• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Centar za osnovnu policijsku obuku/ Sremska Kamenica

06.05.2023

23:15

TRAŽI SE 1.200 POLICAJACA, OVO SU USLOVI! U Beogradu postoji 330 škola, u svakoj će biti jedno ili više pripadnika MUP-a - da se ni jedan masakr nikad više ne ponovi!

Društvo

TRAŽI SE 1.200 POLICAJACA, OVO SU USLOVI! U Beogradu postoji 330 škola, u svakoj će biti jedno ili više pripadnika MUP-a - da se ni jedan masakr nikad više ne ponovi!

Podeli vest

Povodom dva masakra u Beogradu i Mladenovcu, predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas da će država u narednih šest meseci primiti novih 1.200 policajaca, kao i da će u školama biti 1.000 policajaca, a kako bi se podigla sigurnost i smanjilo nasilje.

U Beogradu postoji 330 škola, biće policajac u svakoj školi. Biće ih i više, a to će nas koštati 25 miliona evra više. Predsednik je još istakao i da je Srbija pronašla novac.

Kako biste postali policajac potrebno je prvo da prođete osnovnu policijsku obuku u Centru za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici. Da biste se upisali, potrebno je na prvom mestu da MUP raspiše konkurs na osnovu odluke Vlade.

Foto: MUP

Traži se 1.200 policajaca

Da biste se upisali na osnovnu policijsku obuku u "Centru za osnovnu policijsku obuku" u Sremskoj Kamenici potrebno je da, ukoliko ispunjavate sve uslove, prikupite traženu dokumentaciju i da je, zajedno sa popunjenim obrascem za prijavu, predate u najbližu policijsku stanicu.

Kada uspešno prođete sve etape selekcije i položite kvalifikacioni ispit u Centru, sačekate da Komisija utvrdi konačnu rang listu, ministar donese odluku o prijemu kandidata i da sačekate da vas pozovu na obuku u Centar u Kamenici.

Uslovi

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji ispunjavaju sledeće:

- da je državljanin Republike Srbije;

- da ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, najmanje jednu godinu neprekidno pre dana podnošenja prijave na konkurs;

- da nema manje od 18, a više od 24 godine starosti do dana zaključenja konkursa;

- da nema više od 27 godina starosti do dana zaključenja konkursa (za kandidate koji su svršeni studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta);

- da ima završeno srednje obrazovanje i vaspitanje, u četvorogodišnjem trajanju, ili da ima završene osnovne strukovne odnosno osnovne akademske studije Kriminalističko-policijskog univerziteta;

- da ne postoje bezbednosne smetnje u skladu sa Zakonom o policiji;

- da poseduje važeću nacionalnu vozačku dozvolu za upravljanje motornim vozilom „B" kategorije;

- da ispunjava kriterijume zdravstvene, psihološke i fizičke sposobnosti, za zasnivanje radnog odnosa u Ministarstvu unutrašnjih poslova na radnom mestu u statusu ovlašćenih službenih lica.

Konkurs

Konkursni oglas se objavljuje u sredstvima javnog informisanja i na sajtu Centra. Zainteresovani mogu da se informišu i u područim policijskim upravama i stanicama.

Konkurs redovno sadrži:

- broj polaznika

- uslove konkursa

- način podnošenja prijave na konkurs

- postupak izbora kandidata

Način konkurisanja

Nakon raspisivanja konkursa i objavljivanja u javnim glasilima kao i na sajtu COPO, zainteresovani koji ispunjavaju uslove, preuzimaju obrazac za prijavu, izjavu o dostavljenoj dokumentaciji i izvod iz zdravstvenog kartona sa sajta Centra ili u organizacionoj jedinici MUP-a u svom prebivalištu.

Uz prijavu je potrebno priložiti i sledeća dokumenta:

Originali uverenja o državljanstvu (ne starije od 6 meseci), izvoda iz matične knjige rođenih i osnovnog i višeg suda da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak (ne starije od 6 meseci). Preporuka je da dokumenta o kojima organ vodi službene evidencije (uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih i uverenje suda) kandidat dostavi sam u cilju efikasnijeg sprovođenja postupka.

Fotokopije (overene od strane nadležnog organa) diplome o završenom srednjem obrazovanju i vaspitanju, svedočanstava za sva četiri razreda srednjeg obrazovanja i vaspitanja, lične karte koja nije čipovana (ili očitana lična karta sa čipom) i vozačke dozvole za upravljanje vozilima „B“ kategorije.

Dokaz o uspešno završenim osnovnim strukovnim odnosno osnovnim akademskim studijama na Kriminalističko-policijskom univerzitetu (za kandidate koji su svršeni studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta).

Dokaz o uspešno završenim studijama na Kriminalističko-policijskom univerzitetu (za kandidate koji su svršeni studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta).

Prijave sa potrebnim dokumentima moraju se podneti, u propisanom roku (najčešće je to 15 dana od dana raspisivanja konkursa), u najbližoj policijskoj stanici ili područnoj policijskoj upravi za čije područje je i raspisan konkurs.

Kako se biraju kandidati

Ministar unutrašnjih poslova prvo imenuje sedmočlanu Komisiju za izbor kanidata za polaznike osnovne policijske obuke u Centru. Dalje potkomisija sprovodi testiranje kandidata po segmentima.

Selekcija počinje opštim lekarskim pregledom i kvalifikacionim ispitom, a zatim i speccijalističkim lekarskim pregledom kao i kroz postupak vršenja bezbednosne provere i utvrđivanja postojanja bezbednosnih smetnji.

Ova procedura traje od jednog do tri dana, u zavisnosti od rezultata.

U Centru se polaže specifičan kvalifikacioni ispit, koncipiran tako da se odaberu kandidati koji imaju potrebne moralne i etičke karakteristike, odličnog su zdravlja i fizičkih sposobnosti i koji poseduju veštine i predznanja neophodna za obuku i za obavljanje poslova uniformisanog policijskog službenika, piše na sajtu COPO.

Sve provere su eliminacione. To znači da ukoliko kandidat ne zadovolji kriterijume propisane za tu proveru, ne može da ide dalje na sledeći segment kvalifikacionog ispita ili provere, nego biva eliminisan i za njega/nju se kvalifikacioni ispit time i završava.

Ako u toku sprovođenja postupka izbora kandidata, kandidat nedozvoljeno koristi tekstove, beleške, uređaje za elektronsku obradu podataka, uređaje za daljinski prenos podataka, slike ili glasa ili na drugi način ometa realizaciju postupka izbora kandidata, biće eliminisan iz daljeg postupka izbora kandidata.

Foto: MUP

Da biste se upisali, potrebno je na prvom mestu da MUP raspiše konkurs na osnovu odluke Vlade, a kroz tekst dajemo i dalje uslove

Prvi dan provera u Sremskoj Kamenici

Opšti lekarski pregled (uz prijavu kandidati su obavezni da prilože i izvod iz svog zdravstvenog kartona). Između ostalog proverava se visina (minimalna visina za muškarce je 170 cm, a za žene 163 cm) i težina kandidata i izračunava BMI/body-mass-index.

Provera psihološkog statusa na osnovu psiho-testa koji kandidati rade na računaru uz mogućnost da ga osim na srpskom (ćirilica i latinica) rade i na sledećim jezicima nacionalnih manjina: albanskom, mađarskom, romskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i ukrajinskom jeziku. U okviru ove provere na računaru se radi i test opšte informisanosti.

Provera jezičke kulture i pravopisa srpskog jezika koja se sastoji iz testa prvopisa koji se radi na računaru i pisanja sastava odnosno izveštaja na zadatu temu.

Drugi dan provera u Sremskoj Kamenici

Provera bazično-motoričkog statusa (fizičke spremnosti) i intervju u koji ulazi razgovor kandidata sa komisijom.

Treći dan provera u Beogradu

Kandidate koji uspešno prođu sve prethodne etape provera u Centru za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici, narednog radnog dana očekuju specijalistički lekarski pregledi, u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, Durmitorska ulica broj 9 u Beogradu.

Položen kvalifikacioni ispit ne znači i prolazak

Položen kvalifikacioni ispit - kao što mu ime kaže - kandidate samo kvalifikuje za dalji postupak u selekciji. To što je kandidat zadovoljio kriterijume u svim segmentima ne znači da će biti i primljen na obuku.

Kandidati koji su ispunili uslove i položili kvalifikacioni ispit za upis u Centar za osnovnu policijsku obuku, i za koje je područna policijska uprava utvrdila da ne postoje bezbednosne smetnje za prijem u radni odnos u Minstarstvo, se rangiraju na osnovu zbirnih rezultata u svim delovima kvalifikacionog ispita, pišu na sajtu COPO.

U formuli izračunavanja i rangiranja rezultata sa kvalifikacionog ispita svaki segment ima svoj procentualni udeo:

- psiho-test - 50%,

- jezička kultura i pravopis srpskog jezika - 20%,

- provera bazično-motoričkog statusa - 30%,

- intervju - zadovoljava/ne zadovoljava.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
kraj partije je blizu

pre 1 godinu

Biće među njima onih koji će imati hrabrosti da uhapse Rošavog i bratiju.

MilosObilic1389

pre 1 godinu

Prvo testirajte poslanike i ministre na drogu i alkohol...Potom nastavnike i profesore...Onda će mnogo biti lakše sa decom...!!

KOLIKO KOŠTA POKRETANJE FIRME U SRBIJI, A KOLIKO U EU? Kod nas traže obimnu dokumentaciju, određenu sumu... Italija "najnezahvalnija", traže najviše novca!
Društvo

KOLIKO KOŠTA POKRETANJE FIRME U SRBIJI, A KOLIKO U EU? Kod nas traže obimnu dokumentaciju, određenu sumu... Italija "najnezahvalnija", traže najviše novca!

Osnivanje firme u Srbiji najčešće podrazumeva prikupljanje obimne dokumentacije, dosta strpljenja i određenu sumu novca. Naknade za poslove registracije i druge usluge koje Agencija za privredne registre (APR) pruža na osnovu registracionih prijava podnetih u papirnom obliku povećane su od 1. januara ove godine u proseku za šest odsto. Prethodno ovi iznosi nisu menjani od 2014. godine.

06.05.2023

20:13

sledeća vest

TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava! (VIDEO)
Live TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava! (VIDEO)

Danas se navršava 32 godine od stradanja Srba u srednjem podrinju. Najmlađa žrtva bio je dečak od samo četiri godine. Za ove zločine niko nikada nije odgovarao. Naši zvaničnici iz Srbije i Republike Srpske otišli su danas da odaju počast srpskim žrtvama. Na ovu temu u "Info večeri" govorili su novinar "Politike" Marko Lakić, član predstavništva SNS-a Vladimir Marinković i Stefan Krkobabić, potpredsednik PUPS-a. Uživo u program uključio se i Brano Vučetić iz Bratunca koji je ispričao svoja svedočenja o zverstvima Nasera Orića, kao i Radojka Filipović iz Bratunca koja je ispričala svoja svedočenja.

06.07.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Napeto u Francuskoj! Na pomolu neočekivan preokret! Stigle poslednje ankete, hoće li Le Pen večeras doći na vlast?!
ODLUČUJUĆI MOMENAT

Napeto u Francuskoj! Na pomolu neočekivan preokret! Stigle poslednje ankete, hoće li Le Pen večeras doći na vlast?!

Nakon velike pobede desničarske stranke Marin Le Pen u prvom krugu prošle nedelje, gde je svaki treći glasač podržao Nacionalno okupljanje (RN), mnogi u Francuskoj i Evropi ostali su zapanjeni. Ankete pokazuju, međutim, da se trka zaoštrila poslednjih dana i da bi glasanje u drugom krugu moglo dovesti do parlamenta bez jasne većine.

07.07.2024

10:30

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Najtačniji nedeljni horoskop od 8. do 15. jula! Rakovima novi početak, Bikovima romansa, a evo ko će plivati u parama
Horoskop

Najtačniji nedeljni horoskop od 8. do 15. jula! Rakovima novi početak, Bikovima romansa, a evo ko će plivati u parama

Na nebu su retrogradni Saturn i Neptun u Ribama, tako da se vraćamo u prošlost, a Mars u Biku putuje ka Uranu, tako da je pred nama izazovna astrološka nedelja u kojoj nećemo imati racionalnu predstavu šta je prava odluka. Razočarenja i suočavanje sa realnošću biće propratne manifestacije Neptuna i Saturna u Ribama, a ujedno smo na kraju jednog životnog ciklusa. Venera 11. jula ulazi u Lava i donosi emotivni obrt za Lavove, Strelčeve i Ovnove.

07.07.2024

06:40

Džet set

Srbija