• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: PR

28.06.2023

09:00

OTKRIVAMO SVE TAJNE PREZENTERA VESTI! Marijana Marković, Tanjug TV: Još uvek maštam o tome da promenim svet (FOTO)

Tanjug/Promo

Društvo

OTKRIVAMO SVE TAJNE PREZENTERA VESTI! Marijana Marković, Tanjug TV: Još uvek maštam o tome da promenim svet (FOTO)

Podeli vest

Gledanje televizije, a naročito vesti, još uvek su jedna od aktivnosti koju građani naše zemlje obavezno imaju tokom dana. Kada se dešavaju neočekivane, zastrašujuće, najlepše ili pak sudbonosne situacije u zemlji i svetu, vesti na televiziji još uvek su nam prvi i najbolji izvor informisanja, a prezenteri vesti osobe kojima verujemo.

Njihova ozbiljnost i autoritet, kao i tačnost informacija koje prenose, vode nas kroz svaki dan. A šta se to dešava iza kamera, kako izgleda jedan prosečan dan novinara informativne redakcije i prezentera vesti, i dešavaju li se situacije koje ih iznenađuju ili navedu na smeh do suza, otkriva nam Marijana Marković, jedno od zaštitnih TV lica televizije Tanjug.

Kako nam je kazala, oduvek je bila znatiželjna i radoznala, te je novinarstvo bila logična profesija kojom je odlučila da se bavi.

- Želja da se bavim novinarstvom javila mi se veoma rano, još tokom srednje škole. Oduvek sam bila znatiželjna i radoznala kada je reč o dešavanjima u svetu oko nas, te sam sebi vrlo lako odredila buduću profesiju. Upravo ta želja da istražujem, informišem i prenosim priče me je privukla novinarstvu. U novinarske vode sam zakoračila tokom studiranja. Osim dobijenog teorijskog znanja, imala sam prilike da radim na različitim novinarskim projektima. Prvo iskustvo mi je bilo u pisanim medijima, u beogradskoj redakciji „Blic-a“, gde sam još kao student naučila osnove novinarstva. Tamo sam naučila da se dobar novinar postaje tako što ne sedi u redakciji i ne čeka da mu urednik da temu kojom će se baviti, već je potrebno da sam pronađe svoju priču i naslovnu stranu. Posle diplomiranja sam se zaposlila na tadašnjoj televiziji „Svet plus“ gde sam počela kao reporter informative i prvi put se upoznala sa svojim alatom za rad – kamerom i mikrofonom. Beše to ljubav koja i danas traje. Ta konstantna žudnja za usavršavanjem, potreba za promenama i ostvarivanjem ciljeva me je dovela i na „Rock“ radio, gde sam kameru privremeno odložila i zamenila studijskim mikrofonom. Tamo sam i naučila da kolege mogu da budu prijatelji, a prijatelji potom postaju i deo porodice. U medijima sam više od deset godina, ali ne prestajem da učim, da se usavršavam, i da maštam o tome da mogu da promenim svet.

Foto: Tanjug/Promo

Adrenalin je uvek prisutan

Informativa je, kako kaže, izabrala nju.

- Moja prvobitna zamisao je bila da ću biti novinar koji će pisati priče o velikim ljudima i njihovim delima o kojima će čuti ceo svet. Danas, kao novinar informative i prezenter vesti, mogu reći da mi je drago što je to bio moj poziv i što imam tu mogućnost da ljude svakodnevno obaveštavam o događajima i temama koje utiču na njihove živote i društvo u celini. Prezenter vesti radi veoma dinamičan posao, koji zahteva brzo reagovanje na događaje koji se dešavaju. Adrenalin je svakako prisutan kada se brzo prilagođavamo novonastalim situacijama, kada istražujemo, prikupljamo informacije i pišemo o aktuelnim događajima. Međutim, važno je napomenuti da se novinarstvo ne svodi samo na adrenalin i  izveštavanje. Ono obuhvata širok spektar aktivnosti koji mogu imati svoje specifične izazove i zadovoljstva.

Fleksibilnost i prilagodljivost su ključne veštine

Marijana Marković kaže da njene radne dane boje dinamičnost i promenljivost.

- Svaki dan može biti drugačiji, u zavisnosti od aktuelnih događaja i priča. Dan započinjem pregledanjem vesti i aktuelnih događaja kako bih bila informisana o najnovijim dešavanjima. Posle toga se fokusiram na istraživanje i prikupljanje dodatnih informacija o aktuelnim temama. Moja svakodnevna obaveza je da pišem jasne i relevantne vesti, uređujem sadržaj kako bi bio što kvalitetniji i razumljiviji publici, pripremam pitanja za goste... Koordinacija s urednicima, producentima, realizatorima, kamermanima... je neophodna kako bi naš celodnevni rad bio kvalitetan. I da, važno je napomenuti da se radni dan može menjati u skladu sa hitnim događajima ili nepredviđenim situacijama koje zahtevaju brze reakcije, pa su fleksibilnost i prilagodljivost ključne veštine u novinarstvu kako bismo se nosili s takvim situacijama.

Temeljno istraživanje

Tanjug je ime koje sa sobom nosi dugu i bogatu tradiciju i prestiž, ali istovremeno i veliku obavezu da se uvek bude prvi, tačan, jasan i precizan. Za Marijanu je rad u takvom mediju prevashodno velika odgovornost. I ne samo njoj.

- Sve to što Tanjug sa sobom nosi predstavlja za nas koji smo zaštitna lica te medijske kuće veliku odgovornost da nastavimo da na takvom nivou održavamo njegovu reputaciju. Jer Tanjug ima reputaciju kao izvor vesti na koji se ljudi oslanjaju kako bi bili informisani o najnovijim dešavanjima u zemlji i svetu. Sve to zahteva posvećenost kvalitetnom novinarstvu, temeljnom istraživanju, verodostojnosti izvora i pravovremenom izveštavanju. Ono što je specifično za Tanjug jeste da su naši novinari obučeni da rade pod pritiskom vremena i u takvim situacijama pruže tačne informacije u što kraćem roku. Dugovečnost na medijskom nebu i iskustvo Tanjugu daju poseban autoritet i prepoznatljivost. Ponosna sam što u moru dezinformacija uspevamo da se istaknemo u masi kao pouzdan i objektivan medij. Svako od zaposlenih na Tanjugu je na neki način izvor insipracije i motivacije. Bodrimo se međusobno, zajedno preskačemo svakodnevne prepreke, i kraju krajeva novinarstvo i jeste timski rad. Naš uspeh se ogleda u tome koliko smo posvećeni poslu, koliko smo stručni i što smo svesni da svojim radom utičemo na pozitivne promene u društvu. 

Foto: Tanjug/Promo

Vest danas ima najveću snagu

  U vremenu lažnih vesti i mnoštva izvora informacija i dezinformacija, i eri kada se mladi pretežno informišu na društvenim mrežama, vest je možda izgubila nekadašnji značaj. Međutim, Marijana Marković misli drugačije.

- U takvom vremenu, uloga vesti postaje još važnija. Važnost vesti leži u njenom potencijalu da pruži tačne i proverene informacije koje su od značaja za javnost. Mladi koji se pretežno  informišu na društvenim mrežama treba da nauče kako da prepoznaju pouzdane izvore informacija, da razlikuju činjenice od mišljenja i prepoznaju manipulacije ili dezinformacije.

Mislim da se ja najčešće smejem u programu

U emisijama uživo se uvek može dogoditi nešto nepredviđeno, a gledaoci najčešće primete smeh. Da li je uopšte dozvoljeno smejati se tokom vođenja vesti, pitanje je koje nas uvek intrigira.

- Uh, moj svaki radni dan sa sobom nosi rizik da može da se desi nešto nepredviđeno u programu, jer je sve uživo i transparentno.S obzirom na to da je ozbiljnost ono što karakteriše svakog prezentera vesti, često se desi da nam određene situacije tokom programa izmame osmeh na lice. Nije zabranjeno smejati se, ali jeste neprijatno ukoliko smeh ne dozvoljava da vesti pročitaš jasno i tačno. Među svojim kolegama, čini mi se da sam ja ta koja se najčešće u programu smeje, čiji se osmeh najčešće čuje i vidi tokom čitanja vesti. Mada, ono što često na poslu znamo u šali da kažemo, sve je super dok ne postanemo viralni na društvenim mrežama.

Dobar film ili serija uvek su pravi izbor Marijana Marković sa televizije Tanjug otkrila nam je i šta privatno voli da gleda na televiziji.

- Na kraju radnog dana, kada dođem kući, volim da se opustim uz neki dobar film ili seriju. To je neko zajedničko vreme koje muž i ja „ukrademo“ za nas kada završimo sve obaveze. Ponekad sam prinuđena da gledam raznorazne dečije programe, jer sa dvoje dece u kući kompromis uvek mora da postoji i zna se kada, ko i šta gleda na televiziji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija