• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Polovniautomobili.com

30.05.2023

21:11

EVO KAKO DA PROVERITE DA LI JE KATALIZATOR NA VAŠEM AUTOMOBILU ISPRAVAN: Mnogi se pitaju šta se dešava sa vozilima koja ga nikad nisu imala?

Društvo

EVO KAKO DA PROVERITE DA LI JE KATALIZATOR NA VAŠEM AUTOMOBILU ISPRAVAN: Mnogi se pitaju šta se dešava sa vozilima koja ga nikad nisu imala?

Podeli vest

Odredba pravilnika o tehničkim uslovima, koja se odnosi na izduvne gasove, trebalo bi da stupi na snagu 5. jula i vozila koja imaju neispravan katalizator ili ga uopšte nemaju neće moći da budu registrovana.

Kako se navodi, kod velikog broja vozila katalizator je uklonjen. Katalizator služi tome da "čisti" izduvne gasove i imaju ga vozila koja idu na benzin i ona koja idu na dizel. Imaju ga i dizelaši bez DPF filtera. Kod onih sa DPF filterom, naročito kod iole novijih, uglavnom je smešten u isto kućište sa DPF-om. Zato kad se kod dizelaša ukloni DPF filter, obično odlazi i katalizator. Katalizator kod benzinca i dizelaša nije isti, pošto ima drugačiju funkciju i radi u drugačijim uslovima.

Kako prepoznati problem

Problem sa katalizatorom može da se prepozna na nekoliko načina. Ukoliko je saće fizički oštećeno može da se desi da se čuje zveckanje ili neki slični zvuci. Takođe može da se desi da se upali "check engine" lampica jer uz katalizator idu i senzori. Ukoliko je katalizator neispravan može da dođe do povremenog gubitka snage, trzanja ili nepravilnog rada motora. Povećana potrošnja goriva isto može da ukaže da je katalizator neispravan. Inače, katalizator može da bude neispravan i ukoliko ne postoji nijedan od navedenih "simptoma".

Ne preporučuje se samostalno čišćenje katalizatora, naročito ne priručnim sredstvima, kao što su kiseline, "puška" sa vodom pod visokim pritiskom i slično. Postoji velika šansa da ga oštetite ili potpuno uništite. Postoji više načina, odnosno sistema za čišćenje katalizatora, pri čemu se kod nekih modela uopšte ne skida, pa se praktično u kompletu obećava i čišćenje mnogih drugih komponenti motora i izduvnog sistema.

Foto: Shuterstock

Proteklih decenija skidanje katalizatora je postala sasvim uobičajena procedura. Kod starijih automobila se izvodi rutinski, dok je kod novijih nešto komplikovanija. Jednostavno - vozači žele da ga izbace iz automobila da više u budućnosti ne bi imali problema s njim, naročito zbog toga što niko na tehničkom pregledu nije proveravao da li je skinut ili ne.

"Unosan biznis"

Otkup katalizatora je odavno veoma unosan biznis. U njemu se nalaze skupi materijali - platina, rodijum, paladijum... Stoga nije ni čudo što se vlasnici vrlo brzo i lako odlučuju da ih skinu, pošto mogu da ih prodaju. Cena skinutog katalizatora zavisi od raznih faktora, a ide od npr. 30-40 evra, pa sve do preko 150 evra.

Međutim, ako mislite da ćete da se "obogatite" prodajom svog katalizatora, vrlo verovatno ćete se razočarati. Nađete oglas: "Otkup svih vrsta katalizatora. Plaćamo od 100 do 200 evra." Ali kada pozovete i kada pošaljete podatke i sliku svog katalizatora, saznate da ćete dobiti 20 ili 30 evra.

Nov originalni katalizator, naročito ako ga kupujete i ugrađujete u ovlašćenom servisu, može da bude surovo skup. Istina - taj nov originalni će najverovatnije da potraje mnogo duže od polovnog ili univerzalnog. Postoje prilično kvalitetni zamenski katalizatori, mnogo jeftiniji od originalnih, ali opet i solidno skuplji od univerzalnih ili polovnih. Međutim, postoji nejasna granica u definiciji između zamenskih i univerzalnih, pa imajte i to u vidu. Zamenski bi trebalo da bude "identičan" originalnom, ali jeftiniji zbog primene manje kvalitetnih materijala i drugih faktora. Ipak, često se univerzalni nazivaju zamenskim.

Katalizator čak i u savršenim uslovima vremenom gubi svoje karakteristike i u nekom trenutku će morati da se zameni. Aktivni sloj koji u stvari "pročišćava" izduvne gasove vremenom gubi na efikasnosti, ali je teško proceniti kojim tempom dolazi do toga i kada je vreme da ode na reciklažu. Često se kaže da je vek katalizatora 180.000 do 200.000 km.

Foto: Informer

Automobil sa katalizatorom ne bi smeo da se pali na guranje - pošto u takvoj situaciji do katalizatora stiže gorivo koje u nekom trenutku može da se zapali. Isto važi i za "verglanje", odnosno dugotrajno neuspešno pokušavanje da se motor upali.

Kako proveriti da li je katalizator skinut?

U nekim slučajevima je lako da se utvrdi da li je katalizator skinut. Kod nekih automobila katalizator je pristupačan, pa može da se proveri da li je fizički prisutno kućište katalizatora i da se neki metalnim predmetom kucne po njemu da se proveri da li je izvađeno saće katalizatora, a kućište ostavljeno prazno.

Naravno, i kada se izvadi saće iz katalizatora da bi se prazno kućište vratilo, i tu može da se izvede neka vrsta zvučne izolacije kako se kuckanjem ne bi moglo odmah "provaliti" da je saće katalizatora izvađeno. Kod nekih automobila katalizator je teško i naći, a kamoli proveriti, pa je korisno odvesti auto kod nekog iskusnijeg majstora na dijagnostiku i neku drugu vrstu provere. Neko može po zvuku da prepozna da je katalizator skinut. Zvuk je nekako reskiji, da ne kažemo malo oštriji, ali ni to nije 100 odsto pouzdana metoda, niti može svako da uoči razliku u zvuku.

Ivan Nastasijević iz servisa "Turbo Centar Nastasijević" kazao je da su se prvi automobili sa katalizatorom u Evropi pojavili 1986. godine, a od uvođenja Euro 1 standarda 1993. katalizator je postao obavezan.

- Ovo vam govori koliko su katalizatori prisutni kod automobila na našim ulicama, odnosno koliko bi trebalo da su prisutni, pošto su mnogi uklonjeni - rekao je Nastasijević.

On je napomenuo da katalizator ne mora da se ugradi u automobil koji ga nije imao ranije.

- Ukoliko je motor ispravan, automobil će proći ispitivanje izduvnih gasova na tehničkom pregledu iako nema katalizator - objasnio je Nastasijević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija