internet

Goga

pre 1 godinu

Prvi put sam sada čula za DarkNet. Nisam ni znala da to postoji.

Milica

pre 1 godinu

Ceo sistem treba da se digne protiv ove posasti.

zorka

pre 1 godinu

Provodite vise vremena sa svojom decom, pratite sta rade na interentu, razogovarajte, kljuc je u tome.

Boban

pre 1 godinu

Nema klinca koji za ovo nije cuo, izgleda da samo mi matori o ovome nemamo pojma.

Ivan

pre 1 godinu

Moramo po svaku cenu zaštititi našu decu od ovakvih sadržaja

Mila

pre 1 godinu

Roditelji treba da isprate šta im rade deca, da ih kontrolišu. Najvažniji je razgovor sa decom, svaki dan odvojite vremena za svoje dete i popričajte sa njim pitajte da li ima nekih problema i pokušajte da ih rešite.

Ruki

pre 1 godinu

Deca su znatizeljna, vole da istražuju zabranjene stvari, ali ovaj slučaj je prešao svaku granicu.

Ivan

pre 1 godinu

Nadamo se da će brzo biti donete konkretne mere koje će onemogućiti deci da pristupaju ovakvim sadržajima

Maja

pre 1 godinu

Internet kvari sliku dece, pogled na svet je znatno promenjen, roditelji su glavni krivci zapustanja dece.

Ivan

pre 1 godinu

Nadamo se da će mere koje je predsednik predložio brzo zaživeti

Mira

pre 1 godinu

Pod hitno menjati svest dece, dok opet ne bude prekasno

Vanja

pre 1 godinu

Internet postaje jedan virtualni svet koji zahteva zakonsku regulaciju kao sto je to slucaj u fizickom svetu.

Tara

pre 1 godinu

Internet je pun opasnosti. Pored edukativni sadržaja , mnogo je onih koji mogu nastati mladom umu. Roditelji moraju kontrolisati sta njihova deca gledaju.

emili

pre 1 godinu

Plasiraju se razne gluposti, deca gledaju bez nadzora roditelja, pritisak je vidljiv, eto sta se na kraju desi.. Velika tuga

Bogdan

pre 1 godinu

Roditelji treba da budu u stanju visoke pripravnosti kada je njihovo dete u pitanju i treba da kontrolisu svaki aspekat njihovog zivota, posebno zivota na internetu.

Ljubica

pre 1 godinu

Mora da se ukinu svi nasilnički sadržaji, ne smeju deci biti dostupni.

Ksenija

pre 1 godinu

Roditelji da izvrše veći nadzor nad decom a ne da dete neprimećeno napravi monotovljeve koktele u stanu a da to niko od najbližih ne primeti.

Snele

pre 1 godinu

Traze utehu, dokazivanje jer nemaju lepu rec, oslonac, ljubav koja je sustina svega, a sve krece iz porodice

milos

pre 1 godinu

Strašno, država će preduzeti sve mere da se ovako nešto ne ponovi, a mi kao gradjani treba da budemo složni i da podržimo svaku meru koju vlada donese jer to je za naše dobro.

Aurora

pre 1 godinu

Deca na zalost imaju pristup internetu i to je jedan veliki minus za sve nas,za citavo drustvo.

Oli

pre 1 godinu

Sve je vise sodome i gomore i tome se mora stati na put

Tasa

pre 1 godinu

Pojačati se kontrola dečijih telefona. Ovo je užasno.

Milica

pre 1 godinu

strasno! Ovo je prestrasno!! Deca gledaju ubistva,mangupe,devojcice kurve,i to sunim uzori! Sada devojcice rade nokte u 14 godina,farbaju se i slicno. Vec u srednjoj pumpaju usne ,meni je to uzas! Mene je bilo sramota da se nasminkam i odem tako u skolu

Goran

pre 1 godinu

Dark net je nešto što treba strogo da bude zabranjeno deci

Nikola

pre 1 godinu

pod hitno zabraniti ovakve sajtove! I uvesti zabranu mobilnih telefona u skoli,i roditelji da se pozabave malo decom,a ne da razmisljaju petoro dece ima telefon moje nema ,moram a mu kupim ne nego svi treba da se slože da je rano da dete u prvi razred ima telefon!

Goran

pre 1 godinu

Roditelji su ti koji moraju da iskontrolišu šta njihova deca gledaju i rade po internetu

Mika

pre 1 godinu

Treba pratiti šta deca gledaju i rade na internetu.

Goran

pre 1 godinu

Deca treba više da provode vreme a na sportskim terenima, a ne na internetu

Goran

pre 1 godinu

Na decu treba da se utiče da se manje bave internetom

Pavle

pre 1 godinu

Mudra i promisljena odluka je da se nadje nacin da se zabrani pristup ovakvim mrezama koje su opasne i nista dobro ne donose.

Dejan

pre 1 godinu

Decu treba odvojiti od interneta i telefona i naterati ih da vreme slobodno provode igrajuci se napolju sa drugarima.

Dragan

pre 1 godinu

DarkNet je najvece zlo koje postoji i ne treba da bude u domasaju nase dece.

Dragana

pre 1 godinu

Sami su roditelji krivi sto puno dopustaju svojoj deci i ne brane im apsolutno nista.

Mika

pre 1 godinu

Deca svašta vide na internetu pa hoće da probaju.

Branko

pre 1 godinu

Deci treba zabraniti pristup ovakvim stranicama jer to nije sadrzaj koji oni treba da gledaju.

Boris

pre 1 godinu

Ovo je strasna tragedija za nasu drzavu i nadam se da ce nadlezni organi utvrditi tacan razlog zbog cega je do nje doslo.

Mika

pre 1 godinu

Današnja deca su jako surova smeju se i rugaju drugoj deci ,a onda iz osvete se svašta desi.

Sandra

pre 1 godinu

Nije nam sistem kriv za ovu tragediju jer sami roditelji dozvoljavaju sve deci a deca imaju mnoga prava a nemaju nikakve obaveze.

Tijana

pre 1 godinu

Novim merama vlade ce se sigurno postici da do ovakvih tragedija vise ne dolazi.

Andrija

pre 1 godinu

Ovakvi sajtovi dosta negativno uticu na nasu decu i sigurno je to jedan razlog za ovu tragediju.

Mika

pre 1 godinu

Deca mnogo toga ne shvataju ozbiljno, misle da je sve igra ali ovo je jako strašno.

Marina

pre 1 godinu

Nasoj deci je dostupno sve na internetu sto dosta lose utice na njih.

Slavisa

pre 1 godinu

Deca su nam non stop na telefonima, nema vise one graje na ulicama u razne igre. To treba da vratimo a to je sve do porodice i roditeljskog vaspitanja.

Mika

pre 1 godinu

Neki sajtovi bi trebalo da budu zabranjeni da ne mogu ni odrasli da dodju do njih.

Obrad

pre 1 godinu

Roditelji pod obavezno moraju da kontrolisu sta njihova deca gledaju na internetu, koga prate i ko su im uzori.

Mika

pre 1 godinu

Trebalo bi deci ograničiti upotrebu mobilnog telefona.

Sara

pre 1 godinu

Veca povera i ogranicenja sta deca gledaju i pretrazuju na internetu

Sara

pre 1 godinu

Roditelji trebaju vise da vode racuna sta im deca pretrazuju na internetu

Rada

pre 1 godinu

Podrzavam sprovodjenje svih mera koje vlada predlozi , u cilju sprecavanja nasilja medju decom.

Tea

pre 1 godinu

Sto pre decu skloniti od stetnih uticaja tamne strane interneta!

Laki

pre 1 godinu

Moramo kontrolisati našu decu šta gledaju na internetu jer predatori vrebaju na sve strane i pokušavaju decu uvući u mračnu stranu društva

Bane

pre 1 godinu

Roditelji bi trebalo da se edukuju o bezbednosti na internetu i da razgovaraju sa decom o potencijalnim opasnostima.

Hana

pre 1 godinu

Uvesti obavezne edukativne programe o bezbednosti na internetu u školama.

Petar

pre 1 godinu

Razviti alate i tehnologije koji pomažu roditeljima u praćenju aktivnosti svoje dece na internetu, a da pritom ne narušavaju privatnost dece.

Vasa

pre 1 godinu

Potrebno je educirati roditelje o rizicima koji se tiču dece na internetu i pružiti im informacije o načinima kako da zaštite svoju decu.

Bane

pre 1 godinu

Razviti i primenjivati strože zakone koji se tiču zaštite dece na internetu.

Ivan

pre 1 godinu

Saradnja roditelja, nastavnika i države je ključna u stvaranju sigurnog i odgovornog okruženja za decu na internetu.

Hana

pre 1 godinu

Potrebno je ići u korak sa tehnološkim napretkom i stalno unapređivati sigurnosne mere na internetu kako bi se deca zaštitila od svih mogućih pretnji i opasnosti.

Petar

pre 1 godinu

Roditelji bi trebalo da imaju otvoren i iskren dijalog sa svojom decom o internetu i da zajedno sa njima proučavaju najbolje načine za sigurno korišćenje interneta.

Petar

pre 1 godinu

Roditelji bi trebalo da imaju otvoren i iskren dijalog sa svojom decom o internetu i da zajedno sa njima proučavaju najbolje načine za sigurno korišćenje interneta.

Vasa

pre 1 godinu

Strašno šta nas je zadesilo, nešto što nisam ni mogla zamisliti da se Srbiji može dogoditi!

Tito

pre 1 godinu

Treba zabraniti pristup na ovom sajtu, izgleda da njima postane sve ono što je nenormalno normalno kada gledaju te snimke i slike

Ivana Djokic

pre 1 godinu

Ovo je zlo sta ima sve na internetu, deci zabraniti, drzava je uvela niz mera ali mnogo je tesko ovo iskontrolisati.

Ivana Dj

pre 1 godinu

Boze sta sve ima na internetu, roditelji kontrolisite svoju decu.

Ivana 88

pre 1 godinu

Deci je mnogo dozvoljeno na internetu, mora da se kontrolisu.

Ivana Djokic

pre 1 godinu

Sta je ovo? Sta ima sve na internetu, roditelji pripazite na vasu decu.

Dr

pre 1 godinu

Deca treba manje vremena da provode na telefonu i društvenim mrežama. Okrenimo decu knjizi, tu je istina i moral.

Ana

pre 1 godinu

Roditelji moraju mnogo više da proveravaju sta deca gledaju na telefonima.

Dr

pre 1 godinu

Nedovoljna kontrola i pažnja porodice decu je prepustila samoj sebi. Previše vremena na mobilnim telefonima ne donosi nikakvo dobro.

Realna

pre 1 godinu

Cudno, cudno, cudno!? pitam se koliko su umesani u taj DarkNet i druge slicne Netove Joe Bajden, njegov sin i njihova banda , Ukraina, Zelenski i ostali njihovi kompanjoni? Bajden i njegove ubice su se sigurno zarekle da uniste ovaj Svet dok su oni jos prisutni?!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51