• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/telegraf.rs

07.06.2023

14:09

KAMERA SNIMILA TRENUTAK ULASKA ĐAKA U VODU! Izbezumljena deca su samo vikala: "Fali jedan, fali drugi!" - Detalji tragedije na Adi Ciganliji (FOTO)

printscreen

Društvo

KAMERA SNIMILA TRENUTAK ULASKA ĐAKA U VODU! Izbezumljena deca su samo vikala: "Fali jedan, fali drugi!" - Detalji tragedije na Adi Ciganliji (FOTO)

Podeli vest

S obzirom na to da nije u toku kupališna sezona na Adi Ciganliji u trenutku tragedije nije bilo spasilaca ni dežurne ekipe Hitne pomoći, ali kamere su zabeležile čitav događaj.

Nakon tragedije koja se juče dogodila na Adi Ciganliji kada su se utopila dva srednjoškolca, razgovarali smo sa direktorom sektora sporta JP "Ade Ciganlije" Miodragom Jovićem. Veliki broj đaka juče je, nakon završenog slavlja u svojim školama došao na Adu Ciganliju. Kako tvrdi Jović, Uprava "Ade Ciganlije" je to i očekivala, pa je duplirala obezbeđenje. Deca su, kaže, ulazila sa svih strana, pratili su ih na kamerama i reagovali kada su ušla u vodu.

- Mi ovde imamo centar veze koji nadgleda sve kamere. Kada je zaposleni video to na kamerema, zvao je naše dežurno obezbeđenje. Oni su došli, izvadili su ih iz vode i tog trenutka, počeli su da viču "Fali jedan, fali drugi"... Mi smo kontaktirali PS Čukarica, oni su poslali Žandarmeriju - priča Jović.

Kamera je snimila i trenutak ulaska đaka u vodu

S obzirom na to da nije u toku kupališna sezona na Adi nema spasilaca ni dežurne ekipe Hitne pomoći. Tu je samo fizičko-tehničko obezbeđenje. U slučaju da vide kupače, upozoravaju ih da izađu iz vode.

- Mi imamo obezbeđenje na celoj Adi Ciganliji. Oni nisu bili samo ovde. Osamdeset hektara je jezero, oni (đaci) su mogli da dođu sa svih strana. Juče je bilo između dve i tri hiljade srednjoškolaca, maturanata, osnovnoškolaca, bili su u majicama, pravili su lom na Adi. Mi smo imali nekih dvadesetak ljudi, koji su patrolno obilazili. Obezbeđenje preventivno deluje na ljude koji se kupaju. Upozoravaju, ali nemaju nikakve nadležnosti da naplate kaznu, jer nisu službena lica. Kadgod je neka velika manifestacija ili je povećan broj posetilaca, mi pojačamo obezbeđenje. Njih ima šest do osam, a juče smo imali 20 momaka koji su bili raspoređeni na tim tačkama - rekao je Jović i istakao da je obezbeđenje pratilo na kojim mestima se skupljaju tinejdžeri.

Videli su, kaže, problem na "Prvoj plaži", a za to vreme druga grupa okupila se kod pontona.

Kupanje van sezone dešava se čak i tokom zime

- To je jako često i krene od januara. Imamo neke starije osobe, koje su tu godinama i koji dolaze već od 19. januara, kad je plivanje za Časni krst. Aktivno nam posetioci dolaze već u maju, zavisi kakva je temperatura, čim je toplo ima kupača, iako mi to branimo i što je to opasno - naglašava Miodrag.

Foto: Foto: Marko Đoković

Ističe da je kupanje van sezone izuzetno opasno, ali i da je na pontonima, gde su deca ulazila u vodu, kupanje zabranjeno tokom cele godine.

- Van kupališne sezone temperatura jezera je 16 stepeni, a da bi bilo bezbedno kupanje, odnosno, da bismo mi otvorili sezonu, postoji međunarodni standard da voda bude 22 stepena. Čak i kada je sezona u toku, kad ima spasilaca, kupanje je zabranjeno na tim pontonima. To koriste veslači i kajakaši i tu je dubina 5-6 metara - ističe.

Kako kaže, nema pisanih obaveštenja i ograda da je kupanje zabranjeno van sezone.

- Barijere ne mogu da pomognu. Problem mora da se reši sistemski, da se uvedu edukacije, obuke plivanja, pogotovo za tinejdžere - zaključio je Jović.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59