• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.S.

12.05.2023

15:17

ZIMA DO 1. JUNA! Ovo je detaljna prognoza do kraja meseca! Meteorolozi najavili šta nas čeka

Pixels

Društvo

ZIMA DO 1. JUNA! Ovo je detaljna prognoza do kraja meseca! Meteorolozi najavili šta nas čeka

Podeli vest

U Srbiji se do kraja meseca očekuje pravo jesenje vreme, sa čestim pljuskovim, grmljavinom i temperaturama nižim od proseka za ovo doba godine, najavljuju meteorolozi.

Padavine i pad temperature biće praćeni i jakom košavom, tako da ovaj period više liči na poznu jesen nego na uvod u leto. Na pitanje kada će biti lepše vreme, meteorolozi kažu da se može očekivati tek početkom sledećeg meseca.

Ksenija Vukajlović, meteorolog RHMZS kaže da i narednih 10 dana zadržava se promenljivo i nestabilno vreme sa kišom i lokalno obilnijim padavinama sa grmljavinom. 
- Kratkotrajna stabilizacija se očekuje sutra u prvom delu dana, kada će u većini predela biti sunčano, ali u drugom delu dana može doći do kratkotrajnih pljuskova i grmljavine - kaže Vukajlović.

Potom je dala detaljnu prognozu za preostale tri nedelje maja meseca.
- Narednih dana biće toplije nego danas. Današnje maksimalne temperature biće do 13 stepeni. Za vikend će biti od 17 do 21 stepen, a početkom naredne sedmice od 19 do 23 stepena. Za sada neki veći porast temperature se ne očekuje do juna. Temperature će biti oko 20 stepeni, a to je ujedno ispod proseka za ovo doba godine. Prosek je od 20 do 27 stepeni celzijusa - pojašnjava Vukajlović.
Meteorolog Marko Čubrilo ističe da je pogoršanje vremena koje je počelo još u četvrtak, uvod u duži period veoma nestabilnog vremena uz čestu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova.

- Nastavlja se period nestabilnog vremena, smene sunca, oblačnosti i kiše. U subotu će biti toplije i promenljivo oblačno sa sunčanim periodima, ali i sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, naročito posle podne i uveče. Maksimalna temperatura kretaće se od 20 do 24 stepeni Celzijusovih - navodi Čubrilo.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Prema njegovim rečima, u nedelju, početkom i sredinom sledeće sedmice očekuje se promenljivo oblačno, sparno i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. 
- Od drugog dana vikenda do pred kraj sledeće nedelje očekuje se da bude veoma nestabilno vreme uz čestu kišu i grmljavinske pljuskove, čak su moguće obilnije padavine nad vecim delom regiona. Biće uslova i za grmljavinske oluje i nepogode sa gradom - objašnjava ovaj meteorolog.

Čubrilo ističe da će manje padavina biti samo na istoku i jugoistoku zemlje i regiona.
- Drastično manje padavina biće na istoku Srbije u odnosu na ostatak zemlje. Sa ovako visokom predviđanjima za količinu padavina, izvesna je pojava lokalnih izlivanja planinskih potoka i manjih reka kao i značajan porast vodostaja većih reka kao što su Piva, Tara, Lim, Drina, Sava, Zapadna Morava. Za sada bi sve do oko 20. maja bilo čestih pljuskova uz temperature ispod proseka - zaključuje Čubrilo.

Prognoza za narednih pet dana

dan min/max pojave
subota 10/20 mogući pljuskovi
nedelja 11/19 moguća kiša
ponedeljak 12/21 poslepodnevni pljuskovi
utorak 12/21 poslepodnevni pljuskovi
sreda 12/22 poslepodnevni pljuskovi




 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija